Twee valse starten op de 500 meter, en het was afgelopen met de olympische droom van Dai Dai Ntab. Het publiek in Thialf nam het met boegeroep en fluiten nog op voor de sprinter van Team Plantina, maar het kwaad was al geschied. Verslagen verliet hij de wedstrijdbaan: "Ik heb gewoon twee keer vals gemaakt. Ik heb er echt geen woorden voor."

De 500 meter van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) beloofde bij de heren met ruim een handvol gegadigden een bloedstollende wedstrijd te worden, met vele doemscenario's vooraf. "De hele dag hiernaartoe is natuurlijk al een hel, maar dat dit zou kunnen gebeuren had ik nooit verwacht." 

"Ik heb mijn vuisten kapot geslagen. Het is frustrerend dat ik niet laat zien wat ik kan en dat ik niet naar de Spelen ga", vervolgt Ntab, die zijn kansen op de 1000 meter klein schat. "Ik was de afgelopen weken fit en als ik naar de tijden kijk die vandaag werden gereden had ik me ertussen kunnen rijden."

Toch was het volgens de sprinter uit Team Van Velde niet alleen de spanning die hem vandaag de das omdeed, want ook de starter wachtte behoorlijk lang. "Ik kan niet heel boos zijn op de starter hoor, want ik stond gewoon twee keer niet helemaal stil, maar ik moet wel zeggen dat ik dit seizoen nog geen enkele keer zolang heb moeten wachten op het startschot."

Drie keer starten voor Verbij
"Ik baal ook dat ik het Kai zo moeilijk heb gemaakt", vervolgt Ntab, die ploeggenoot en directe tegenstander Kai Verbij tot drie keer starten verplichtte. "Hij heeft zich gelukkig wel geplaatst voor de Spelen, dat is hartstikke goed."

Verbij zelf spreekt ook van een 'verre van ideale race'. "Je wilt op de eerste 100 meter natuurlijk graag iemand naast je hebben. Nu miste ik de hete adem van Dai Dai in mijn nek en drie keer starten heeft ook niet je voorkeur. Het was geen strakke race en dat is heel erg zonde. Ik zie er van buiten misschien rustig uit, maar van binnen ben ik op zo'n moment best onzeker en kan ik in paniek raken."

Voor Ntab wordt het de komende periode wonden likken. Hoe hij zich gaat herpakken? "Ik heb echt geen idee. Door veel goede races te rijden, misschien. Proberen dit zo snel mogelijk te vergeten, maar dat gaat nog wel even duren. Ik weet niet hoe ik dit ga oplossen. Ik ga hier het komende jaar nog een nare nasmaak van hebben."

Nalezen wat er op dag twee van het OKT allemaal gebeurde? Klik hier!

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 26 jan 2018 om 09:55