Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 17 aug 2017

Dilemma's met Erik Jan Kooiman: 'Moet soms leren tot tien te tellen'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma’s. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan schaatser Erik Jan Kooiman.

Foto : Neeke Wassenbergh

Bio
Naam: Erik Jan Kooiman
Geboortedatum: 28-06-1986
Geboorteplaats: Ammerstol
Specialiteit: Lange afstanden
Twitter: @koooiman
Instagram: @erikjan12

Dilemma's
5000 of 10.000 meter
"De tien kilometer. Dat is toch wel de langste duurafstand waarin ik me het meest thuis voel. Vaak is het wel een wat grotere lijdensweg. Je moet het allemaal goed indelen. Op het eind weet je dat je stuk gaat, maar een vijf kilometer kan je nog weleens afraffelen, zoals ze dat noemen. Daar kun je de laatste rondjes nog wel doorkomen, maar op een 10.000 meter lukt dat niet."

Op een duizendste goud missen of een bronzen medaille winnen
"Dan toch maar op een duizendste goud missen. Je gaat voor het hoogst haalbare, dus dan is zilver altijd nog beter dan brons. Ook als dat betekent dat je met zo’n miniem verschil een gouden medaille misloopt."

Olympische Spelen of Elfstedentocht
"Deze had ik wel verwacht. Dit is een beetje een klassiek dilemma voor iedere schaatser die ook marathons rijdt. Ik ga voor de Olympische Spelen. We zijn druk aan het trainen. Vooral het duurwerk staat nu op het programma, dus we trainen eigenlijk voor beide. Straks gaan we het ijs weer op en dan ga ik me proberen te kwalificeren op de vijf en tien kilometer. Als je eenmaal een weg bent ingeslagen, dan ga je daarvoor en is dat het doel. Stel dat ik op een haar na de Spelen misloop, dan zie ik mezelf ook deze winter niet als een van de favorieten voor een mogelijke Elfstedentocht. Mijn focus ligt nu op de Spelen."  

#tbt Vorige week nog sprinter, nu snel naar de winter! #teamclafis #hardlabeur

Een bericht gedeeld door Erik Jan (@erikjan12) op

Wielrennen of inlineskaten
"Wielrennen, honderd procent. Ik kom uit het wielrennen, heb het tien jaar lang gedaan. Het inlinen doen we nu als training, maar iedere keer als ik die dingen weer aan moet trekken, dan is het een moetje. Soms is het wel leuk als je eenmaal bezig bent, maar na anderhalf uur gaan je voeten pijn doen en dan weet ik weer: dit is niet mijn sport. Een makkelijk dilemma dus."

Zomer of winter
"Winter. Ik heb tien jaar lang in de zomer gefietst en daarmee bezig geweest. Nu bevalt het me erg goed om in de winter te pieken en de zomer te gebruiken als voorbereiding. Tegenwoordig kun je ook in de zomer in verschillende plekken het ijs op, maar dat is toch anders dan in de winter. Dan staan de wedstrijden op het programma en moet het gebeuren. Het is weleens gek om in juni bij temperaturen van dertig graden alweer op het ijs te staan, maar de liefde voor de sport is zo groot, dat je het gewoon doet. Hoe warm het buiten ook is."

Bier of wijn
"Ik houd wel van een lekker speciaalbiertje. Dat heb ik liever dan een glas wijn."

Spreken of zwijgen
"Ik denk dat ik eerder spreek, maar ik zou misschien wat vaker moeten zwijgen, ha. Als er soms wat in de groep wordt besproken, roep ik gelijk wat er in me opkomt. Terwijl het soms beter is om iets even te laten gaan. Onze coach Jillert Anema is natuurlijk ook niet op zijn mondje gevallen, dus het komt weleens voor dat hij iets roept en dan voel ik altijd heel snel de neiging om daarop te reageren. Misschien kan ik soms beter even tot tien tellen."

Foto : Neeke Wassenbergh

Facebook of Twitter
"Twitter. Ik plaats zelf eigenlijk niet zoveel, maar ik volg wel een hoop. Bepaalde journalisten of sportwetenschappers bijvoorbeeld. Ik vind het altijd wel interessant wat zij delen."

Krant of tijdschrift
"De krant. Zeker als we op trainingskamp zijn. Ik heb een digitaal abonnement op het Algemeen Dagblad. In de ochtend vind ik het lekker om even de krant te lezen om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt. Ik lees juist de andere pagina's dan de sportkatern. Het meest sportnieuws heb ik al op Twitter gelezen of besproken met ploeggenoten, dus dat vind ik minder interessant, dan lees ik liever het buitenlandse en economische nieuws."

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Laat naar bed. Tussen negen en tien gebeurt er altijd nog genoeg, krijg ik vaak nieuwe ideeën. Ik ben niet iemand die vroeg naar bed gaat of vroeg opstaat."

Zelf koken of uit eten
"Liever zelf. Nou kook ik niet heel veel zelf, want als ik thuis ben, kookt mijn vrouw meestal. We zijn met de ploeg regelmatig op trainingskamp en dan gaan we iedere keer uit eten. Ik vind het lekker om thuis te eten."

Strand of bergen
"Bergen. We gaan over drie weken weer naar Livigno in Italië, dat is dan weer voor een trainingskamp, maar ook op vakantie zit ik het liefst in de bergen. Het is heerlijk om daar te fietsen."

Serie of film
"Serie. Ik ben helemaal geen filmkijker. Netflix is echt een uitvinding. Af en toe een uurtje. Ik vond Breaking Bad helemaal geweldig. Momenteel volg ik House of Cards."

Shorttrack of BMX
"Haha! Ik weet waar je op doelt. Doe maar shorttrack, omdat het op het ijs is."

Dilemma's op donderdag 24: Mathias Vosté
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent de Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen
 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan