Tickets
Shop
Nieuws 18 dec 2017

De marathon van team iM FARMING: 'Natuurijs is het echte schaatsen'

In de rubriek 'de marathon van' bellen we na de wedstrijd met grote en minder grote marathonteams over hun belevenissen. Deze week spraken we met Janneke Elzinga (23) over de achtste marathon cup in Den Haag.

Foto : Neeke Smit

 

Team: iM FARMING
Rijders: Janneke Elzinga, Elske Lenis, Anne Tauber, Andrea de Jong, Kirsten Velzeboer (regionaal), Hilde-Marije Dijkstra (regionaal)
Wedstrijd: KPN Marathon Cup 8 Den Haag
Uitslag: 20e (Janneke), 27e (Elske)
Facebook: marathonteamiMfarming

Hoe ging jullie wedstrijd?
“Anne kon er helaas niet bij zijn en Andrea was nog herstellende van haar val (in Hoorn, red.) dus die wilde afwachten hoe het ging. Elske en ik bleven over in de koers. Het was een rommelige wedstrijd, wel wat ontsnappingen maar er kwam geen groep weg. Dus draaide het uit op een massasprint met veel duw- en trekwerk. We probeerden een goede positie te krijgen en dat resulteerde voor mij in een twintigste plek en voor Elske in een zevenentwintigste plek. Ik denk dat we over het algemeen wel tevreden waren met hoe we tijdens de wedstrijd reden, we lieten ons goed voorin zien.”

Jullie hebben er dit jaar een sterke rijdster bij gekregen met Anne Tauber, hoe is dat?
“Dat is heel erg leuk. Zaterdag was ze er dus niet bij, ze had de mountainbike awards. Ze is uiteindelijk mountainbikester van het jaar geworden. Anne is op professioneel niveau bezig met de sport, daar kunnen we veel van leren. Ze rijdt heel alert in de koers, zit bij bijna elke ontsnapping. We proberen ook wat meer als ploeg te rijden en wat voor haar te betekenen. Anne is heel taai. Wat ook wel goed is dat ze altijd per wedstrijd bekijkt wat ze fout heeft gedaan en wat er goed ging. De manier waarop zij een wedstrijd aanpakt is al heel leerzaam.”

Jullie hebben zelf het team gevormd en sponsors gezocht. Hoe is dat gegaan?
“Anderhalf jaar terug hadden we elkaar ontmoet bij de Noord-Oost competitie. Hilde-Marije had al ervaring met landelijk rijden maar de rest nog niet. We wilden de stap maken, maar hadden niet echt aansluiting met bestaande teams. Toen dachten we, we proberen zelf iets op te richten. Via kennissen vonden we onze hoofdsponsor, Kverneland Group. Zij waren heel enthousiast. Daarna hebben we een vierde rijdster, Kirsten, erbij gezocht.

Gaandeweg hebben we nog meerdere kleinere sponsoren weten te vinden en zijn we samen het avontuur aangegaan. Het was wel leerzaam. Je moet natuurlijk zelf je schouders eronder zetten en er gaat veel tijd in zitten. De belangrijkste tip is denk ik om veel connecties te leggen. Ook met mensen, trainers bijvoorbeeld, die al wel ervaring hebben binnen het marathonschaatsen. Je moet heel breed denken en dan kun je zomaar iets sponsor vinden wat je niet verwacht had, zoals een sponsor.”

Trainen jullie samen?
“In feite trainen alleen Elske en ik samen, wij wonen allebei in de buurt van Nijmegen. In de zomer proberen we elkaar wel op te zoeken maar dagelijkse trainingen in de winter gaat niet. We zijn de enige twee landelijke dames die in Nijmegen trainen. Er rijden soms nog wat B rijders rond, daar trainen we ook mee. Voor de rest is marathonschaatsen nog relatief klein in Nijmegen.

We doen ons best om het wat groter te maken, vooral onder studenten. De Nijmeegse studenten schaatsvereniging heeft een subsidie gekregen om trainingen te laten verzorgen door Casper Helling en Erik van den Boogert. Zij zetten zich erg in om marathonschaatsen op de kaart te zetten. Elske en ik zitten ook in de marathoncommissie van de studenten schaatsvereniging, om beginnende schaatsers aan te sporen om mee te doen met laagdrempelige wedstrijden. Zo proberen we marathonschaatsen een beetje in the picture te zetten in Nijmegen.”

Hoe goed kennen jullie elkaar?
“Andrea Hilde en Elske kennen elkaar wat langer en Elske en ik trekken veel met elkaar op. We zijn ook wel meer naar elkaar toegegroeid de afgelopen twee jaar, zeker omdat je een team hebt opgericht. Ik denk dat wij als vriendinnengroep ook wel een goede band hebben.”

Hebben jullie kwaliteiten die elkaar aanvullen?
“Ik denk het wel, we zijn niet allemaal hetzelfde type rijder. Elske, Andrea en ik kunnen helemaal niet zo goed sprinten, Hilde-Marije en Kirsten juist wel. Anne is ook niet echt een sprinter maar die is wel in alle aspecten iets beter.”

Foto : Neeke Smit

Wat is het grootste doel dit seizoen?
“We willen op natuurijs goed presteren, ook als team. Vorig jaar was Anne tweede bij de Alternatieve Elfstedentocht. Misschien dat we nu meer als team kunnen rijden en meer voor elkaar kunnen betekenen. Verder willen we in de marathon cup groeien. Vorig seizoen begonnen we allemaal eigenlijk als groentjes, dan was het vooral zelf uitzoeken en of we het wel konden volhouden. Nu proberen we echt meer als ploeg te rijden, wat hoort bij marathonschaatsen natuurlijk.”

Wat voor soort wedstrijden vind je zelf het mooist om te rijden?
“De natuurijswedstrijden. Vorig jaar reed ik voor het eerst een wedstrijd op natuurijs, op de Weissensee. Ik ben zelf ook meer van de lange afstanden en het echte afzien op natuurijs is het mooiste. Dat vind ik het echte schaatsen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan