Tickets
Shop

Rabo Holland Cup 1 afstanden/IJsselcup

za 20 okt - zo 21 okt
Marker Deventer

Wat is de Rabo Holland Cup?
De Rabo Holland Cup is een jaarlijks terugkerende serie schaatswedstrijden die wordt georganiseerd door de KNSB. De wedstrijdreeks, die dit seizoen voor de negende keer plaats vindt, bestaat uit meerdere wedstrijden verspreid over de maanden oktober tot en met maart. Vanaf seizoen 2018-2019 is Rabobank naamgevend hoofdsponsor.

De opzet is vergelijkbaar met die van de ISU World Cup. Per Rabo Holland Cup kan een schaatser punten verdienen en aan het eind van de cyclus is de winnaar die schaatser die in het eindklassement bovenaan staat (zie puntentelling).

In veel gevallen maakt de Rabo Holland Cup deel uit van een van de schaatsklassiekers, zoals de Kraantje Lek Trofee, de Eindhoven Cup, de Gruno Bokaal. Bij deze klassiekers tellen maar bepaalde afstanden mee voor de Holland Cup. Daarnaast hebben veel Rabo Holland Cups en klassiekers een tweede belang: het kunnen verdienen van startbewijzen voor de Nederlandse kampioenschappen.

De Rabo Holland Cup is voor junioren A en ouder.

Wat valt er te verdienen?
De Rabo Holland Cup 1 is op 20 en 21 oktober ook landelijke selectiewedstrijd voor het World Cup Kwalificatietoernooi, in het eerste weekend van november (zie hier het selectiedocument op de KNSB-site). Alle te rijden afstanden tijdens de Rabo Holland Cup 1 tellen mee voor het klassement van de Rabo Holland Cup en daarmee voor deelname aan de Rabo Holland Cup 2 wedstrijd.

IJsselcup
De Rabo Holland Cup Afstanden 1 is tevens de traditionele wedstrijd om de IJsselcup. Deze IJsselcup, georganiseerd door de Deventer IJsclub, was tot 2000 een jaarlijks terugkerend schaatsevenement dat als dé opening van het schaatsseizoen in Nederland geldt. De IJsselcup werd voor het eerst georganiseerd in 1962. Tot en met het jaar 2000 was het bij de heren een wedstrijd tussen gewestelijke ploegen met een individueel klassement. De dames mochten vanaf 1967 meerijden voor de individuele wedstrijd.

Wegens gebrek aan belangstelling werd de IJsselcup in 2000 afgeschaft. In 2006 maakte de IJsselcup een doorstart als ploegenachtervolging. Deze IJsselcup nieuwe stijl wist maar twee edities te overleven. In oktober 2011 organiseerde de Deventer IJsclub de 42ste IJsselcup op ijsbaan De Scheg in Deventer. Daarmee was de traditionele openingswedstrijd van het seizoen terug op de schaatskalender.

Sinds 2012 is de IJsselcup onderdeel van de Holland Cup. Naast de oorspronkelijke initiatiefnemers, de Deventer IJsclub en KNSB Baancommissie Deventer, zijn ook de schaatsvereniging SportiefOost.nl en ijsbaan De Scheg betrokken bij de organisatie. Rondom de wedstrijd worden allerlei gezamenlijke activiteiten georganiseerd op de ijsbaan.

Inschrijving
Geselecteerde deelnemers kunnen zich vanaf donderdag 11 oktober 12.00 uur tot dinsdag 16 oktober 20.00 uur hier inschrijven.


Nieuws

{{ item.title }}

{{ item.date | date: 'd MMMM yyyy' }}