Tickets
Shop
Nieuws 27 sep 2016

Mark Tuitert en Niels Kerstholt krijgen gelijk

De internationale schaatsfederatie ISU mag sporters niet verhinderen deel te nemen aan de door haar niet-erkende schaatsevenementen. Dat is in strijd met de Europese concurrentieregels, heeft de Europese Commissie na een onderzoek naar machtsmisbruik door ISU dinsdag bekendgemaakt.

Foto : ANP

Met haar "voorlopige standpunt" komt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) tegemoet aan de klacht van de Nederlandse oud-schaatser Mark Tuitert en voormalig shorttracker Niels Kerstholt. Zij hadden in 2014 in Brussel aan de bel getrokken nadat de ISU had gedreigd schaatsers die wilden deelnemen aan de lucratieve Icederby in Dubai levenslang te schorsen.

"We maken ons zorgen dat de sancties die ISU met haar toelatingsregels aan sporters oplegt, niet dienen om hoge normen in de sport te handhaven, maar vooral dienen om ISU zijn greep op het hardrijden op de schaats te laten houden", aldus Vestager.

Volgens de Europese Commissie beperken de bondsregels de commerciële ruimte voor schaatsers "buitensporig". Bovendien "kunnen nieuwe partijen daardoor geen alternatieve internationale wedstrijden organiseren omdat ze geen topschaatsers kunnen aantrekken."

'Onevenredig streng'

Vestager zegt ook dat het in juni dit jaar aangepaste sanctiesysteem van de ISU "nog steeds onevenredig streng is". Ze wijst erop dat de carrière van een profsporter kort is. "Een prof kan niet het risico nemen zijn kans te verspelen op deelname aan evenementen zoals de Olympische Spelen, het WK of het EK."

Brussel nodigde de ISU tot een antwoord uit. Dat kreeg het later op de dag in de vorm van een persstatement. De bond laat daarin weten de verwijten ongegrond te vinden. Onder meer het feit dat men alsnog toe heeft gestaan om een Icederbywedstrijd te organiseren zou aantonen dat de ISU niet fout zit. "Daarom is er geen basis voor de bewering van de Commissie dat de markt gesloten is voor andere organisatoren. "


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan