Terwijl schaatsend Nederland op gezellige themafeestjes het winterseizoen vaarwel zegt, staan de Britse rijders nog op het ijs. In Den Haag verdelen zij dit weekend hun nationale titels. Philip Brojaka reed naar het zilver op de 500 en 1000 meter. "Ik ben heel erg tevreden, vooral na een jaar waarin ik voornamelijk gecoacht heb", luidt het.

Brojaka staat namelijk langs de baan als trainer van de shorttrackers van Gewest Friesland en pakte in de zomer de assistent-functie bij het Nederlandse inline-skaten mee. Veel tijd om zelf te trainen bleef er dan ook niet over. "Ik hou ervan, maar het is erg druk", lacht hij. "Als je laat thuiskomt denk je: oeh, nu moet ik eigenlijk zelf ook nog even trainen."

"Ik ben mee geweest naar de EC Shorttrack en heb de week erna nog een beetje kunnen trainen voor deze wedstrijd, maar de focus ligt vooral op mijn rijders", vervolgt hij. Waar Brojaka normaal voor zijn pupillen klaarstaat krijgt hij nu zelf alle support. "Ze wensen me succes, dat is heel erg leuk. Er komen veel berichtjes binnen met 'Kom op Phil!'"

Ondanks zijn minimale wedstrijdvoorbereiding van afgelopen winter bleef Brojaka tijdens het nationale kampioenschap opvallend dichtbij zijn grootste concurrent Scott Anderson. "Als ik getraind had, had ik misschien wel kunnen winnen", lacht hij. "In de toekomst wil ik misschien wel weer meer gaan trainen. Ik mis de energie die je van een wedstrijd krijgt. Ik hou van schaatsen en die passie ervoor, vooral hier in Nederland. Die energie doet me goed."

Dat het kampioenschap pas tijdens het allerlaatste schaatsweekend wordt verreden is volgens de man uit Nottingham echter niet ideaal. "Al je vrienden vieren het einde van het seizoen en jij moet nog je enige én belangrijkste wedstrijd van het jaar rijden. Toch komt het wel goed wanneer je gefocust blijft en een doel voor ogen houdt."

In de lift

Dat de Britse kampioenschappen bij gebrek aan eigen  400-meterbaan, op Nederlands bodem plaatsvinden zegt iets over de status van het langebaanschaatsen in eigen land. "We hebben echt iemand nodig die de sport naar een ander level tilt. In Groot-Brittannië staan zomersporten als rugby en voetbal bovenaan. Ook de olympische medailles worden gepakt op de zomerspelen."

"Gelukkig is Nederland dichtbij en kunnen we hier schaatsen", vervolgt hij grappend. De Uithof is voor de Britse rijders een perfecte locatie, omdat ze na het oversteken van de Noordzee dichtbij Den Haag aanmeren. "Het wordt hier geweldig georganiseerd en de omstandigheden zijn goed. Natuurlijk heb je op een baan als Den Haag te maken met wind, maar iedereen moet hetzelfde ijs op. Het is niet dat er één persoon in Calgary rijdt en de ander in Den Haag."

Een ijsbaan op eigen bodem mag nog ver weg lijken, toch gaat het volgens Brojaka langzaam de goede kant op met het Britse langebaanschaatsen. "Het zit absoluut in de lift." Volgens de Brit hebben ze dat grotendeels te danken aan Stephen Airey van the National Ice Skating Association. "Hij heeft veel gedaan voor het Britse schaatsen. Hij is fanatiek en heeft de passie om het schaatsen op de kaart te krijgen. Er gebeurt nu echt iets!"

Ook staan de jeugdige talenten te popelen om de strijd met hun buitenlandse concurrenten aan te gaan. "Bij de Junioren C rijdt een aantal schaatsers lage veertigers op de 500 meter. Dat zijn jonge jongens uit Londen die vanuit het inline-skaten en shorttrack komen. Ze doen het geweldig!"

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:31