Tickets
Shop
Nieuws 26 dec 2017

Round-up dag 1 OKT: Eerste tickets PyeongChang verdeeld

Dag één van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) zit erop. De vijf kilometer kende een verrassende winnaar. Bij de dames werd gestreden om tickets op de 1000 meter.

5000 meter heren
Niemand minder dan Bob de Vries snelde in Thialf naar de winnende tijd van 6.15,06. In rit tien kwam Sven Kramer niet aan de tijd van De Vries. Hij noteerde 6.15,79 en werd daarmee tweede. De derde plaats is voor Jan Blokhuijsen (6.18,01). Omdat in de selectiematrix alleen de nummer één en twee direct verzekerd zijn van een startbewijs zullen De Vries en Kramer in actie komen op de vijf kilometer in PyeongChang.

Blokhuijsen is nog niet zeker van zijn ticket. Met een schorre stem gaf hij uitleg in de mixed zone: "Zaterdag ben ik ziek geworden. Mijn keel is nu wel weer goed, maar je hoort mijn stem. Je moet roeien met de riemen die je hebt." Na een dagje rust gaat de focus weer op de tien kilometer van donderdag.

Een teleurgestelde Jorrit Bergsma werd vierde (6.20,04). "Ja, zuur. Ik had beter gehoopt maar het zat er niet in vandaag. Ik voelde me weer een stuk fitter nadat ik ziek was in Calgary, maar de topsnelheid is er nog niet. De tien kilometer is een heel ander verhaal, daar ligt de snelheid lager. Het kan nog."

Foto : Huub Snoep

1000 meter dames 
De 1000 meter werd gewonnen door Jorien ter Mors. Zij noteerde een tijd van 1.15,38 en bleef daarmee voor Marrit Leenstra (1.16,03) en de nummer twee van Sotsji op deze afstand, Ireen Wüst (1.16,29). Ter Mors en Leenstra pakken hiermee de eerste tickets naar Zuid-Korea. De rijdster van Team AfterPay toonde zich opgelucht dat haar eerste optreden bij het OKT goed was afgelopen. "Het was geen goede race, vooral mijn start was niet best. Maar ik ben heel blij dat mijn eerste olympische ticket voor de langebaan nu binnen is. Op naar meer", liet Ter Mors opgetogen weten.

Leenstra was na afloop van haar rit tevreden, maar zag ook nog voldoende verbeterpunten. "Ik ben er wel blij mee", zei de 28-jarige Friezin. "Gezien mijn goede voorseizoen was ik wel een beetje verplicht om me op deze afstand te plaatsen, maar het moet toch allemaal nog even gebeuren."

"Het was geen fantastische rit, een beetje te traag qua ritme", analyseerde ze haar race. "Het was een voldoende. Toch maakt het allemaal niet veel uit. Het gaat hier niet om de tijden. Je moet gewoon bij de eerste drie zitten. Dat is gelukt." 

Leenstra gaf toe dat ze ondanks haar goede vorm van het voorseizoen best zenuwachtig was. "De afgelopen dagen viel het nog mee, had er ook best veel zin in, maar voor zo'n wedstrijd komen er toch altijd wat zenuwen. Ik heb nu ook wel een beetje buikpijn nog", lachte ze. "Het hoort erbij. Dit is niet voor niets de belangrijkste wedstrijd van het jaar." 

Wüst is nog niet helemaal zeker van een startbewijs op deze afstand. "Ik heb een dubbel gevoel", zei de viervoudig olympisch kampioene na haar race. "Ik ben heel opgelucht dat ik erbij zit, maar ik vind het jammer dat ik mijn vriendin Letitia op een tiende seconde van de derde plek afhoud."

Ireen Wüst en Letitia de Jong | Foto : Soenar Chamid

Letitia de Jong belandde dus op de ondankbare vierde plaats in een tijd van 1.16,39. "Dat verschil is natuurlijk niet echt veel", luidt het. "Maar ik heb in mijn eigen race weinig laten liggen." 

In dezelfde rit kreeg Anice Das dezelfde tijd toegewezen als De Jong, maar die werd later hersteld naar 1.16,60. "Ik dacht al gezien te hebben dat mijn tijd nog werd hersteld", vertelt ze. "Maar of ik nu vierde of zesde word, ik heb er allebei niks aan. Gelukkig was mijn explosiviteit goed en ga ik nu met vertrouwen richting de 500 meter."

Jutta Leerdam (1.17,08), het 18-jarige supertalent dat half december nog met overmacht het NK Sprint voor junioren op haar naam schreef eindigde dinsdag plaats negen. Opvallend is dat ze tien dagen eerder in Thialf naar een tijd van 1.16,15 snelde. "Dat was nu genoeg geweest voor plaats drie, en dan ben ik tussendoor ook nog ziek geweest", luidt het. "Dit toernooi was ook niet mijn hoofddoel, de focus ligt bij het WK Junioren."

De selectievolgorde na dag één 



Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan