Tickets
Shop
Nieuws 13 aug 2017

Europa Cup: Nederlandse junioren excelleren, Michael en Tas winnen Flanders Grand Prix

Tijdens de Europa Cup-finale in Oostende wisten Peter Michael en Sandrine Tas zondagmiddag de Flanders Grand Prix binnen te slepen. Bij het driedaagse evenement waarbij vijf afstanden werden verreden voor het klassement wisten vooral de Nederlandse junioren te imponeren.

Foto : Flanders Grand Prix

Geen podiumplaatsen voor de Nederlandse senioren
De Flanders Grand Prix werd gewonnen door Peter Michael en Sandrine Tas, zij reed dit weekend op haar thuisbaan. Beide rijders waren oppermachtig. Tas schreef alle afstanden op haar naam. Michael liet alleen de winst op de afsluitende afvalkoers gaan naar ploeggenoot Bart Swings. De Belg sloeg de 1000 meter sprint over en deed dus niet mee in het eindklassement. Luc ter Haar en Beau Wagemaker eindigden in het eindklassement op de zesde plaats. 

Groenewoud rijdt sterk toernooi en wint eindklassement
Marijke Groenewoud zegevierde zondagmiddag bij de junioren A voor de vierde keer dit weekeinde. Ze deed dit door op de afvalkoers Martina Dossi en Luisa Sophie Woolaway te verslaan. De junioren reden met de senioren dames mee en Groenewoud bleef tot het einde bij het peloton. Landgenote Maya de Jong eindigde op de vierde plaats. Ook Kirsten Joustra (8e) en Pien van den Bos (9e) eindigden in de top-10. Met haar sterke optreden, alleen op de puntenkoers werd ze tweede, wist Groenewoud het eindklassement te winnen. De Jong behaalde een mooie derde plaats.

Marc Middelkoop wist bij de heren de derde plek te pakken op de 3000 meter. Hij hoefde alleen Thomas Vosté en Indra Medard voor zich te laten. Ook in het eindklassement van de Grand Prix eindigde Middelkoop op een mooie derde plaats.

Beide klassementen naar Nederlandse b-junioren
Op de 3000 meter behaalde B-junior Teun de Wit de overwinning. Hij liet Jason Suttels en landgenoot Merijn Scheperkamp achter zich. Scheperkamp reed een stabiel toernooi en won knap het eindklassement. Ook De Wit deed het goed en eindigde als tweede, voor Jason Suttels.

Anna van den Bos verloor op een paar luttele millimeters de 3000 meter van Honorine Barrault. Carolina Ferreira finishte daarachter als derde. Van den Bos eindigde op alle vijf onderdelen op het podium dit weekend en won daarmee het eindklassement.


Wegwedstrijd op zondag
Bij de heren kwam Peter Michael na 30 kilometer op de klinkertjes van Zandvoorde solo over de meet. Hij liet medevluchters Bart Swings en Diogo Marreiros achter zich. Beste Nederlander was Luc ter Haar op plaats zeven.

Sandrine Tas won de 16 kilometer lange wegwedstrijd bij de dames, voor Mareike Thum en Josie Hoffman. Bianca Roosenboom kwam net tekort voor een podiumplaats en eindigde als vierde. Marijke Groenewoud en Anna van den Bos kwamen tussen de senioren knap als vijfde en zesde over de streep.

Overall eindklassement Europa Cup (9 wedstrijden)
De goede uitslagen van dit laatste weekend mochten niet voor alle rijders baten wat betreft het eindklassement van de gehele Europa Cup. Alleen degenen die minstens vier wedstrijden van de serie hebben gereden, dingen mee naar de uiteindelijke overwinning. Het klassement is gesplitst in korte en lange afstanden. Ook hier leverden de junioren de beste resultaten voor Nederland. Bij de junioren B is Jordy van Workum in zowel het klassement over lange als korte afstanden op de tweede plaats geëindigd. Bij de dames veroverde A-juniore Marijke Groenewoud op de korte afstanden de eerste plek, maar viel met haar vierde plek net buiten de prijzen op de lange afstanden.

Vrijdag en zaterdag

Junioren B
Glenn Nijenhuis noteerde op de tijdrit de tweede tijd. Baptiste Allain was de snelste over 300 meter en Jan Martin Mende werd derde. Merijn Scheperkamp, Jordy van Workum en Harm Visser reden in de top tien. Bij de dames moest Anna van den Bos Honorine Barrault voor zich dulden. De derde plek was voor Anna Gallo. Bij de beste tien eindigden ook Lianne van Loon, Debby Behr en Roosmarijn van der Vaart.

Van Workum won de puntenkoers over 10 kilometer. Hij versloeg Jason Suttels en Matteo Barison. Scheperkamp eindigde net buiten het podium en werd vierde. Anna van den Bos eindigde bij de dames als tweede. Barrault ging als eerste over de streep. Bente Kerkhoff werd vierde, vlak achter Angelina Otto.

Op de 1000 meter sprint was Allain wederom de snelste bij de heren. Het verschil tussen nummer 2 Teun de Wit en nummer 3 Scheperkamp was slechts een duizendste. Bas Meijer werd achtste. Anna van den Bos leek af te gaan op de winst maar werd op streep geklopt door Otto. De derde plek ging naar Barrault. Lianne van Loon eindigde op de zevende plek.

De afvalkoers over 15 kilometer was weer prooi voor Van Workum. Hij finishte voor Allain en Scheperkamp. De Wit werd vierde. De winst van de koers over 10 kilometer ging bij de dames naar Otto, voor Carolina Ferreira en Van den Bos.

Junioren A
Over 300 meter snelde Marijke Groenewoud naar de beste tijd. Ze versloeg Lize en Tereza Bohumská. Maya de Jong werd vierde en Fleur Veen eindigde als negende. Bij de heren ging de winst naar Ron Pucklitzsch, voor Tibo Van Hove en Indra Médard. Jaimy Horst werd zevende.

Groenewoud behaalde de tweede plek op de puntenkoers. Luisa Sophie Woolaway werd eerste en Melanie Lize hield De Jong net van een podiumplaats af. Bij de heren won Médard op zijn thuisbaan. Hij liet Marthijn Mulder en Marc Middelkoop achter zich.

Ook op de 1000 meter was Groenewoud iedereen te snel af. Ze won met gemak van Bohumská en Martina Dossi. Maya de Jong en Fleur Veen waren nummers vijf en zes. Bij de heren pakte Médard overtuigend de winst. Hij versloeg Middelkoop en Miguel Bravo. Max Douma werd zesde en Mulder achtste.

Op de afvalkoers over 15 kilometer boekte Médard zijn derde overwinning van dit weekend. Hij eindigde voor Bravo en Thomas Vosté. Middelkoop greep net naast het podium.

Senioren
Sandrine Tas pakte op haar thuisbaan de winst op de tijdrit. Ze zette een snellere tijd neer dan Laethisia Schimek en Mareike Thum. Bianca Roosenboom werd zesde. Bij de heren won Simon Albrecht. Hij versloeg Mathias Vosté en Elton de Souza. Gerrie van Lingen, Rémon Kwant en Rick Schipper noteerden een tijd in de top tien.

Voor de heren van team Powerslide/Matter was er een clean sweep op de puntenkoers. Peter Michael pakte al gauw een halve baan voorsprong op het peloton en kwam als eerste over de streep, gevolgd door Bart Swings en Livio Wenger. Luc ter Haar eindigde als vierde. Bij de dames won Tas de strijd van Thum en Juliette Pouydebat.

Op de sprint kwam Tas voor de derde keer als eerste over de meet. Met voorsprong liet ze Erika Zanetti en Pouydebat achter zich. Roosenboom reed de eerste ronden op kop maar eindigde op de zevende plek. Peter Michael pakte zijn tweede overwinning. Een fotofinish gaf uitsluitsel over de andere ereplekken: Vosté werd tweede en De Souza derde. Rick Schipper eindigde als vijfde, Kay Schipper werd zevende en Kwant achtste.

De volledige uitslagen bekijken? Kijk dan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan