Na negen jaar afwezigheid keert Amerikaan KC Boutiette terug in het marathonpeloton, hij voegt zich bij het team van Jillert Anema. Zijn schaatscoalitie telt dertien schaatsers die ook dit jaar binnen langebaan- en marathonschaatsen zullen combineren.

Na een carrière op inlineskates stapte Boutiette in 1993 over naar het langebaanschaatsen. De man uit Washington maakte in 1999 zijn overstap naar het marathonschaatsen, waar hij tot 2007 zijn rondjes reed.

De afgelopen jaren liet Boettiete in verschillende teampakken af en toen zijn neus zien tijdens de marathoncompetitie en deed dat zelfs een keer als gastrijder mee bij de ploeg van Anema., maar maakte nooit officieel deel uit van een team. Nadat hij vorige winter zijn rentree maakte op de mass start is hij vanaf nu dus ook weer te vinden in het marathonpeloton. 

Hoofdsponsor ingenieursbureau CLAFIS Ingenieus richt zich op de langebaanploeg en zuivelbedrijf Royal A-ware en logistiek dienstverlener AB Transport Group op het marathonschaatsen. De AB Transport Group herenploeg verwelkomt naast Boutiette ook Fransman Ewen Fernandez, die op de inlineskates hoge ogen gooit. Verder bestaat het team uit Erik-Jan Kooiman en Niels Mesu. Naar een vijfde rijder wordt nog gezocht.

De Royal A-ware herenploeg bestaat uit Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga, Bob de Vries, Evert Hoolwerf en Simon Schouten. De damesploeg uit Carien Kleibeuker, Irene Schouten en Heather Bergsma-Richardson.

Zoals ook de afgelopen twee seizoenen het geval was, komen alle rijders op de langebaan uit in het zwart/rode pak van CLAFIS. Het ingenieursbureau gaf al eerder aan de steun aan de coalitie tot na de Olympische Spelen te garanderen.

Sponsoren

CLAFIS-directeur Bert Jonker kijkt vol vertrouwen richting de Olympische Spelen in 2018: “Ik geloof heilig in ons verbindende concept dat tot nog toe heel succesvol is geweest."

Met Bergsma-Richardson, Boutiette en Fernandez blijft de coalitie overigens ook trouw aan de internationale ambities. Een doelstelling van het eerste uur. “Ons streven is altijd geweest kansen te bieden aan internationale schaatsers, de schaatssport naar een hoger niveau te brengen en de competitie te bevorderen. In deze combinatie met Anema heb ik het grootste vertrouwen.”

Ook AB Transport Group en Royal A-ware kijken uit naar een groots marathonseizoen met mooie wedstrijden en veel overwinningen. “We blijven onze marathonploeg ondersteunen, zodat de continuïteit van de schaatscoalitie gewaarborgd blijft”, aldus CEO Jan Anker van het familiebedrijf. “Schaatsen past goed bij het oer-Hollandse product kaas waar wij dagelijks mee werken.”

AB Transport Group is in heel Europa actief, maar heeft haar wortels in Nederland. “Marathonschaatsers zijn nuchtere Hollandse mannen en vrouwen die keihard werken om hun doel te bereiken”, geeft Adriaan Vis, directeur van AB Transport Group aan. ”Deze mentaliteit zien we ook bij onze medewerkers en klanten.”