Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 08 dec 2016

Dilemma's met Yvonne Nauta: 'Ik ben wel een kattenmens'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Yvonne Nauta.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam:
Yvonne Nauta
Geboortedatum: 21-02-1991
Geboorteplaats: Uitwellingerga
Team: Gewest Fryslân
Specialiteit: 3000 en 5000 meter
Opmerkelijk: Nauta koos er afgelopen seizoen voor om een stapje terug te doen en te schaatsen voor gewest Fryslân. Zo hoopt ze alsnog haar doel te halen: de Olympische Spelen.
Twitter: @YvonneNauta
Instagram: @yvonnenauta

Dilemma's
World Cup of Holland Cup

"Dat is een makkie. De World Cup. Daar kun je je meten met de internationale top. Dat is toch iets leuker dan op semi-overdekte banen te moeten schaatsen in de avonduren. Tuurlijk is het goed dat de Holland Cup er is. Dit weekend rijd ik de 3000 meter in Deventer. Ik ben blij dat ik de competitie kan blijven opzoeken, maar het liefst schaats je natuurlijk wereldbekers."

Gewest of commerciële ploeg
"Een commerciële ploeg is toch de meest ideale situatie. Voor als je die doelstellingen hebt die ik heb, dan heb je de beste faciliteiten nodig om je helemaal op het schaatsen te kunnen richten. Maar dat was voor nu niet wenselijk. Gewest Friesland was een goed alternatief, al heb ik niet het streven om te blijven. Ik heb er zeker geen spijt van hoor. Ik koos er toen voor, omdat de omgeving en de mensen om me heen erg prettig zijn."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Zo, dat is echt een dilemma zeg! Als je het wereldrecord hebt, maar die wordt na een week uit de boeken gereden, dan zeg ik wereldkampioen. Dat blijf je voor altijd en dat neemt niemand meer van je af. Een wereldrecord kan afgepakt worden, maar het idee dat je de snelste bent op dat moment is ook wel een gaaf gevoel lijkt me."

Auto of fiets
"Fiets. Een auto is heel handig, maar fietsen is typisch Hollands en op de fiets kun je ook beter trainen."

Hond of kat
"Ik ben wel een kattenmens. Ha, dat klinkt raar nu ik het zo uitspreek. Ik zou best een kat willen hebben, maar ik heb te weinig tijd om ervoor te zorgen. Toen ik bij Margot (Boer) woonde, had ik wel een kat. Die was super lief. Helaas is die aangereden. Dat was echt heel zielig."

Bocht of rechte stuk
"Heel hard door een bocht gaan geeft mij een grotere kick dan hard rijden op het rechte stuk. Ik vind shorttracken bijvoorbeeld ook heel leuk om te doen. Wij kunnen dat nu een keer per week, dan mogen we een beetje spelen op de elfmeterbaan. En daarbij is shorttracken heel goed voor je techniek."

John Mayer of Paul Simon
"John Mayer, die is toch wat jonger en ziet er wat beter uit. Hij kan ook nog wel wat jaartjes mee. Toch vind ik Boy in the Bubble van Paul Simon een heel gaaf nummer. Dat nummer herinnert mij aan het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. Voor de vijf kilometer had ik dat nummer op. Op dat moment liep ik door de catacombe van Thialf om me klaar te maken voor de race. Ik was heel zenuwachtig, want ik wilde hoe dan ook dat ticket hebben. En uiteindelijk haalde ik het. Elke keer als ik dat nummer hoor, zie ik mezelf weer in die catacombe lopen. Dat is wel grappig. Bij de KNSB Cup draaiden ze Moby tijdens mijn drie kilometer. Dan waan je je wel als een soort held in je eigen film. Goede muziek doet toch wat met me en dat helpt wel mee."

Olympische Spelen of Elfstedentocht
"Als echte Friezin zou ik de Elfstedentocht moeten zeggen. Die hele sfeer lijkt me wel wat, al heb ik het zelf nooit bewust meegemaakt. Ik denk dat heel Friesland en heel Nederland dan op zijn kop staat. Maar als de Spelen en de Elfstedentocht tegelijk zijn, kies ik toch voor de Spelen. Daar droom ik van en dat is mijn doel. Ik ga mijn ambities niet aanpassen voor een eventuele Elfstedentocht."

Op een honderdste goud missen of brons winnen op Olympische Spelen
"Ik ben blijer als ik brons win dan dat ik goud mis op één honderdste. Ik denk dat je er dan een rare nasmaak aan over houdt. Bij zilver komt er weliswaar iets meer geld in het laatje, maar geld maakt niet gelukkig hè!"

Alleen maar 's nachts trainen of altijd op het publieksuur trainen
"Op publieksuur. Dan gebruik ik wel m'n marathonskills of ik roep ik heel hard 'yo' en hopen dat ze aan de kant gaan haha. Als kind ging ik met mijn vader, broer en buurjongen, Sjoerd de Vries, op zondagochtend tijdens het publieksuur schaatsen. Dat was een vaste prik. En ja, dan kon het weleens super druk zijn. Maar ik kon er altijd wel schaatsen, werd niet zenuwachtig van die drukte."

Zelf koken of uit eten
"Ik houd wel van koken, maar ik vind uit eten gezelliger. Daar neem je meer tijd voor. En je hoeft dan ook niet af te wassen!"

Vorige week werd Thomas Krol onderworpen aan een reeks lastige dilemma's. Wil je zijn keuzes nog eens nalezen?  Klik dan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan