Voor het eerst in zes jaar neemt een Nederlandse ploeg deel aan het WK Synchroonschaatsen dat aankomend weekend in Boedapest verreden zal worden. 'Ice United' heeft de eerste en daarmee laatste officiële training achter de rug en staat te popelen om te beginnen aan de eerste kür, die vrijdagavond gepland staat.

Omdat de Nederlandse ploeg na lange afwezigheid als nieuwkomer het WK ingaat mag het in Hongarije het spits afbijten, en dat zorgt natuurlijk voor de nodige spanning. "Maar het is niet per se spannender dan een andere wedstrijd. We hebben gezonde spanning. De focus is er", vertelt Brigitte Spies. Zij is binnen het sectiebestuur verantwoordelijk voor het synchroonschaatsen en als teamleidster mee naar het WK.

In januari plaatste de ploeg uit Den Bosch zich voor het WK door aan de eisen te voldoen die Technisch Directeur van de KNSB Arie Koops had gesteld. Toch wordt het synchroonschaatsen door de bond in Nederland nog niet als topsport gezien, waardoor de dames zelf aan de slag moesten om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Zo werden er truffels en oranje strikjes verkocht en werd er een spaghettifestijn georganiseerd. "De rijdsters mochten in een restaurant de keuken gebruiken en moesten zelf koken en bedienen. Familie, vrienden en bekenden kwamen pasta eten voor een tientje."

"Dat is teamwork", vervolgt Spies. "Je moet wel echt van deze sport houden. Er zitten studenten bij die drie baantjes hebben om het schaatsen te kunnen betalen en naar een wedstrijd als deze mee te kunnen." 

Genieten

Extra reden voor de synchroonschaatsters om vooral ook te genieten van hun aanwezigheid in Hongaarse hoofdstad. De sport wordt gecombineerd met culturele uitstapjes, waarbij elke mogelijkheid tot trainen wordt aangegrepen. "Het is een beetje een sport geworden om op gekke plekken een lift te doen. Met die opvallende oranje kleuren trek je dan wel de aandacht. Mensen blijven kijken, klappen en lachen en ze vragen wat we hier komen doen. 

Ook in het vliegtuig kreeg de Nederlandse ploeg wat extra aandacht van KLM. "Er waren succeswensen en de ouders of partners van de deelnemers hadden een klavertje vier-ketting met een persoonlijk bericht voor iedereen. Dat was voor sommigen best emotioneel."

Op locatie ontbreekt het de ploeg aan niets. "We zitten in een sporthotel en alles goed geregeld. We hebben twee dagen aan het ijs kunnen wennen, maar we zijn nu klaar om ervoor te gaan." Daarnaast is ook een grote groep van ongeveer veertig supporters mee afgereisd om tijdens het toernooi voor de aanmoedigingen te zorgen.

Om zes uur trekken de Nederlandse dames op muziek van the Piano Guys ten strijde op de korte kür die via een livestream te bewonderen is. De verwachtingen? "We beseffen ons echt wel dat we niet in de wereldtop meerijden, maar er zijn zeker vijf ploegen waar we gelijkwaardig aan zijn. Daarvan gaan we er natuurlijk zoveel mogelijk achter ons proberen te laten."

Ondanks de strijd en competitie die bij een WK horen blijft het synchroonschaatsen volgens Spies een gemoedelijke sport. "Iedereen is vriendelijk tegen elkaar. We noemen het ook wel de 'Synchro-family'. 

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:31