Tickets
Shop
Nieuws 18 dec 2017

Selectievolgorde Olympische Spelen in PyeongChang bekend

Tijdens een persconferentie in Utrecht heeft Arie Koops, technisch directeur van de KNSB, vandaag de selectievolgorde voor de Olympische Spelen 2018 bekendgemaakt. Deze volgorde is bepalend voor het verdelen van de startbewijzen bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), dat van 26 tot en met 30 december wordt gehouden in Thialf.

Foto : Soenar Chamid

De selectievolgorde is voor een belangrijk deel samengesteld op basis van statistische gegevens, verzameld tijdens de laatste WK Afstanden en de World Cups van het huidige en vorige seizoen. Grofweg geldt: hoe meer medailles Nederland op een afstand heeft gehaald, des te hoger staat deze in de selectievolgorde. Klik hier voor de selectievolgorde.

Op dezelfde persbijeenkomst heeft bondscoach Geert Kuiper bekendgemaakt dat Koen Verweij en Irene Schouten door hem zijn aangewezen als Nederlands eerste rijders op het onderdeel mass start. De kans is groot dat zij langs deze weg een olympisch ticket op hun naam krijgen. Bij de vrouwen staat de mass start op nummer 8 in de selectievolgorde, bij de mannen op plaats 11. Nederland mag zowel bij de mannen als de vrouwen met maximaal tien rijders aan de Spelen deelnemen.

Kuiper wees tevens de schaats(st)ers aan die als eerste in aanmerking komen voor het rijden van de ploegenachtervolging in PyeongChang. Bij de vrouwen zijn dat: Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Ireen Wüst. Voor de mannenploeg zijn aangewezen: Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij.

Met het publiceren van de selectievolgorde en de namen van de aanwijsschaatsers voor massastart en ploegenachtervolging is voor alle deelnemers bekend wat de inzet zal zijn voor het olympisch kwalificatietoernooi. Het programma voor dat OKT vind je hier.

Op 31 december, daags na het OKT, wordt tijdens een persconferentie in Heerenveen de definitieve schaatsselectie voor de Winterspelen in PyeongChang bekendgemaakt.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan