Tickets
Shop
Nieuws 23 dec 2017

Van der Geest klopt 'stabiele' Engbers en tankt vertrouwen voor OKT

Lisa van der Geest reist volgende week met veel vertrouwen af naar het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen. Bij de negende KPN Marathon Cup in Breda klopte de rijdster van Team mkbasics.nl haar medevluchter Emma Engbers van Team Mastermind. De derde plaats was voor Iris van der Stelt.

Foto : Neeke Smit

De laatste marathonwedstrijd van het jaar voor de dames was het aanzien meer dan waard. Sterker, de vrouwen toverden misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen tot nu toe op het ijs in Breda. Er werd vanaf het begin meteen gekozen voor de aanval. Die bleek lonend voor zeventien dames, waarvan er in de finale nog vijftien over waren.

Die zorgden voor een spetterend slot, waarbij het publiek in Breda op de banken stond om maar niets te hoeven missen. Zij zagen hoe Lisa van der Geest en Emma Engbers er uiteindelijk vandoor gingen met nog tien ronden op de klok. "Dat was nog een heel eind", verzuchtte Van der Geest, die direct nadat het peloton was afgesprint ervandoor ging. Ze zag dat Engbers in aantocht was, waardoor Van der Geest heel even inhield.

"Ik moest even op m'n tanden bijten", aldus Engbers. "Ik zei tegen Lisa: 'Geef me effe een rondje om te herstellen'. Daarna kon ik het weer van haar overnemen en zag ik dat we een groot gat hadden." Van der Geest constateerde tevreden dat Engbers zich niet verstopte. De rijdster van Mastermind nestelde zich regelmatig op kop. "We hebben het een beetje naar verhouding gedaan en Emma deed keurig haar werk. Dat was nodig ook, want alleen op die manier hadden we een kans op weg te kunnen blijven."

Foto : Neeke Smit

Uitschieter
In de achtervolgende groep probeerde Carien Kleibeuker het gat van een halve ronde te dichten. Met rappe slagen kwam ze wel een stuk dichterbij, maar het gat was te groot om de aansluiting te maken. "Ik hoorde via de speaker dat we een halve ronde voorsprong hadden, waardoor ik wat minder op de max kon rijden in de laatste ronden."

Engbers had het gevoel dat ze de sprint van haar collega kon winnen. Haar tactiek was om in de laatste bocht binnendoor te gaan. "Maar Lisa hield haar lijn goed, waardoor ik net niet lekker kon sprinten. Jammer, want ik had hem graag willen winnen", aldus Engbers, die er 'voor nu mee kan leven'. "Ik heb vooralsnog een stabiel seizoen, maar ik mis nog een uitschieter. Hoe mooi zou het zijn om op het NK die uitschieter te pakken!?", lacht ze.

Voor Van der Geest was het de tweede overwinning van het seizoen en de vijfde Cupwedstrijd in haar loopbaan. Deze kwam voor haar op een goed moment. "Ik was even een tijdje wat minder, maar sinds twee weken loopt het weer lekker. Dat is precies op tijd voor het OKT. Dit neem ik natuurlijk lekker mee naar die olympische kwalificatie. De vorm is er, en ik hoop dat ik dat daar ook kan laten zien. Dit geeft in ieder geval vertrouwen."

Foto : Neeke Smit

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan