Wie herinnert zich nog de eerste Elfstedentocht? Of de eerste keer op noren schaatsen? Schaatsen.nl vraagt schaatsers naar hun herinneringen van de eerste keer. Met deze week Elisa Dul, die zich na haar succesvolle schaatsseizoen opmaakt voor het skeelerseizoen.

Naam: Elisa Dul
Geboortedatum: 21 september 1998
Geboorteplaats: Oene
Ploeg: KNSB SprintTeam Oost
Instagram: elisadulx

De eerste keer

Op schaatsen
"Dat was toen ik acht jaar was. Ik skeelerde al in de zomer, maar ik wilde ook wat in de winter gaan doen. Toen ben ik samen met mijn vader naar de ijshal van Deventer gegaan. Ik had schaatsen van m’n tante geleend, maar die waren helemaal niet scherp. Ik gleed alle kanten op, het ging dus niet zo heel goed, haha."

"Skeeleren doe ik al vanaf mijn zesde. Mijn buurmeisje vroeg me destijds om mee te gaan naar de skeelerbaan in Heerde om eens een keer een training te volgen. Dat beviel zo goed dat ik er maar ben gebleven!"

European Championships 2016! 💪🏼

Een bericht gedeeld door Elisa Dul (@elisadulx) op

Dat je een wedstrijd reed
"Dat waren de clubkampioenschappen in Heerde. Ik weet nog wel dat ik elk jaar samen met een ander meisje streed om de winst. We werden om en om clubkampioen. Het eerste jaar werd ik tweede, het jaar erop won ik. Ha, voor ons was dat dé wedstrijd van het jaar."

Dat je een internationale wedstrijd reed
"Volgens mij was dat in Rusland, toen ik eerstejaars C-junior was. We gingen er met de selectie heen, dat was een leuk groepje. Ik reed de 500 meter, 1000 meter, 1500 meter en de massastart. Ik zou de massastart in eerste instantie helemaal niet rijden, maar het meisje dat hem zou rijden, wilde uiteindelijk niet. Ik wilde juist wel graag, ik kwam uit het skeeleren dus ik wist wel ongeveer hoe het ging. Daarna zei de trainer: ‘Oké, rijd hem maar, Elisa’. En toen won ik hem ook nog. In de laatste bocht versnelde ik en kon ik er zo omheen. Ja, dat was wel heel cool!"

Dat je een interview hebt gegeven
"Dat was in 2011, nadat ik Nederlands kampioen was geworden bij het skeeleren. Er kwam toen iemand van De Stentor (de regionale krant) bij me thuis. Ik vond dat best wel spannend, zo’n eerste interview. Ik was in het begin wel even zenuwachtig, maar daarna ging het allemaal vanzelf."

Dat je gehuild hebt bij een film
"Ik denk dat dat bij een film van de Lion King was, ik was toen nog zo klein. Ik drukte de film uit op het moment dat het zielige fragment kwam. Daar lacht mijn moeder mij nog steeds om uit, haha. Daarna heb ik die film nooit meer gekeken, misschien moet ik dat binnenkort maar eens doen."

Dat je in een uitverkocht stadion reed
"Het afgelopen seizoen mocht ik in een vol Thialf rijden bij de NK afstanden. Ik reed de 1000 meter en de massastart. Iedereen moedigt je aan, dat is zo gaaf! Afgelopen winter reed ik het WK voor junioren op een buitenbaan in Helsinki. Hoewel het daar niet helemaal vol zat, was de sfeer wel heel mooi. Ook omdat de lampen over de baan hingen."

Dat je gediskwalificeerd werd
"Ik reed in Heerenveen bij een trainingswedstrijd voor het eerst een 3 kilometer en die ging supergoed. Achteraf hoorde ik dat ik gediskwalificeerd was, omdat ik over de lijn zou zijn gekomen. Op dat moment baalde ik heel erg, ik was ook nog best wel jong. Het was een hele snelle tijd, die telde ineens niet meer mee. Het was het eind van het seizoen, dus m’n trainer zei al tegen me: ‘Volgend jaar word je alleen maar beter’. En hij had gelijk!"

Wereldkampioen
"Ja, dat weet ik nog heel goed! Dat was het afgelopen WK voor junioren in Helsinki waar ik de massastart won. Het was een hele grote verrassing. Het weekend daarvoor tijdens de wereldbekerfinale in Erfurt viel ik namelijk heel hard met de massastart. De hele week daarna kon ik vrij weinig, dus dat was geen lekkere voorbereiding. Gelukkig was ik net op tijd hersteld om de massastart op het WK te rijden, daar was ik al heel blij om. En dat ik won, had ik echt nooit durven dromen. Het WK verliep sowieso al niet zo lekker: de teamsprint ging fout en de 1000 meter mocht ik uiteindelijk niet meer rijden, omdat iemand anders nog voor het allroundklassement kon gaan. Dus dit was wel een hele mooie revanche. Ik kreeg daarna heel veel reacties. Iedereen vond het gaaf dat ik na die valpartij (van de week ervoor) nog won."

Dat je dacht: ik moet nu echt kiezen tussen inline-skaten en schaatsen
"Toen ik in de baanselectie kwam, moest ik kiezen tussen schaatsen en inline-skaten. Ik koos voor schaatsen, maar eigenlijk beviel me dat helemaal niet. Het jaar erop ben ik gewoon weer gaan skeeleren, ook omdat ik vind dat het skeeleren mij beter maakt voor het schaatsen. Zolang het kan, wil ik het allebei blijven doen. Maar als ik echt moet gaan kiezen, zal ik voor schaatsen kiezen, omdat dat olympisch is. Of ik me dan op de massastart ga richten? Dat vind ik wel een heel leuke discipline, maar de 500, 1000 en 1500 meter zijn ook heel leuk om te rijden."

Dat je op televisie kwam
"Tijdens de KNSB Cup in Groningen heb ik mezelf voor het eerst in actie gezien. Het waren weliswaar opgenomen filmpjes, maar het was wel grappig om te zien. Zo kun je goed zien wat er fout gaat tijdens een race. Ook tijdens de NK afstanden was ik op televisie. Later krijg je dan van bekende, maar ook onbekende mensen te horen: ‘Ja, we hebben je gezien hoor!’ Dat is leuk om te horen."

Dat je een tien haalde op school
"In onze klas in de eerste was het altijd een strijd om een tien te halen bij Frans. Als je een tien haalde met woordjes leren, kreeg je 0,3 bonuspunten bij je repetitie. Dus daar deed iedereen wel zijn best voor. Mijn eerste onvoldoende was met Engels, volgens mij met grammatica. Ik heb niet zoveel met Engels, vind de Franse taal mooier."

Dat je een drankje teveel op had
"Ik heb nog nooit echt teveel gedronken. Tijdens het WK voor junioren was er na afloop wel een leuk feestje, maar ik heb geen gekke dingen gedaan hoor! Ik houd eigenlijk helemaal niet van uitgaan. Alleen als er iets gevierd kan worden, zoals mijn gouden medaille, vind ik het leuk om met een groep ergens naartoe te gaan."

De eerste keer van Crispijn Ariëns nog eens teruglezen? Bekijk hem hier.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 06 jul om 12:14