Tickets
Shop
Nieuws 13 feb 2016

Janine Smit: 'Tip van Jesper: genieten'

De verrassendste naam in de Nederlandse equipe bij de ISU WK Afstanden is Janine Smit. De sprintster van Team Continu debuteert op het mondiale kampioenschap. “Ik ga vooral genieten”, zegt ze.

Foto : Soenar Chamid

Smit hikte de afgelopen jaren op de 500 meter steeds tegen een plekje in de World Cup-selectie aan. Naar die wedstrijden worden telkens vijf rijdsters afgevaardigd. Dat Smit zich kwalificeerde voor de WK, waar maar drie Nederlandse sprintsters de 500 meter mogen rijden, is een flinke sprong voorwaarts. “Ik maak al een paar jaar steeds progressie, kleine stapjes, maar dit is wel een grotere.”

In 2010 sprintte Smit op het WK voor junioren naar het brons op de 500 meter. De stap naar de senioren verliep wat moeizamer dan ze had gehoopt. “Ik had geen tijdlijn in gedachten, maar je bent sporter en dus wil je zo snel mogelijk doorbreken”, vertelt ze. “Ik deed bij de junioren goed mee, maar het duurde nog wel lang bij de senioren.”

Dat ze bij de KPN NK Afstanden in december tweede werd, was een opluchting. “Ik ben een vrij nuchtere Fries, dus ik had geen tranen in de ogen toen dat gebeurde, maar ik was wel heel blij”, herinnert ze zich het moment in Thialf. “Het voelt als een beloning voor al het harde werken.”

Jesper Hospes

Smit kan haar vreugde en verdriet goed delen met haar vriend Jesper Hospes. Al acht jaar zijn beide schaatsers een stel en ze hebben een vergelijkbare route afgelegd in de sport. “We zijn er samen in gegroeid.”

“Het is heel fijn dat je hetzelfde meemaakt. Je snapt elkaar goed. Je kan sparren met elkaar, al gaat het bij ons natuurlijk niet alleen maar over schaatsen”, lacht ze. “Maar het helpt wel dat je allebei precies weet wat je voor de sport moet doen en laten.”

Vorig seizoen was het Hospes die mocht debuteren op de WK Afstanden. Dit jaar is hij er niet bij. “Hij heeft me gezegd dat ik vooral moet genieten en ontspannen, want voor hetzelfde geld ben je er de volgende keer niet bij.”

Diezelfde les krijgt ze mee van haar ploeggenote Margot Boer en coach Marianne Timmer. “Ik lig met Margot op een kamer en ze is natuurlijk heel ervaren”, zegt Smit. “Zij en Marianne letten een beetje op me.”

Aangezien genieten het credo is, heeft Smit geen concrete uitslag voor ogen. Bovendien is het lastig inschatten waartoe ze in vergelijking tot de anderen in staat is. Haar ambitie is dus simpel. “Ik wil zo hard mogelijk.”

Lees alles over de WK Afstanden op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan