Live
Shop
Nieuws 02 dec 2017

Teleurgestelde Bergsma: 'Dit was gewoon slecht'

De 5000 meter op de Olympic Oval in Calgary liep voor Jorrit Bergsma vrijdag uit op een grote teleurstelling. De vicewereldkampioen op de afstand noteerde een tijd van 6.22,38 en eindigde daarmee zestiende en laatste. Schaatsen.nl sprak de 31-jarige schaatser na afloop.

Foto : Sander Chamid

"Ik wil niet naar excuses zoeken, maar twee dagen geleden ben ik ziek geworden", zei Bergsma na afloop van zijn race. "Gisteren en vandaag voelde ik me alweer een stuk beter, maar blijkbaar was ik niet fit genoeg."

"Ik kon mijn rit totaal niet vlak houden", analyseerde Bergsma zijn race. "Zo'n tijd van 6.22,38 valt onwijs tegen. Zeker voor een hooglandbaan. Dit was gewoon slecht. Ik kan er niks anders van maken. Ik hoor hier veel harder te rijden, maar dat zat er vandaag niet in."

Het betekende voor Bergsma al de zoveelste teleurstelling dit schaatsseizoen. Eerder eindigde de rijder van Team Clafis bij de wereldbeker in Heerenveen als zevende op de 5000 meter. Twee weken geleden werd hij in het Noorse Stavanger vierde op de tien kilometer, de afstand waarop hij regerend olympisch kampioen is.

"Het zit nog niet bepaald mee", erkende hij. "Na een goed NK ga je naar de World Cups om door te groeien en zelfvertrouwen te krijgen, maar dat is tot nu toe allesbehalve gelukt." 

Foto : Sander Chamid

Zorgen
Op de vraag of hij zich zorgen maakt, antwoordde hij. "Dat nog niet. Ik heb deze week tijdens de training een aantal keer het gevoel gehad van: dit voelt lekker, dit begint weer ergens op te lijken. Als ik dit gevoel tijdens een wedstrijd heb, dan moet er een goede tijd uitkomen. Dat je dan twee dagen voor je race ziek wordt, is balen."

Ondanks zijn teleurstellende resultaat keek Bergsma alweer vooruit. "Het is nu zaak om de komende weken alles op de rit te krijgen voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Natuurlijk wil je goed presteren tijdens deze World Cups, maar uiteindelijk moet het eind december allemaal gebeuren. Ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen."

Lichtpuntje
Zijn trainer Jillert Anema zag ondanks de dramatische rit van Bergsma nog een lichtpuntje. "Ik heb wel vertrouwen geput uit zijn race. De dingen die bij de eerste twee World Cups niet liepen, gingen nu wel goed. Technisch was het goed, maar hij is fysiek gewoon niet fit. Dat gebeurt weleens."

Net als Bergsma zei ook Anema dat hij zich nog niet druk maakt. "Ik weet wat Jorrit kan. Dat heeft hij de laatste jaren wel laten zien. Het klinkt misschien gek, maar het hoeft er nu nog niet uit te komen. Eind december bij het OKT, dat is waar het om draait. Daar moet het gebeuren." 

Foto : ANP

Kramer
De afstand werd uiteindelijk gewonnen door Sven Kramer. De 31-jarige rijder van Team LottoNL-Jumbo noteerde een tijd van 6.07,04. Hij eindigde daarmee voor de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen (6.08,54) en de Duitser Patrick Beckert (6.10,80). Het betekende alweer de zestigste World Cup-zege voor de Fries uit zijn carrière.   

"Het was op zich een stabiele rit", zei Kramer na afloop. "Niet heel bijzonder of zo, maar gewoon een voldoende. Tuurlijk rijd ik graag harder, maar dat zat er vandaag niet in. Het is niet anders." 

Wereldrecord
De winnende tijd van Kramer kwam niet in de buurt van het wereldrecord, dat hij tien jaar geleden reed in de Canadese stad. Destijds realiseerde hij op de Olympic Oval een tijd van 6.03,32.

"Iedereen had het de hele week over dat het wereldrecord er misschien aan zou gaan, maar ik zei al eerder dat daarvoor alles moest kloppen: het ijs, mijn conditie en de luchtdruk. Voordat Ted-Jan en ik naar de start gingen, zagen we al dat het hard ging, maar dat er geen rijders waren die makkelijk onder de 6.10 reden."

Kramer vervolgt: "Dat gaf wel een teken dat er geen tijd van onder de 6.03 zou worden gereden. Op dat moment is dat een feit en zorgt dat ervoor dat ik misschien wel iets behoudender reed. Het was een beetje een jojo-race, het ging aardig op en neer. Het belangrijkste is dat ik vandaag heb gewonnen en dat ik weer een honderd procent score heb. Nu gaat de focus op het OKT."

Bekijk hier alle uitslagen van de World Cup in Calgary!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan