Tickets
Shop
Nieuws 02 dec 2017

Round-up dag 2: Vier medailles voor Nederland

Op de tweede dag van de World Cup in het Canadese Calgary heeft Nederland zaterdag twee gouden medailles, een zilveren en een bronzen plak veroverd. De mannen wonnen met een sterk optreden de ploegenachtervolging, Kai Verbij veroverde een gouden medaille de 1000 meter en Kjeld Nuis finishte op die afstand als tweede. Marrit Leenstra zorgde voor succes bij de vrouwen. Zij werd derde op de 1000 meter.

Foto : ANP

Verbij schreef de 1000 meter op zijn naam. De 23-jarige schaatser finishte in de laatste rit in een tijd van 1.06,93. Daarmee was hij een fractie langzamer dan Pavel Kulizhnikov (1.06,88), maar de 23-jarige Rus werd kort na afloop gediskwalificeerd wegens het onreglementair verlaten van zijn baan.

Nuis, wereldkampioen op deze afstand, pakte door de sanctie tegen Kulizhnikov zilver met een tijd van 1.06,96. Het brons ging naar de Noor Håvard Lorentzen (1.06,98).

Vrouwen
Leenstra veroverde haar eerste wereldbekermedaille in dit olympische seizoen. De 28-jarige Friezin eindigde als derde op de 1000 meter in een tijd van 1.13,72. Dat was voor haar een persoonlijk record.

Wereldkampioene Heather Bergsma uit de Verenigde Staten won goud met een tijd van 1.13,37. Het zilver ging naar de Russin Jekaterina Sjikhova (1.13,70).

Lotte van Beek belandde op de dertiende plek met 1.15,05. Sanneke de Neeling reed de veertiende tijd (1.15,31). De Japanse favoriete Nao Kodaira kwam in de laatste rit tegen Leenstra hard ten val. Ze had de eerste twee wereldbekers op de 1000 meter in Heerenveen en Stavanger op haar naam geschreven.

Ploegenachtervolging
De Nederlandse mannen wonnen met een sterke optreden de ploegachtervolging. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen legden de acht ronden op de Olympic Oval af in een tijd van 3.36,11. Dat was de tweede tijd ooit gereden op dit onderdeel en tevens een baanrecord.

Het ervaren trio, met Kramer als onbetwiste kopman, stelde met de imponerende race zo goed als zeker een startbewijs veilig voor de Winterspelen in februari in Zuid-Korea. Japan eindigde als tweede in 3.38,65 en Noorwegen belandde op de derde plek (3.38,95).

Nederland had een goed resultaat hard nodig voor olympische kwalificatie. Het startbewijs voor Pyeongchang kwam onder druk te staan door de blamerende tiende plek bij de eerste wereldbeker in Heerenveen. Gastland Zuid-Korea, de snelste twee ploegen en de eerste vijf in het klassement na drie wereldbekerwedstrijden verdienen een olympisch ticket.

Vrouwen
De ploegachtervolging draaide voor het Nederlands vrouwenteam uit op een mislukking. Door een valpartij op het rechte stuk in de eindfase moest Oranje genoegen nemen met de negende en laatste plaats. Die klassering werd later omgezet in een DNF (geen finish) en derhalve ook geen punten voor het wereldbekerklassement.

Japan zegevierde met een wereldrecord (2.53,88), gevolgd door Duitsland (2.56,76) en Canada (2.56,80). Voor Oranje verschenen Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Lotte van Beek in de baan.

De Nederlandse ploeg moest het zaterdag zonder de gangmakers Ireen Wüst en Jorien ter Mors stellen. Wüst koos in overleg met haar technische staf in Calgary voor een dagje rust. Ter Mors, die twee weken geleden in Noorwegen al ontbrak wegens een rugblessure, had op voorhand geen trek in de uitstapjes naar Canada en de Verenigde Staten.

Mass start
Op de mass start was het Irene Schouten die als enige Nederlandse een plek in de finale bemachtigde. De 25-jarige schaatsster pakte zes punten bij de tussensprints en won daarnaast ook de eindsprint. Janneke Ensing, die in de eerste rit namens Nederland in actie kwam, haalde slechts één punt en finishte uiteindelijk als tiende. Dat betekende dus geen finaleplek voor haar. 

Bij de mannen leek Koen Verweij zich net als Schouten te plaatsen voor de finale van zondag, maar omdat hij inhaalde in de loze ronde werd hij na afloop gediskwalificeerd. Jorrit Bergsma werd net als Ensing tiende met maar één puntje en ook voor hem zat het er dus na de halve finales al op.

B-groep
Hein Otterspeer won in de ochtend de 1000 meter in de B-groep. De rijder van Team LottoNL-Jumbo noteerde een nieuw persoonlijk record van 1.07,14. Hij was daarmee ruim sneller dan de Amerikaan Jonathan Garcia, die tweede werd (1.07,83). De Let Haralds Silovs eindigde als derde (1.08,01).

Letitia de Jong werd eerder op de ochtend tweede op de 1000 meter bij de vrouwen. De 24-jarige Nederlandse had lang de snelste tijd (1.14,12), maar zag in de dertiende rit de Japanse Arisa Go toch nog haar voorbijgaan (1.14,07). De Zuid-Koreaanse Seung-Hi Park completeerde het podium (1.15,05). De andere Nederlandse, Sanne van der Schaar, werd dertiende met een tijd van 1.16,37. 

Bekijk hier alle uitslagen!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan