Anice Das kende de afgelopen jaren moeizame voorbereidingen op het seizoen. Maar dit jaar waren er in de aanloop naar de nieuwe schaatswinter geen problemen voor de sprintster van Team AfterPay. En dat geeft vertrouwen. “Ik reed in Inzell al bijna PR’s, terwijl mijn topvorm nog moet komen.”

Een schildklierprobleem verstoorde twee jaar geleden de voorbereiding van Das. Vorig jaar waren er knieproblemen. “Maar nu ging alles goed”, zegt Das stralend. “Voor het eerst in twee jaar heb ik een goede zomer kunnen draaien.”

Dat resulteerde al in goede tijden tijdens trainingswedstrijden in Inzell. “Ik reed sneller dan normaal in deze periode. Dat is fijn, dat geeft vertrouwen. Maar ja, nu moet ik het komend weekend laten zien op de KNSB Cup.”

Op deze KNSB Cup (van vrijdag t/m zondag in Groningen) zijn tickets te verdienen voor de eerste serie World Cup-wedstrijden. En daar wil de 30-jarige Das uiteraard graag bij zijn. “World Cups en grote toernooien rijden”, noemt de AfterPay-rijdster als haar doelen. “En dan niet alleen meedoen, ik wil er ook op mijn best zijn. Persoonlijke records rijden op die toernooien.”

De Friezin met Indiase roots heeft vooral veel zin om komend weekend te racen (“Hier leef je een half jaar naar toe”), maar voelt ook de wedstrijdspanning toenemen. Wat haar in ieder geval wat een beetje extra rust geeft, is dat ze door al haar ervaringen en tegenslagen geleerd heeft wat haar lichaam nodig heeft om topsport te bedrijven.

“Ik heb geleerd om naar mijn lijf te luisteren. Om fit te blijven, moet ik de balans zoeken. En dat betekent dat ik het soms iets rustiger aan doe. Of dat ik bijvoorbeeld niet ’s morgens krachttraining doe en ’s middags schaatstraining. Dat voel ik daarna in mijn knie. Ik gooi mijn schema dan een beetje om zodat ik wel beide trainingen kan doen, maar niet achter elkaar. Er is namelijk niet één weg naar topvorm. Soms is een ander schema ook goed. Het is fijn dat dit allemaal bespreekbaar is in deze ploeg.”

Door Ties Aben - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:40