Met vier snelle races reed Jutta Leerdam een fantastisch KPN NK Sprint bij de junioren A. Ze won alle races en was slechts één tiende verwijderd (154.130) van het nationaal record (in punten), dat Annette Gerritsen in 2005 in Salt Lake City reed (154.005). Daarnaast reed de Westlandse schaatsster een persoonlijk record op de 500 meter, waar ze voor het eerst onder de 39 seconden dook: 38,82.

 Jutta, je wint hier vier keer. Heb je lekker gereden?
"Ja, dit was mijn eerste 38'er op de 500 meter. Ik bleef in mijn houding zitten en bleef technisch goed rijden. Het ging een stuk beter dan bij de andere wedstrijden zoals het NK Afstanden. Als ik technisch goed rijd en goed diep zit, dan kan ik mijn kracht kwijt in het ijs. Dan loopt alles beter en schaats ik hard."

Verbaas je je er nu over dat je alles zo gemakkelijk wint?
"Ik maak zoveel progressie. Vorig jaar reed ik mijn eerste 39'er en nu rijd ik gewoon een 38'er op de 500 meter. Dat is erg hard. Die grote progressie verrast me, maar ik weet ook dat ik het kan. Ik weet hoeveel kracht ik heb en als ik dat kwijt kan op het ijs, dan ga ik hard. Bij de wereldbeker in Inzell won ik ook vier keer goud en toen zei iedereen van wow, je piekt al. Maar nee, ik piekte toen nog niet. Ik had niet naar die wedstrijd toegewerkt. Omdat ik technisch beter ben gaan schaatsen, is mijn basissnelheid erg omhoog gegaan."

Je rijdt wereldbekerwedstrijden voor junioren en je bent wereldkampioen. Vind je het nog wel leuk om een NK junioren te schaatsen?
"Ja, het is toch leuk om een Nederlandse titel te hebben. Dit is mijn derde Nederlandse titel sprint op rij en daar ben ik erg blij mee. Een paar jaar geleden was mijn houding nog niet zo goed en liepen mijn bochten ook niet vlekkeloos. Mijn techniek is het afgelopen jaar zoveel beter geworden dat bijna elke slag raak is. Ik ben een stuk efficiënter gaan schaatsen."

Via Shownieuws hoorden we dat je een relatie hebt met Koen Verweij. Heb je daar wat aan bij je schaatsen?
"We baseren ons relatie niet op het schaatsen en we bemoeien elkaar daar ook niet mee. Dat wil je ook niet, dat ligt er veel teveel druk op. Soms krijg ik wel tips van Koen; hij is één van de beste schaatsers ter wereld. Maar ik let dit seizoen vooral op mezelf en mijn eigen basishouding. Ik wil zelf kijken hoe ik me kan ontwikkelen en ik weet waar ik op moet letten. Als ik teveel tips krijg, wordt het niet beter.

Het is wel fijn dat we beiden aan topsport doen en elkaar daarin begrijpen. Ik weet gewoon hoe het voor hem is om naar een wedstrijd toe te werken. Mensen die niet in de topsportwereld zitten, begrijpen dat niet. Hij zit al bij de top van het schaatsen en ik wil daar naar toe. Hij heeft een andere weg afgelegd dan ik en zijn eigen keuzes gemaakt. Dat mag. En ik maak mijn keuzes. We willen allebei de top van het schaatsen bereiken."

Bekijk ook de livestream van het KPN NK Sprint. En hier vind je de uitslagen van alle races.

Door Natasha Smit - Laatste update op 27 dec 2017 om 00:01