Tickets
Shop
Nieuws 31 dec 2017

Irene Schouten en Bob de Vries: olympische debutanten azen op titelprolongatie bij NK

Ze mogen zich beiden opmaken voor hun eerste Olympische Spelen en ze staan beiden aan de start van de KPN NK Marathon. Irene Schouten en Bob de Vries gaan op de Vechtsebanen in Utrecht voor titelprolongatie, Schouten gaat zelfs voor drie op een rij. "Dat zou mooi zijn!"

Foto : Neeke Smit

Heel veel marathons hebben ze dit seizoen echter nog niet gereden. Voor Schouten en De Vries pasten de KPN Marathon Cupwedstrijden niet in de route richting het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) dat afgelopen week in Thialf plaatsvond. Bij dit selectietoernooi voor de Olympische Spelen greep De Vries verrassend naar een olympisch ticket op de vijf kilometer. Schouten veroverde geen ticket op de drie en vijf kilometer, maar werd eerder al door bondscoach Geert Kuiper aangewezen om de mass start te rijden.

Foto : Huub Snoep

Jeugdjournaal
Voor De Vries betekent het dat hij op zijn 33e voor het eerst in zijn leven naar de Olympische Spelen mag. Hij zette zijn oude liefde (de marathon) op een lager pitje om nog één keer voor de langebaan te gaan. Met succes, hij verbaasde op de eerste dag van het OKT vriend en vijand door de vijf kilometer op zijn naam te schrijven. De stayer was zelfs sneller dan Sven Kramer, die in zijn loopbaan zelden een 5 kilometer verloor.

Niet verwonderlijk dat de berichten op zijn telefoon de dagen erna binnenstroomden. "Ik ben Nederlands kampioen marathon en alles geworden, maar zoveel reacties als nu... Nee, ik heb er nog nooit zoveel gehad. En ik heb niet eens een prijs gewonnen", sprak De Vries zijn verbazing uit. "Dit toernooi heeft zoveel aandacht, het gaat ook wel ergens om natuurlijk. Omdat het zo hard is, is het zo speciaal. Ik heb nu beide kanten meegemaakt. Gelukkig heb ik het nu wel gehaald."

De leukste reacties kwamen van zijn oud-clubtrainers, die hem opbelden om te zeggen dat ze hem nog steeds volgen. De reacties van zijn kinderen onthoudt De Vries ook. Maud, Pim en Noor zagen pappa op televisie langskomen. "Dat is wel grappig. Ze geven er niks om dat ik de hele dag op de NOS te zien was, maar toen ik in een item van het Jeugdjournaal kwam, vonden ze dat heel bijzonder. 'Je bent wel een beetje beroemd', zeiden ze, haha."

Irene Schouten: 'Kan me nu volledig focussen op mass start'

Foto : Sander Chamid

Voor Irene Schouten verliep het OKT minder succesvol. De 25-jarige Noord-Hollandse, die voorafgaand al zeker was van een olympisch ticket op de mass start, werd dertiende op de 3000 meter en zesde op de 5000 meter. Vooral de 3000 meter viel haar flink tegen. "Ik had mijn zinnen gezet op de drie kilometer, ook omdat die qua snelheid dichterbij de mass start komt", zei Schouten enigszins teleurgesteld.

Het was de spanning (en druk) die Schouten op die afstand niet onder controle wist te krijgen. Ze was naar eigen zeggen in topvorm, maar bij het inrijden was ze dat goede gevoel in één klap kwijt. "Alles verkrampte. Ik ging naar mijn coach Jillert (Anema, red.) toe en zei: ik kan niet meer schaatsen. Hij zei: 'Ga gewoon schaatsen'. Dan moet je jezelf moed inpraten: Irene, doe nou niet zo raar, je kan het wel. Maar het lukte me niet. De eerste ronde ging nog wel, maar de tweede ronde was slecht. Dan is het mentaal klaar."

Schouten moest zich herpakken, want een paar dagen later stond de 5000 meter nog op het programma. Maar hoe herpak je je dan? "De dagen erna ga je weer trainen en heb je het weer te pakken. Dan denk je bij jezelf: waar slaat dit op? Bij de vijf kilometer ben ik er anders ingegaan, probeerde meer te genieten. Ik ben blij dat ik de spanning meer onder controle had dan bij de drie kilometer", aldus Schouten, die eerlijk was. "De anderen waren gewoon beter."

Waar ze het meeste van baalde, was dat ze niet heeft kunnen laten zien dat ze in hele goede vorm verkeert. In de trainingen verbaasde ze haar teamgenoten met 'snelle rondetijden', maar in de wedstrijd kwam het er niet uit. "Dat is balen. Nu heb ik eigenlijk voor niets gepiekt. Het voordeel is nu wel dat ik me vol kan richten op de mass start", bleef Schouten positief.

NK Marathon
Voor zowel Schouten als De Vries past het NK op 1 januari goed in hun programma. Geen flinke party op oudjaarsdag, maar op tijd naar bed. "Er is toch weer een titel te pakken", weet Schouten, die voor drie op een rij gaat. "Dat zou heel mooi zijn. Maar het NK is 100 rondjes en ik heb aan het begin van het seizoen voor het laatst 80 rondjes gedaan. Ach, we zullen wel zien. Ik kom in ieder geval alleen voor de overwinning."

Ook De Vries, die vorig jaar het teamwerk van Royal A-ware knap afrondde, gaat voor titelprolongatie. Het zal één van de laatste marathons zijn die hij dit seizoen zal meepikken. "Misschien rijd ik volgende week nog een KPN Marathon Cup, maar daarna zal ik me voorbereiden op de Spelen. Helaas geen tien kilometer, maar alleen de vijf kilometer", besluit De Vries.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan