Tickets
Shop
Nieuws 25 dec 2017

De Neeling: 'Ik moet mijn beste race ooit rijden'

De dood of de gladiolen. Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) deze week in Thialf zal dromen waarmaken of wreed verstoren. Dat weet ook Sanneke de Neeling. De rijdster van de LottoNL-Jumbo-ploeg start tijdens het OKT in Heerenveen op de 500, 1000 en 1500 meter. Drie kansen dus, maar de geboren Rotterdamse gaat vooral voor de 1000 meter.

Foto : Huub Snoep

Ze heeft er zin in, maar Sanneke de Neeling weet ook dat ze tijdens het OKT 'haar beste race ooit moet rijden' om op de 1000 meter kans te maken op een startbewijs voor de Olympische Spelen in PyeongChang. In Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Ireen Wüst heeft ze op deze afstand drie enorme sterke concurrenten. Daar moet De Neeling er minimaal één van achter zich laten.

De 21-jarige De Neeling deed in 2012 mee aan de Olympische Jeugd Winterspelen in Innsbruck en won daar goud op de 3000 meter en de mass start en zilver op de schaatsmijl. In januari 2016 werd ze verrassend de jongste Nederlands kampioene sprint. Kortom: talent heeft ze. Maar het voorseizoen verliep niet helemaal zoals gehoopt. "Ik had wat betere World Cups willen rijden. Het was technisch echter niet zo goed", laat ze weten.

Op de 1000 meter in Calgary reed ze haar beste opening ooit, maar de eindtijd viel tegen. "Ik reed tegen Sang-Hwa Lee en had een slechte kruising, waardoor ik uit mijn ritme raakte. Dat kostte mijn beste race ooit, denk ik." Maar uit die race in Calgary haalt De Neeling wel veel motivatie: "Door die opening en de snelheid die ik had, weet ik dat 'de beste race ooit' er in zit."

Bij het OKT zet De Neeling dus vooral haar kaarten op de 1000 meter. Ook omdat ze meent dat ze internationaal op deze afstand meer te zoeken heeft dan op de 500 en 1500 meter, de twee andere afstanden waarop ze bij het OKT van start gaat. Op de 500 meter is ze zeker niet kansloos voor een olympisch startbewijs, maar deze afstand staat als laatste op de selectiematrix. "Het klinkt misschien gek, maar als ik me alleen via de 500 meter voor de Spelen zou plaatsen, zou ik aan de ene kant natuurlijk blij zijn, maar aan de andere kant enorm balen. De 1000 meter is namelijk mijn beste afstand."

Op de 1500 meter geeft ze zichzelf weinig kans: "Op die afstand ben ik vooral nog zoekende, heb ik buiten de World Cups om dingen uitgeprobeerd. Gekeken hoe ik mijn energie het beste kan verdelen. Ik ben een keer wat langzamer weggegaan, maar dat werkte voor geen meter. Ik moet ook op deze afstand volle bak weggegaan."

De Neeling heeft zin in het OKT. "Spanning is er wel degelijk. Je bent er het hele seizoen al mee bezig, weet dat het op deze wedstrijd moet gebeuren. Ik hoop vooral op de 1000 meter een superrace te rijden en dan zie ik wel waar het schip strandt."

De 1000 meter voor vrouwen start dinsdag 26 december om 14.00 uur. Op donderdag 28 december en vrijdag 29 december volgen de 500 en 1500 meter. Klik hier voor het uitgebreide programma, startlijsten en uitslagen van het OKT.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan