Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 03 aug 2017

Dilemma's met Floortje Mackaij: 'Solo aankomen is een mooi gevoel'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Dit keer ondervragen we Floortje Mackaij, die deze vrijdag haar opwachting maakt op het EK wielrennen voor U23 rijdsters.

Foto : Instagram Floortje Mackaij

Bio
Naam: Floortje Mackaij
Geboortedatum: 18-10-1995
Woonplaats: Woerden
Team: Lasaulec (marathonschaasten) en Sunweb (wielrennen)
Specialiteit: Marathon 
Op het ijs te herkennen aan: Grote bos krullen
Opmerkelijk: Mackaaij werd in juni derde op het NK wielrennen in Montferland
Twitter: @floortjemackaij 
Instagram: @floortjemackaij

Dilemma's
Hond of kat
"Sowieso hond. Daar hoef ik niet over na te denken. Onze hond heet Saartje. Ik bedenk me ineens dat ik haar verjaardag ben vergeten, ze was een paar weken geleden jarig. Ze is tien jaar. Ik ben er altijd mee opgegroeid. Saartje gaat altijd mee met wedstrijden. Mijn ouders gaan er dan met de camper achteraan en dan gaat ze ook mee"

Fietsen of schaatsen
"Fietsen. In de winter vind ik schaatsen heel leuk, maar fietsen staat wel op nummer één. Wanneer ik voor het fietsen koos? Dat was denk ik vier of vijf jaar geleden. Ik kon mee op stage bij Argos-Shimano. Tegelijkertijd was ook het NK langebaanschaatsen, het belangrijkste moment van het winterseizoen. Ik dacht, 'wat ga ik nu doen?'. Toen heb ik toch voor het fietsen gekozen. Daar ben ik heel blij mee. Het gaat goed nu en ik vind het heel leuk. Mijn mooiste prestatie op het ijs? Dat vind ik lastig. Toen ik gewestelijk kampioen marathonschaatsen werd (in 2015), dat vond ik wel een leuke."

Foto : Neeke Smit

Koffie of thee
"Koffie. Ik drink het allebei hoor, maar koffie vind ik leuker dan thee drinken. Als ik een rustige rit heb of een uurtje los ga rijden vind ik het wel leuk om te stoppen en een koffietje te doen. Dat doe ik wel. Vooral als het lekker weer is. Of ik er ook een taartje bij eet? Dat valt wel mee op zich. Als ik dat veel zou doen zou het niet best zijn, ha."

Woerden of Gardameer
"O die is moeilijk! Ik heb net een huis gekocht in Woerden dus dan moet het wel Woerden zijn hè. Maar het Gardameer is ook wel speciaal voor mij. Moet ik kiezen? Dat kan ik niet hoor. Al sinds ik een baby was ga ik naar het Gardameer, elk jaar vier weken. Heb er in het voorjaar twee weken gezeten en nu weer twee. Dat voelt als thuiskomen. Je kan er heel mooi fietsen en het is ook soort van vakantie. Leuke dorpjes, lekker ijs. En goeie koffie."

#tb🔙 🇮🇹 see you next week #italia

Een bericht gedeeld door Floortje Mackaij (@floortjemackaij) op

Zelf koken of uit eten
"Ik vind zelf koken heel leuk. Dan kan ik bepalen wat ik er allemaal in wil. Meestal eet ik de dag voor de wedstrijd pasta. Thuis gooi ik daar van alles in, allemaal soorten groenten. Bakken doe ik ook wel. Bananenbrood, appelbrood, dat soort dingen. Pas heb ik eierkoeken gemaakt. Ik vind het leuk om daarmee te testen."

Hoge of lage sokken
"Hoge sokken. Niet van die hele lage sokjes. In Italië draagt iedereen van die enkelsokjes. Dat vind ik zo lelijk, dat kan echt niet!"

Klimmen of dalen
"Ehm... Klimmen gaat nu wel heel goed, zoals de afgelopen Giro Rosa, dan is dat ook leuk. Afdalen gaat ook steeds beter, maar ik zou dan toch voor klimmen kiezen. In de Giro had ik lang de witte jongerentrui. Ik verloor hem toen ik lek reed voor de klim waar het echt gebeurde. Ik kwam onderaan de voet van de klim terug maar toen was het tempo vooraan al zo hoog dat ik niet vooraan terug kon komen. Dan kom je in een groep daarachter terecht en verlies je zoveel tijd. Daar ben ik mijn klassement en trui verloren eigenlijk. Het was de tweede keer dat ik meedeed. Het ging wel een stuk beter dan twee jaar terug, gelukkig wel."

Stage 7 ✅ @girorosa 🎀 #suffering #keepchallenging 🇮🇹

Een bericht gedeeld door Floortje Mackaij (@floortjemackaij) op

Saus erop of ernaast
"Bedoel je saus voor op de pasta? Nou, dan maar erop haha."

Facebook of Instagram
"Instagram. Dat vind ik leuker met die fotootjes."

Kopgroep of massasprint?
"Kopgroep. Bij het NK kwam ik ongeveer na zestig kilometer in een kopgroepje met in eerste instantie vijf rensters. Uiteindelijk bleven we met z'n drieën over. Ik voelde me heel goed en we werkten goed samen. In de laatste vier kilometer maakte ik een paar kleine cruciale foutjes waardoor ik geen kans meer maakte om te winnen. Maar het was wel een mooie koers. Solo aankomen, zoals ik deed in Gent-Wevelgem (in 2015) is helemaal een mooi gevoel. Dat is nog mooier dan in een kopgroep aankomen."

Foto : Soenar Chamid

Elfstedentocht of Olympische Spelen
"Olympische Spelen. Zeker weten. Op de weg. Maar ik zou allebei wel willen rijden, ook de tijdrit. Of ik al over drie jaar kans maak? Nee, dat is denk ik wel een beetje kort. Maar je moet wel doelen stellen. Ik hoop daar wel ooit bij te horen. Of ik de olympische race vorig jaar heb gezien? Ik moet eerlijk zeggen, ik heb helemaal niet gekeken! Ik had mijn schouder gebroken dus ik lag in ziekenhuis op dat moment. Ik heb er toen helemaal niks van meegekregen."

Altijd in de regen fietsen of tijdens elke rit een lekke band
"Doen dan maar altijd in de regen fietsen. Het duurt bij mij altijd heel lang als ik lek heb. Ik vind het niet erg om in de regen te fietsen. Gent-Wevelgem won ik ook in de regen. De wedstrijd kan daardoor heel anders worden en daar houd ik wel van."

Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu
Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent de Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan