Carla Ketellapper-Zielman heeft zondag in Zweden de natuurijswedstrijd Vikingarännet op haar naam geschreven.

De rijdster van Team Koga kwam na tachtig kilometer schaatsen op het Mälarmeer als eerste over de streep. Haar ploeggenotes Yvonne Spigt en Daniëlle Lissenberg-Bekkering waren de nummers twee en drie.

Ketellapper-Zielman is dit seizoen sowieso op dreef op natuurijs. Eerder won ze op de Oostenrijkse Weissensee al het ONK en was ze de sterkste in de eerste KPN Grand Prixwedstrijd in Falun.

Bij de mannen ging de zege naar Johan Hendriks. De rijder van Team Haven van Amsterdam/SKITS bleef zijn ploegleider Casper Helling voor. De Zweedse schaatser met Nederlandse grootouders, Nils van der Poel, vond zijn naam terug op plek drie.

Normaal gesproken wordt de Vikingarännet verreden over een parcours tussen Uppsala en Stockholm. Vanwege de omstandigheden was dat dit jaar niet mogelijk. De laatste twee jaren werd de wedstrijd om vergelijkbare redenen afgelast.

Zodoende was Erben Wennemars tot aan zondag de laatste winnaar van de klassieker. Hij was de beste in 2013. Bij de dames ging de zege toen naar Eva Lagrange uit Zweden.