De KNSB organiseert elk schaatsseizoen 3 KNSB Cups. Deze fungeren als selectiewedstrijden voor rijders die zich kunnen plaatsen voor deelname aan de Challenge Cup / NK Kunstrijden. De categorieën van deze wedstrijd: Basic Novice, Advanced Novice, Junioren en Senioren paarrijden. Naast een vastgestelde leeftijd per categorie moeten rijders een bepaalde schaatsvaardigheidstest hebben behaald.

Om in aanmerking te komen voor deelname aan de Challenge Cup / NK Kunstrijden moet aan tenminste één selectiewedstrijd worden deelgenomen, waarbij een vastgestelde Technische Score behaald moet zijn. Het aantal beschikbare startbewijzen voor de Challenge Cup / NK Kunstrijden voor solorijders is zestien en junioren en senioren twaalf. Voor paarrijden en ijsdansen is dit momenteel niet van toepassing.

Voor het seizoen 2019/2020 bestaat de KNSB Cup uit onderstaande wedstrijden:
KNSB Cup 1 – Dordrecht – zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober 2019
KNSB Cup 2 – Eindhoven – zaterdag 30 november en zondag 1 december 2019
KNSB Cup 3 – Alkmaar – zaterdag 18 januari en zondag 19 januari 2020