Tickets
Shop
Nieuws 26 dec 2017

Douwe de Vries en Blokhuijsen: vijf kilometer strijd op leven en dood

Op meerdere afstanden zal de strijd om de tickets tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf op honderdsten of duizendsten beslist worden. Neem de 5000 meter, waarop het verschil tijdens de KPN NK Afstanden eind oktober tussen de nummer 3 (Erik Jan Kooiman) en de nummer 7 (Douwe de Vries) slechts 1.31 seconde bedroeg. Bob de Vries en Jan Blokhuijsen, die vierde en vijfde werden, klokten dezelfde tijd en moest het derde cijfer achter de komma de doorslag geven.

Foto : Huub Snoep

Sven Kramer lijkt de onbetwiste nummer één op de vijf kilometer. Maar de kopman van Team LottoNL-Jumbo weet ook dat hij zich geen misstap kan veroorloven, want Jorrit Bergsma, Erik Jan Kooiman, Bob de Vries, Jan Blokhuijsen, Patrick Roest, Douwe de Vries en zelfs Marcel Bosker zitten op het vinkentouw. Waarbij de schaatser die derde wordt op de 5000 meter niet meteen zeker is van een startbewijs voor de Spelen, omdat die derde plek op de laatste positie in de selectiematrix staat.

Tijdens een laatste trainingswedstrijd voor het OKT noteerde Blokhuijsen een persoonlijk record op de drie kilometer. "Ik reed 3.38 en dat is gewoon hard", klinkt het tevreden. "Het was een mooie wedstrijd. De drie kilometer is geen vijf kilometer maar het geeft wel vertrouwen en een goed gevoel." De vormcrisis waarin Blokhuijsen verkeerde na de vorige Spelen lijkt te zijn verdwenen. De Justlease.nl-rijder heeft zich naar eigen zeggen geen zorgen gemaakt de afgelopen jaren. "Als het er niet is, is het er niet. Ik heb er alles aan gedaan om altijd fit op het ijs te staan. Soms zat er niet meer in op dat moment. Maar ik merk nu dat ik me lichamelijk steeds sterker begin te voelen."

"Het OKT wordt best wel een bloedbad", zegt Blokhuijsen met een glimlach. "Je moet met de goede mind set aan de start staan anders ga je ernaast pissen. Dat maakt Nederland ook wel Nederland. Dit toernooi is eigenlijk een soort Olympische Spelen voor thuispubliek. Hier doe je het wel voor. Ik heb er zin in." Bang dat hij door de onderlinge strijd op het ijs wellicht de (snelste) tijd uit het oog verliest, is Blokhuijsen niet. "Je moet je focus goed houden. Maar het is ook mooi, want aan een goede tegenstander kan je veel hebben. Ik ga gewoon racen en daarna zien we wel hoe de kaarten geschud zijn. Met de matrix houd ik me ook niet bezig."

Bondscoach Geert Kuiper maakte een week geleden bekend dat Blokhuijsen een van de drie potentiele aanwijsschaatsers is wat betreft de ploegenachtervolging. Geeft dat nog enige rust? "Dat geeft potentieel misschien wat rust", lacht hij. "Het is mooi dat ik het vertrouwen heb gekregen van de bondscoach. Ik weet dat we in die trein een goede team pursuit rijden. Maar je moet je sowieso eerst plaatsen op een individuele afstand. Zo sta ik er ook in."

Ook voor Douwe de Vries is het op de vijf kilometer erop of eronder. Terwijl hij de laatste jaren een vaste waarde was tijdens internationale wedstrijden (5000 meter, team pursuit) miste de schaatser van LottoNL-Jumbo nu het 'voorseizoen'. "Ik was niet helemaal fit tijdens het NK Afstanden, waardoor ik me niet wist te plaatsen voor de World Cups", vertelt De Vries. "En dan word je vervolgens ook gepasseerd voor de ploegenachtervolging, terwijl ik jaren een vaste waarde was (wereldkampioen in 2015, 2016 en 2017, red.). Maar zo hard is topsport."

Dinsdag 5 km OKT. Donderdag 10km. Zaterdag 1500m💪🏼 📸 @tims77 😎

Een bericht gedeeld door Douwe de Vries (@douwedev) op

Door het missen van het eerste World Cup-blok was de voorbereiding op het OKT niet de ideale voorbereiding die De Vries voor ogen had. "Ik had eind oktober geen plan B. Dan is het klote dat je thuis moeten blijven en moet je je herpakken. Ik heb vervolgens wat trainingswedstrijden en marathons gereden en ben naar de zon en Collalbo geweest." Om te vervolgen: "Bondscoach Kuiper belde me nog wel of ik de ploegenachtervolging bij de World Cup in Salt Lake City wilde rijden, omdat hij met de invulling van de ploeg zat. Maar dat heb ik afgeslagen. We hadden bij Lotto-Jumbo een andere route richting het OKT."

De Vries is er van doordrongen dat hij op de vijf kilometer bij de beste twee rijders moet zitten, omdat de kans anders groot is dat je naast een olympisch ticket grijpt. "Plek drie wordt moeilijk. Wat dat betreft vond ik het logisch dat Clafis de selectievolgorde aanvocht bij de geschillencommissie van de KNSB, omdat deze op het laatste moment in het nadeel van de vijf kilometer was aangepast. Aan de andere kant weet je al maanden dat je gewoon keihard moet rijden. De concurrentie is stevig, maar waarom zou het niet lukken?", gaat hij positief de strijd aan.

Het is zijn laatste kans op de Spelen, dat weet De Vries ook. Met zijn 35 jaar gaat hij de volgende Spelen niet halen. "Als ik het niet haal? Dat zou ik heel jammer vinden, want meedoen aan de Olympische Spelen zou heel gaaf zijn. Ik kijk eerst naar deze wedstrijd. Plaats ik me niet, dan is alles nog open en ga ik per seizoen bekijken wat ik ga doen."

De 5000 meter voor heren start dinsdag om 14.45 uur. Klik hier voor het gehele programma, startlijsten en uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan