Jorien ter Mors heeft de eerste Nederlandse sprintmedaille bij de dames van dit World Cup-seizoen behaald. Ze werd derde op de 500 meter.

Ter Mors was de eerste van de rijdsters die onder de 38 seconden dook en met 37,99 een baanrecord neerzette. Niet veel later wist Jing Yu (China) sneller te rijden met 37,93. Uiteindelijk bleek Hong Zhang nog rapper en de Chinese won met 37,82.

Margot Boer werd met 38,30 negende. Janine Smit reed de veertiende tijd: 38,71. Floor van den Brandt viel tegen met de laatste plaats in 39,05.

WK Sprint

De World Cup in Stavanger geldt ook als selectiemoment voor het WK Sprint. Er is nog een ticket te vergeven en in die strijd heeft Ter Mors een eerste slag geslagen. De beste 500 en beste 1000 meter van dit weekend worden in een klassementje gegoten en de beste daarvan mag naar het WK in Seoul.

Ter Mors heeft niet alleen concurrentie van Boer en Smit, maar ook van Anice Das die eerder op de dag in de B-groep tot 38,65 kwam. Daarmee leidt Ter Mors de tussenstand voor het WK-ticket voor Boer en Das. Smit staat vooralsnog vierde. 

Lees alles over de World Cup in Stavanger op onze speciale pagina.