Tickets
Shop
Nieuws 13 dec 2017

Boek over Leen Pfrommer gepresenteerd

Met het boek 'Leen Pfrommer, schaatscoach', geschreven door Eelco en Gijs Hiltermann, heeft ook een van de invloedrijkste schaatscoaches die ons land ooit heeft gekend, zijn memoires. Onder leiding van de kleine man met zijn karakteristieke oranje puntmuts domineerde Nederland in de jaren '70 voor het eerst de internationale schaatswereld. Ard Schenk, Piet Kleine en Harm Kuipers veroverden wereld- en olympische titels.

Foto : Huub Snoep

De boekpresentatie op de ijsbaan in Dronten was vooral ook een mooie reünie. Jan Bols, Eppie Bleeker, Falko Zandstra, Piet Kleine, Marianne Timmer, Jappie van Dijk, het zijn zo wat namen van oud-schaatstoppers die aanwezig waren. In het boek zelf blikken veel van zijn oud-pupillen terug op de periode dat ze Leen Pfrommer als trainer hadden. "Het was een grote kleine man", weet Kees Verkerk, die tijdens een van de trainingskampen van de ploeg in Noorwegen zijn huidige vrouw Sally ontmoette. Ze was toen 16 jaar en de dochter van de eigenaar van de herberg waar de ploeg van Pfrommer sliep. Ze zijn inmiddels al meer dan 45 jaar getrouwd.

Velen roemen de schaatscoach, die behalve de kernploeg liefst elf jaar Jong Oranje onder zijn hoede had en later ook de KNSB opleidingsploeg trainde. "Hij heeft mij structuur, regelmaat en het hard zijn voor mezelf meegeven", vertelt Marianne Timmer, al benadrukt ze ook dat ze onder Leen vreselijk hard moesten trainen. "Je twijfelt op zo'n moment of je wel geschikt bent voor topsport, het was zo zwaar." Falko Zandstra beaamt dat: "D'r stonden vaak twee trainingen op een dag op het programma. Dan deed ik er stiekem maar één, maar schreef natuurlijk wel in mijn dagboek dat ik beide trainingen had gedaan." Maar weet Zandstra ook: "Als ik Leen niet had gehad, had ik de wereldtop niet gehaald."

Dat de schaatsers keihard moesten trainen onder Pfrommer, laten ook andere oud-pupillen weten. Maar ook dat zijn revolutionaire trainingsmethoden een cruciale rol hebben gespeeld in de ontwikkeling tot de leidinggevende schaatsnatie die ons land nog altijd is. Peter Nottet: "Ik kwam in 1963 in de kernploeg, maar merkte al snel: 'is dit het nou?' De training stelde weinig voor. Pas vanaf het seizoen 68-69 maakten we onder Pfrommer eindelijk stappen."

Oud-kernploegtrainer Henk Gemser is daar ook duidelijk in: "Leen heeft mede het fundament gelegd voor het schaatsen zoals het nu is."

Pfrommer was naast trainer ook een blauwe maandag co-commentator bij de NOS. Veel schaatsfans zullen de reactie van Pfrommer herinneren toen Hilbert van der Duim bij het WK in Oslo in 1981 dacht dat hij klaar was met de vijf kilometer, maar in werkelijkheid nog een rondje moest rijden. Co-commentator Pfrommer had het direct in de gaten en overstemde Mart Smeets met: "Hilbert, jongen, je moet doorrijden! Je moet doorrijden! Oh jongen, wat ben je nou toch aan het doen."

'Leen Pfrommer, schaatscoach' zal voor veel schaatsfans dan ook een prachtige herkenning zijn met verhalen en anekdotes uit mooie schaatstijden.

Het boek is te bestellen bij de uitgever van de beide schrijvers: www.hguitgeverij.nl, maar uiteraard ook bij Bol.com of in de boekwinkel. Prijs: € 16,50. ISBN 978-90-824440-5-6

Op de foto v.l.n.r.: Piet Kleine, Jan Bols, Peter Nottet, Leen Pfrommer, Falko Zandstra en Marianne Timmer.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan