Tickets
Shop
Terugblik 2021/2022 11 apr 2022

Klaar om terug te kijken: memorabele momenten - Kunstrijden

Welke momenten van het kunstrijdseizoen zullen ons bij blijven? Aan het einde van de winter maken wij de rekening op.

Foto : Soenar Chamid

Nederlandse kunstrijders komen tekort op EK voor topklassering
Lindsay van Zundert kende vorig seizoen een prima WK en hunkerde naar een topoptreden op de EK. Daria Danilova en Michel Tsiba mikten vooraf op een top-10 notering. Helaas verliep het toernooi voor de Nederlanders minder goed dan verwacht. De korte kür van Danilova en Tsiba kende een sneeuwbaleffect; de ene fout volgde de ander op en zo besloot het gedesillusioneerde duo het toernooi als 21ste en laatste. Door kortsluiting in haar hoofd, eindigden Van Zunderts Europese Kampioenschappen ook vroegtijdig. Na het missen van de Rittberger kon ze de vrije kür, en daarmee een goede klassering, vergeten.

De enige Nederlandse deelnemers die wel tevreden terugkeerden uit Estland, waren de ijsdansers Hanna Jakucs en Alessio Galli. Na een rommelige voorbereiding door het coronavirus hadden ze geen hoge verwachtingen en waren ze al blij dat ze überhaupt konden rijden. Uiteindelijk kwamen ze op de 25ste plaats terecht.

Jakucs en Galli keken tevreden terug op hun EK. | Foto : Soenar Chamid

Nathan Chen toonde klasse op Olympische Spelen
De Amerikaan Nathan Chen heeft zijn favorietenrol op de Winterspelen helemaal waar gemaakt. In de korte kür verbeterde hij het wereldrecord met ruim twee punten. Ook in de vrije kür vloog de 22-jarige kunstrijder over het ijs en was hij de beste. Voor hem was het extra speciaal om de titel in China te winnen, omdat zijn ouders in dat land geboren zijn. 

Nathan Chen is superieur op de Olympische Spelen

Lindsay van Zundert schrijft historie met achttiende plaats in Beijing
In maart van 2021 leverde Van Zundert een uitzonderlijke prestatie door op de WK als zestiende te eindigen, waardoor Nederland een kunstrijdster mocht afvaardigen naar de Winterspelen. Zelf was ze nog niet verzekerd van het ticket, want ook Niki Wories maakte kans, mits ze twee keer een score behaalde van 186 punten. Dat deze missie onmogelijk was, bleek gedurende het seizoen. En zo werd de 17-jarige Etten-Leurse de eerste vrouw sinds Dianne de Leeuw (zilver in 1976) die zich op het hoogste toneel mocht meten met de besten ter wereld. Van Zundert haalde het maximale uit haar verblijf in China met twee persoonlijke records. Ze bemachtigde een plaats in de vrije kür en belandde op een keurige achttiende plaats. 

Met twee prima küren schrijft Van Zundert historie op de Olympische Spelen. | Foto : Soenar Chamid

Russische Kamila Valieva beschuldigt van dopinggebruik
Het grootste schandaal van afgelopen seizoen komt op naam van Kamila Valieva. De Russische kunstrijdster, pas 15 jaar, ontving na de landenwedstrijd geen medaille omdat ze beschuldigd werd van dopinggebruik. Het sporttribunaal CAS besloot dat ze wel mocht meedoen aan het individuele toernooi. Vanwege haar leeftijd had ze een beschermde status en bovendien was ze niet positief getest tijdens de Spelen zelf, zo redeneerde het CAS. Haar schorsen zou onherstelbare schade opleveren. Ondanks alle commotie reed ze de beste korte kür van het gehele veld. Bij de vrije kür ging het volledig mis. Ze verprutste haar optreden en viel daardoor buiten het podium. Opvallende beelden na afloop: een teleurgestelde Valieva werd uitgefoeterd door haar coach Toetberidze.

De jonge Russische kwam uitgebreid in het nieuws vanwege mogelijk dopinggebruik. | Foto : International Skating Union

WK Kunstrijden zonder grootmacht Rusland
De Russische kunstschaatsers behoren tot de absolute wereldtop. Op alle grote toernooien verdelen de Russiche rijders de medailles bij de dames en paren. Zo won Anna Shcherbakova de olympische titel bij de vrouwen, voor Alexandra Trusova, en werden de Russische duo's bij de paren tweede, derde en vierde. Echter, vanwege de oorlog in Oekraïne werden ze uitgesloten van deelname aan de wereldkampioenschappen in Montpellier, aan de ene kant een devaluatie voor het toernooi, maar hun afwezigheid bood de anderen eindelijk kans op podiumplaatsen. De Japanse Kaori Sakamoto (vrouwen) en de Amerikaanse Alexa Knierim en Brandon Frazier (paren) maakten dankbaar gebruik van de gelegenheid en werden de nieuwe wereldkampioenen. 

De Japanse Kaori Sakamoto won de wereldtitel bij afwezigheid van de Russische dames. | Foto : ISU

Loena Hendrickx pakt eerste individuele kunstrijdmedaille voor België op WK
Zonder hoge verwachtingen vertrok de Vlaamse Loena Hendrickx naar Frankrijk voor de Wereldkampioenschappen. De nummer vijf van vorig jaar had last van een scheurtje in haar lies. Van tevoren liet ze weten tevreden te zijn met een toptien-notering. In Montpellier bleek de blessure haar weinig parten te spelen tijdens de korte kür, die haar een tweede plaats opleverde. In de langere kür, die dus ook meer belastend was voor haar lies, hield ze zich niettemin knap staande. De 22-jarige won zo de zilveren plak, een unieke prestatie voor een Belgische. 

Ondanks een blessure pakte Loena Hendrickx zilver tijdens de WK. | Foto : Soenar Chamid

Gedachten Michel Tsiba niet alleen bij wereldkampioenschappen
Voor Michel Tsiba en zijn partner Daria Danilova waren de WK een toernooi van gemengde emoties. Door afwezigheid van enkele topduo's en na twee goede küren eindigden ze op een knappe negende plek. Toch is het ook een moeilijke periode voor de twee. Tsiba, zoon van een Oekraïense moeder en een Russische vader, doet het pijn om te zien hoe er oorlog gevoerd wordt door de twee landen, waar zijn roots liggen. Voor zijn partner is het eveneens zwaar. De familie van Danilova woont namelijk in Rusland, waardoor ze niet op bezoek kan. Het voornaamste doel van het koppel in Montpellier was dan ook genieten, wat met een negende plaats vast moet zijn gelukt. 

Michel Tsiba en Daria Danilona kennen een moeilijke periode tijdens de WK Kunstrijden | Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan