Tickets
Shop
Nieuws 21 okt 2016

'We zijn al aan het sparen voor Pyeongchang'

Foto : Eline Hooghiemstra

Met een rolletje ducttape in de aanslag trokken de fans van Carlijn Achtereekte afgelopen weekend ten strijde. Op de Scheg werd het blauwe 'wij staan achtereekte'-spandoek vakkundig bevestigd, waarna de vriendinnen zich opmaakten voor de eerste Holland Cup-wedstrijd deze winter.

"We komen allemaal uit Lettele", vertellen Karin, Jolien, Elles, Lotte en Annemiek. De vriendinnen kennen elkaar en Carlijn al vanaf de basisschool en zijn trouwe supporters. "We zijn al vaak naar Thialf geweest, maar nu het zo dichtbij huis is moeten we er natuurlijk ook zijn. Dan zegt Carlijn: 'Ik zal er harder van gaan rijden als jullie komen', dus dat zullen we straks moeten zien."  

Aan het spandoek dat ze speciaal voor hun vriendin lieten maken zal het in ieder geval niet liggen. De dames bevestigen aan het professionele doek ook nog snel een kleiner, zelfgeschreven wit spandoekje. 'En Sjoerd', luidt de toevoeging. "Ja, Sjoerd de Vries wilde ook graag een spandoek, dus dat hebben we maar gedaan", lachen ze. 

De Team Victorie-rijdster snelde tijdens de wedstrijd in Deventer in een tijd van 2.04,07 naar plaats zeven op de 1500 meter. "Het is natuurlijk ook niet haar beste afstand, maar ze lijkt in vorm", luidt het deskundig. "Ze doet hier snelheid op voor de drie kilometer."  

Feestje

De vriendinnen hebben samen al een hoop mooie schaatsmomenten mogen meemaken. De zilveren medaille  die Achtereekte veroverde op de vijf kilometer van de WK Afstanden is er een van. "Dat ze tweede werd achter Sablikova was echt heel mooi." Met de NK Afstanden vertrok er zelfs een volle bus vanuit het Lettele om hun dorpsgenote aan te moedigen. "Ze reed toen helaas iets minder, maar we hebben er alsnog een feestje van gemaakt." 

In het olympisch seizoen kent de vriendinnengroep elkaar precies vijfentwintig jaar, wat volgens de dames twee gebeurtenissen zijn die ze prima zouden kunnen combineren. "Dat zou een mooi jubileum zijn. Dat ze zich nog moet plaatsen is een klein detail, maar wij kijken al stiekem uit naar de Olympische Spelen."

"Een lustrumreis naar Pyeongchang!", vervolgen ze lachend. "We zijn al aan het sparen!"   


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan