Tickets
Shop
Nieuws 23 dec 2017

Swings wint, maar Bergsma verrast met tweede plek

Op een steenworp afstand van de grens tekende Bart Swings voor een Belgische zege in de negende race van de KPN Marathon Cup. Maar de meeste aandacht ging in Breda uit naar de nummer twee. Met het cruciale olympisch kwalificatietoernooi in het vooruitzicht liet Jorrit Bergsma zich weer als vanouds zien. De regerend olympisch kampioen sprintte zelfs naar de tweede plaats, net voor Sjoerd den Hertog. Die laatste is wel de nieuwe leider in het klassement.

Foto : Neeke Smit

Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) werpt z'n schaduw vooruit, ook in de marathon. Want ook daar rijdt een flink aantal mannen rond dat zich in de strijd om de olympische startbewijzen mengt. Onder andere Jorrit Bergsma natuurlijk. Maar de man uit Aldeboarn was in het voorseizoen niet in goeden doen. Nu wel, na trainingsweken op Tenerife en in Inzell. Dat liet Bergsma in Breda zien. Dat hij daar startte was, met het OKT een paar dagen verwijderd, best opmerkelijk. Dat hij zich niet verstopte en tot het allerlaatst meedeed om de winst, was nog verrassender.

Bergsma staat niet bekend om zijn machtige eindsprint, maar deze sprint in Breda was indrukwekkend. Een ronde voor het einde zette hij al aan en met nog één bocht te gaan moest hij alleen Swings nog passeren. Die bleek echter nog net iets te rap voor de Fries. "Ik kwam slecht de bocht uit en verloor daar net iets te veel snelheid", analyseert Bergsma de race. 

"Maar Bart Swings reed een hele sterke sprint. Hij is daar ook iets ervarener in dan ik. Ik rijd eigenlijk nooit sprints. Normaal rijd ik voor m'n ploeggenoten of probeer ik solo te gaan. Het viel me dus niet tegen", glimlacht Bergsma, die zeer content was met zijn tweede plek. "Dit geeft vertrouwen voor volgende week", doelt hij op het OKT, waar hij zich op de 5000 en 10.000 meter hoopt te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Stress
Bart Swings heeft al die zorgen over olympische plaatsing niet. Als Belg is hij uiteraard al zeker van deelname in PyeongChang en daarom kon Swings ook met een gerust hart deze marathon meepikken. "Maar de Nederlanders hebben deze weken wel stress", ziet ook Swings. "Ik was eerder deze week in Heerenveen en daar zag je het ook."

Zowel Swings als Bergsma maakte deel uit van een kopgroep van negen man die in het tweede deel van de koers een ronde voorsprong pakte. Dat ging moeizaam. In een boeiend gevecht wonnen de negen – later aangevuld met nog twee man – meter voor meter terrein, en uiteindelijk was het Swings die het laatste stuk overbrugde. In de finale had hij vervolgens nog lucht genoeg om de sprint naar zijn hand te zetten.

"Daarvoor moet ik toch de ploeg (Bouw & Techniek, red.) bedanken", was Swings zoals altijd een heer. "Remco Schouten deed het echt perfect in de finale, en dat zorgde ervoor dat ik het uiteindelijk kon afmaken. Ja, dat is ook mooi voor de ploeg, maar dat doe ik graag voor ze terug."

Bergsma kwam niet alleen naar Breda om rondjes in de benen te hebben; hij ging ook voor de overwinning. "Als ik rijd, rijd ik om te winnen. Of om mijn ploeggenoten te helpen om te winnen. Het is dus jammer dat ik hem niet win, maar ik ben heel blij hoe ik hier heb gereden."

Oranje
In de schaduw van het gevecht om de winst vond er nog een andere strijd plaats, namelijk die om het oranje leiderspak. Crispijn Ariëns, de man in het oranje, miste de slag maar zag wel drie ploeggenoten van Okay Fashion & Jeans/Interfarms in de kopgroep. Onder hen Sjoerd den Hertog, die aan de derde plaats meer dan genoeg had om het oranje te bemachtigen. "Zo blijft het leiderspak in ieder geval binnen de ploeg", sprak Ariëns lachend.

Zelf staat hij nog op plaats twee, op 3,1 punten voor Robert Post. Die dacht de sprint van het peloton te winnen, maar zag Bart Hoolwerf nog net voorbijkomen. De jongste Hoolwerf draaide zich meteen na de streep om en stak zijn wijsvinger op om het ene puntje dat hij Post door de neus boorde te verbeelden. "Heel sterk van Bart Hoolwerf", prees Ariëns de benjamin van de ploeg.

Voor Den Hertog is het oranje pak loon naar werken. "Ik ben heel constant dit seizoen, en dan weet je dat je nooit ver van het oranje verwijderd bent", stelde de rijder uit Groningen. "Onderweg was ik al even het rekensommetje aan het maken en ik wist dat het bijna niet fout kon gaan met Ariëns en Post in het peloton." Den hertog mocht het oranje voor het eerst aantrekken. "Ja, dat is toch wel een bijzonder moment. Maar ik wacht ook nog op een overwinning. Met je handen omhoog over de streep gaan, da's misschien nog wel mooier."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan