Tickets
Shop
Nieuws 19 apr 2016

Romme: 'Bouwen aan sterke vrouwenformatie'

Met een beperkt aantal allroundsters in zijn ploeg fungeerde Gianni Romme de afgelopen jaren veel vaker dan hem lief was als trainingspartner. Die tijd is voorbij nu hij aan de slag gaat bij Plantina. “We gaan bouwen aan een sterke vrouwenformatie.”

Foto : Neeke Smit

Hoe het team van Romme er precies uit komt te zien, is nog niet bekend, maar de tweevoudig olympisch kampioen mikt op een betrekkelijk grote groep. “Ik heb de afgelopen weken gesprekken gehad met vijf vrouwen”, zegt de coach, die blij is dat hij weer vooral als trainer aan de slag kan, tijdens een persbijeenkomst in Bussum.

“De afgelopen jaren heb ik vaak met twee vrouwen gewerkt. Dat was lastig, want ik heb daardoor mijn capaciteit als trainer wel eens op moeten offeren zodat ik mee kon trainen. Ik heb aangegeven dat ik dat niet meer wilde. Nu kan ik af en toe mee gaan rijden, maar het hoeft niet meer”, vervolgt Romme.

Ondanks dat hij met vijf vrouwen gesproken heeft over een samenwerking, sluit de Brabander niet uit dat er nog meer rijdsters bij zullen komen bij Plantina. “De meeste vrouwelijke allroundsters gaan al wat jaren mee, maar ik zou er ook graag een of twee talenten bij willen hebben”, aldus Romme, die bij die zoektocht vooral naar de opleidingsploegen van het overkoepelende iSkate kijkt.

Budget ondergeschikt

Het beschikbare budget speelt wat de 43-jarige betreft een ondergeschikte rol. “Je moet vooral kijken naar wat je op het sportieve vlak aan wil bieden. Met vier heb je natuurlijk meer budget dan met zes, maar als die extra rijdsters zoveel meerwaarde hebben, moet je daar creatief mee omgaan. Dat heb ik vaak genoeg gedaan. De laatste jaren kon ook niet zomaar alles.”

Romme richt zicht daarbij vooral op wat Nederland te bieden heeft. “Ik sluit niet uit dat er een keer een buitenlander bij komt, maar in ieder geval niet in die mate waarin dat de afgelopen jaren bij iSkate wel eens het geval was. Alleen als het sportief een voordeel is voor de Nederlanders moet je erover na gaan denken.”

Ook de toevoeging van een of meerdere mannen, zoals bijvoorbeeld de na het stoppen van sponsor Stressless ploegloze Jan Blokhuijsen, lijkt voorlopig niet aan de orde. “Want hoeveel goede allroundmannen zijn er eigenlijk in Nederland? Blokhuijsen zal natuurlijk ook een formatie om zich heen willen. En iemand door laten stromen vanuit de development teams, is voor dit seizoen in ieder geval geen optie.”

Samenwerking

Romme denkt bovendien dat iSkate wat dat betreft voldoende alternatieven biedt. “Vrouwen hebben natuurlijk wel vaak zoiets van: we willen ook met mannen trainen. Maar hier kan je heel makkelijk samenwerkingsverbanden aangaan, dus trainingstechnisch moeten we daarvan profiteren. Je hoeft die mannen daarvoor niet vast bij je team te nemen.”

Hetzelfde geldt wat Romme betreft voor de sprintploeg van Plantina, die onder leiding zal staan van Gerard van Velde. “Natuurlijk zijn zij sprinters en wij allrounders, maar daar kun je heus wel van profiteren. En de kennis die wij met elkaar kunnen delen is helemaal nuttig. Dat is het grote voordeel van iSkate. We kunnen de krachten bundelen want we hebben elkaar allemaal nodig.”

Lees al het transfernieuws in ons speciale transferdossier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan