Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2017

Lollobrigida: 'En nu lekker kerst vieren met mama'

Na een uitstapje naar de World Cup liet Francesca Lollobrigida zaterdag voor het eerst sinds vijf weken haar neus zien in het marathonpeloton. Op De Uithof voegde de Italiaanse daarbij meteen een nieuwe zege toe aan haar erelijst.

Foto : Neeke Smit

En die nieuwste aanvulling dankt ze naar eigen zeggen voor een groot deel aan haar ploeggenoten van Team Lasaulec, waarbij ze haar eerste seizoen maakt: "Toen ik wegging reden we nog niet écht goed. Nu staat er ineens een team. Ik ben blij en heel trots op ze."

Zeg je nu eigenlijk dat jouw afwezigheid goed is geweest voor de ploeg, Francesca? "Ha, zeker", lacht ze. "Als ik erbij ben kunnen ze soms een beetje overenthousiast raken en vooral kijken wat ze voor mij kunnen betekenen, niet hoe ze zichzelf goed kunnen verplaatsen in de race."

"Ze hebben vandaag goed de gaten dichtgereden en geprobeerd zo weinig mogelijk energie te verspelen bij ontsnappingen", dicht ze haar ploeggenootjes Corina Strikwerda, Roza Blokker en zusje Giulia Lollobrigida toe. "Er reed ook steeds iemand achter me om me te beschermen. We gaan echt razendsnel vooruit, volgend jaar kunnen wij echt tot de beste ploegen van het peloton behoren."

Very tired
Waar Lollobrigida in Salt Lake City nog met een sterke sprint naar de overwinning op de mass start snelde, trok ze in Den Haag in de slotfase weer aan het langste eind. Na een eerste aanval van onder meer Imke Voormeer, Ineke Dedden, Lisa van der Geest en Iris van der Stelt, en later Floortje Mackaij, kwam het in de laatste ronden toch op een eindsprint aan.

Foto : Neeke Smit

"Er zaten vandaag veel goede teams bij die er keihard voor gingen", vervolgt Lollobrigida, die 'very tired' even neerploft op een bankje. "Poeh, er was echt veel strijd. Dat komt denk ik omdat iedereen in het klassement zo dicht bij elkaar zit. Het is zoveel makkelijker om mensen te verslaan als je wegkomt dan wanneer je het op een sprint aan laat komen, maar dat liet niemand vandaag gebeuren."

Toch pakte het voor het Romeinse sprintkanon goed uit. Team Palet Schilderwerken reed met mkbasics.nl in de kielzog op de finishlijn af. Lollobrigida kwam vervolgens als een duveltje uit een doosje langszij en passeerde met een behoorlijke voorsprong als eerste de finishlijn. Achter haar volgden Manon Kamminga en klassementsleidster Iris van der Stelt. Jade van der Molen, die aan de leiding gaat van het jongerenklassement, finishte als vierde.

Kerst met de familie
Na haar bezoekje aan het podium, waarbij Lollobrigida op het ereschavot tussen twee rijdsters van haar oude ploegje mocht kruipen, is het morgenochtend vroeg tijd om samen met haar zusje Giulia in het vliegtuig naar Italië te stappen. Op de planning: kerst met de familie! "Ik kan met een gerust hart naar huis gaan om daar te relaxen. Nou ja, relaxen, ik ga natuurlijk ook trainen", glundert ze terwijl ze haar schaatsen voor schoenen verwisselt.

"En ik kan nu lekker kerst vieren met mama. Ze is op dit moment erg ziek en krijgt chemotherapie. Het is niet altijd leuk om weg te zijn in zo'n situatie, maar ik maak haar heel blij met deze overwinning. Zij wil ook graag dat wij onze eigen dingen blijven doen in plaats van thuisblijven. Natuurlijk is het wel heel moeilijk, maar we hebben goede hoop dat ze beter wordt." 

Of mama via de livestream heeft meegekeken vanavond? "Altijd! En achteraf krijg ik dan een berichtje van haar. Ik ga meteen even kijken."

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan