Tickets
Shop
Nieuws 02 dec 2017

Antoinette de Jong: 'Ik hoor momenteel bij de besten op de drie kilometer'

Na een gouden plak bij de World Cup in Heerenveen was het vrijdag opnieuw raak voor Antoinette de Jong. De 22-jarige schaatsster van Team Justlease.nl won op de Olympic Oval in Calgary een zilveren medaille op de 3000 meter.

Foto : ANP

"Ik ben erg tevreden met mijn race", zei een enthousiaste De Jong na afloop in gesprek met schaatsen.nl. "Het is jammer dat ik net wat te langzaam begon. Mijn opening was 30,6, had graag 30,3 geopend, maar ik ben blij met wat ik heb laten zien."

"Ik weet nu dat als ik me iets minder voel, ik nog steeds goede races kan rijden. Ik was deze week niet helemaal fit, waarschijnlijk vanwege de jetlag. De vijf kilometer in Stavanger had niet gehoeven (De Jong werd daar achtste, red.). Dat was gewoon niet goed. Dat moet ik vergeten en het is fijn dat het er vandaag wel weer uitkwam." 

Met haar tijd van 3.57,78 hoefde De Jong op het Canadese ijs alleen de Japanse Miho Takagi voor zich te dulden (3.57,09). De Jongs ploeggenote Ireen Wüst completeerde het podium. Zij noteerde een tijd van 3.58,10 en stond daardoor voor het eerst dit seizoen op een individuele afstand op het podium bij een World Cup.

"Het verbaast mij niet dat Takagi hier wint. Ze rijdt het hele seizoen technisch al ijzersterk. Als de techniek goed is en je krijgt er wat inhoud bij, dan kan je gewoon dit soort afstanden winnen. Dat bewijst Takagi vandaag. Het laat zien dat de concurrentie op dit moment groot is."

Foto : Sander Chamid

Bevrijdend gevoel
De Jong verkeert dit seizoen in grootse vorm. Aan het begin van het schaatsseizoen verbaasde ze vriend en vijand door bij KPN NK Afstanden in Thialf zowel de drie als de vijf kilometer te winnen. Vervolgens pakte ze ook het goud op de 3000 meter bij de eerste wereldbeker in Heerenveen.

"Het is fijn dat het in dit belangrijke seizoen zo goed gaat", aldus De Jong met een grote glimlach op haar gezicht. "Ik hoop deze vorm zo lang mogelijk vast te houden. Een goed NK en deze World Cup-medailles zeggen nog niet alles, maar het is wel een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Ik denk dat ik alleen nog maar beter en beter kan worden naarmate het seizoen vordert."

"Of dit het seizoen is van mijn definitieve doorbraak? Ja, misschien zou je dat inderdaad wel kunnen zeggen. Ik heb dit seizoen een heel grote stap gezet. Vaak weet je wel dat het erin zit, maar moet het er tijdens de wedstrijden nog wel uitkomen. Als dat dan gebeurt, is dat geweldig. Een bevrijdend gevoel. Het is een fijne gedachte dat ik momenteel bij de besten op de drie kilometer hoor."

PR-koning
Naast het feit dat haar tijd een zilveren medaille opleverde, betekende het ook een nieuw persoonlijk record (PR) voor de 22-jarige Rottumse. Vier jaar geleden realiseerde De Jong in Salt Lake City een tijd van 3.59,49. "Het is natuurlijk altijd leuk om een PR te rijden. We hebben in onze ploeg een PR-koning en dat is Marcel Bosker, maar ik mag er nu ook weer eentje bijschrijven. Dat is mooi, want dan hoor ik er ook weer een beetje bij, ha!"

Bekijk hier alle uitslagen van de World Cup in Calgary!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan