Tickets
Shop

Landelijke wedstrijd Schoonrijden

di 30 jan - di 30 jan
Marker Alkmaar, De Meent
De tweede schoonrijdwedstrijd zal verreden worden op dinsdag 30 januari 2024 op de kunstijsbaan De Meent in Alkmaar. De wedstrijden starten om 11.30 uur. De sierlijke beweging en de juiste techniek van de rijder(s) wordt beoordeeld door een deskundige jury.

Schoonrijden is ontstaan rond 1875 en is één van de oudste schaatsvormen in ons land. Kunstrijden en langebaanschaatsen zijn afgeleid van het schoonrijden. Schoonrijden is vooral bekend vanwege de sierlijke beweging, snelheid is niet van belang. Door de ongedwongen wijze van rijden is schoonrijden een goede basis voor andere schaatsdisciplines en kun je nog langer blijven beoefenen dan de andere schaatsdisciplines. Tijdens de wintermaanden wordt er wekelijks gewerkt aan techniek en balans tijdens de trainingen. Zodat iedereen de perfecte schaatsslag, afwisselend gereden op de buiten- en de binnenkant van een “schoonrij”-schaats” beheerst.

Sinds november 2013 staat schoonrijden op de schaats op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Wedstrijd bezoeken?
Je bent van harte welkom om te komen kijken naar de wedstrijdrijders. De toegang is gratis.

Proefles volgen?

Nieuwsgierig om zelf een keer te schoonrijden? Neem dan contact op sectie Schoonrijden of met één van de trainingsgroepen voor twee gratis proeflessen en ervaar hoe het is om met een sierlijke beweging over het ijs te gaan. Goed om te weten, voor de proefles zijn ook schoonrijdschaatsen beschikbaar.


Deelnemerslijst

Inschrijven

Deelnemerslijst

Programma

Solorijden,
Paarrijden,
Formatierijden


Uitslagen

Een geslaagde Schoonrijdag met een landelijke wedstrijd en recreatief Schoonrijden op dinsdag 30 januari 2024 op de Meent in Alkmaar.  De 400m baan was voor een helft voor de wedstrijdrijders en de andere helft voor de recreant- schoonrijders.  Die laatsten deden dat onder begeleiding en schaatsten bekende figuren "met de lange stok".  Dit is ook om minder vaardige schoonrijders veilig op de been te houden.  Er is dan ook op deze dag niemand gevallen.  De Schoonrijddag stond in het teken van de bestendigheid van het schoonrijden en de aanwas van nieuwe leden.

De scheidsrechter bij deze landelijk wedstrijd was dhr. A. van Diest.


Nieuws

{{ item.title }}

{{ item.date | date: 'd MMMM yyyy' }}