Tickets
Shop
Nieuws 01 dec 2017

Achtereekte: 'Het werd tijd voor een nieuw PR'

Carlijn Achtereekte schreef vrijdag in Calgary bij de derde World Cup van het seizoen de 3000 meter in de B-groep op haar naam. De rijdster van Team LottoNL-Jumbo deed dat in een nieuw persoonlijk record van 3.58,63.

Foto : ANP

"Mijn persoonlijke record (PR) stond al een paar jaar, dus ik vond dat het wel tijd werd voor een nieuwe", lachte een tevreden Achtereekte na afloop van haar race in de mixed zone van de Olympic Oval in Calgary.

De 27-jarige schaatsster verbeterde haar PR met ruim twee seconden. In 2014 reed ze in Berlijn een tijd van 4.00,80. "Je weet dat dit een snelle baan is, dus ga je natuurlijk voor een PR. Als dat dan lukt, is dat mooi." 

Achtereekte meldde zich twee weken geleden bij de wereldbeker in het Noorse Stavanger ziek af en moest daardoor in de B-groep starten op het Canadese ijs. "Ik denk nog altijd dat ik daar een goede beslissing heb genomen door niet van start te gaan", keek ze terug op haar besluit.

"Ik was echt goed ziek en dacht: als ik in de loop van de dag wat opknap, kan ik misschien nog wel rijden, maar al snel bleek dat dat gewoon niet verstandig was. We zitten in een belangrijk jaar en dus moet je soms verstandige beslissingen nemen. Je wilt niet het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in gevaar brengen."

Grieperig
Achtereekte geeft toe dat ze vooraf niet helemaal wist wat ze kon verwachten. "Na een week een beetje grieperig te zijn geweest, is het altijd even afwachten hoe je lichaam herstelt. Gelukkig ben ik weer helemaal fit en heeft het mij niet heel veel tijd gekost. De trainingen gingen goed, dus ik ging er wel met wat vertrouwen in."

De schaatsster uit het Overijsselse Lettele keek met een tevreden gevoel terug op haar rit. "Mijn race verliep goed. Het begin was sterk, maar op het eind liep het toch een beetje op. Het is jammer dat ik het Nederlands record van Renate Groenewold hier in Calgary (3.55,98) niet heb weten te pakken, maar die tijd gaat er nog wel een keer aan. Daar ben ik van overtuigd."

Tickets
Zaterdag vertrekt Achtereekte heel even naar huis om maandag weer richting het Italiaanse Collalbo te gaan voor een trainingskamp. "Daar doen we nog even een extra hoogtekamp erbij om optimaal voorbereid te zijn op het OKT. Eind december hoop ik op zowel de drie als de vijf kilometer een ticket te bemachtigen voor de Olympische Spelen. Dat is het ultieme doel."

Bekijk hier alle uitslagen van de World Cup in Calgary!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan