Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2017

Mika van Essen vocht zich terug na Pfeiffer

Vorige zomer kon Mika van Essen (17) helemaal niets meer. Hij had de ziekte van Pfeiffer en een trap oplopen was al te veel. Samen met zijn ouders kwam hij er weer bovenop en vocht zich terug naar de top. Bij het KPN NK Sprint voor junioren A kreeg hij de ultieme beloning: hij schaatste weer lekker en won een zilveren medaille.

Foto : Douwe Bijlsma

Futloos, geen energie en heel moe. Zo voelde Mika van Essen zich zes maanden lang. De energieke schaatser straalde geen fut meer uit; de ziekte van Pfeiffer had hem volledig in zijn macht. "Ik heb zes maanden lang niet kunnen trainen", vertelt de schaatser uit Schalkhaar. "Ik was zo moe. Ik heb lange nachten gemaakt en een half rondje schaatsen was al teveel."

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal kreeg hij een dreun: "Je ziet alle mensen om je heen vooruit gaan en jij kunt niets doen. Dat was wel frustrerend. Gelukkig heb ik in die periode veel steun gehad van mijn ouders en mijn broertje Levi. Mijn ouders hebben vroeger zelf ook aan topsport (zijn vader voetbalde en zijn moeder deed aan powerliften, red) gedaan en zij hebben mij er doorheen gesleept. Me gemotiveerd om door te gaan en niet op te geven."

In fysiek opzicht deed hij ook een jasje uit. "Alles verslapt", zegt Van Essen. "Ik was helemaal niet meer sterk. Na mijn ziekte heb ik samen met mijn trainer een schema gemaakt om weer terug te komen op niveau. Ik moest wel rustig aan doen, want als ik teveel zou doen, dan zou ik overtraind raken. Dan kon ik het schaatsen helemaal vergeten."

Voorzichtig pakte hij het schaatsen weer op. Soms deed hij wat meer en dan weer wat minder. "Ik heb het rustig opgebouwd", zegt hij. "Ik miste het schaatsen enorm. Gelukkig kwam ik redelijk snel weer terug op niveau."

Bij het KPN NK Sprint voor junioren B in Thialf kwam dit weekend de ultieme beloning. Hij mocht weer meedoen met de schaatswedstrijden op het hoogste niveau en schaatste nog goed ook. Na het wegvallen van Janno Botman en Stef Brands had Van Essen nog meer kans op een podiumplaats. Die kans greep hij met beide handen aan en pakte achter Daan Baks de zilveren plak. "Na alles wat ik heb meegemaakt, is dit extra speciaal", meent hij. "Ik had dit van te voren niet durven dromen. Ik ben hier zo blij mee. Hiervoor heb ik het allemaal gedaan."

Bekijk ook de livestream van de KPN NK Sprint. En hier vind je de uitslagen van alle races.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan