De Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam is weer geopend voor het winterseizoen. Volgens traditie kon iedereen op zaterdag 10 oktober voor slechts 20 cent komen schaatsen op de sfeervolle buitenbaan. Daar werd door jong en oud gretig gebruik van gemaakt. Ondanks de prachtige warme nazomerdag die nog niet aan winter deed denken, hadden velen de ijzers uit het vet gehaald om de eerste rondjes van het seizoen te rijden.

‘’Dat wordt dan 60 cent alstublieft,’’ zegt de vriendelijke jongen achter het loket van de Jaap Eden Baan in Amsterdam. ‘’Poe, poe, wat een geld,’’ glimlacht een jonge vader die met zijn twee zoons de baan onveilig komt maken. Al ruim voor de openingstijd van 12 uur stromen de recreanten van alle leeftijden toe. Eindelijk kunnen ze de baan aan de Radioweg in Amsterdam Watergraafsmeer weer betreden.

De ijsmutsen en handschoenen voelen wat misplaatst in de schitterende nazomerzon. En door de strak blauwe lucht en een temperatuur van boven de 15 graden, hebben de bezoekers van schaatscafé Jaap voor het overgrote deel nog geen zin in warme chocolademelk en glühwein. In T-shirts en met zonnebrillen op, genieten ze op het naast de baan gelegen terras van de zon en een koud biertje.

Ondanks dit zomerse tafereel op een steenworp afstand, bloeien op de baan de winterkriebels op. Terwijl de dweilmachine de baan prepareert staan de schaatsliefhebbers langs de kant te trappelen om na maanden de baan weer te betreden.

Even wennen

Als de ijzers dan eindelijk weer het ijs raken, is het voor velen weer even inkomen. ‘’Leef je nog?’’ klinkt het al snel. ‘’Wat een lang end hè die baan.’’ Al na een paar ronden knoopt een bezoeker met een pijnlijk gezicht zijn klassieke noren los: ‘’Ze zitten nooit perfect hè. Het is altijd wat met die schaatsen,’’ lacht hij.

Ook Joop die al 28 jaar lang drie keer per week op de Amsterdamse baan te vinden is, heeft het de eerste paar rondjes zwaar: ‘’Het valt vies tegen,’’ aldus de 72-jarige inwoner van Almere Haven, ‘’Het ene jaar kom je er nu eenmaal gemakkelijker weer in dan het andere.’’ ‘’Het is gewoon even wennen,’’ troost een bekende vanaf de andere kant van de boarding, ‘’gewoon weer vaak gaan dan ga je je weer beter voelen, dan komt het vanzelf goed.’’

Handschoentoezicht

De heren van de EHBO zijn vooral druk met ‘handschoentoezicht’. Het dragen van handschoenen is verplicht, maar vanwege de hoge temperatuur zijn nogal wat mensen deze vergeten. Een jong stel wordt door een EHBO-er resoluut van de baan geplukt.

Enkele minuten later komen ze terug met twee paar niet bij elkaar passende handschoenen uit de gevonden voorwerpen bak. ‘’Tadaa!’’ roept het meisje vrolijk naar de toezichthouder terwijl ze een blauwe en een grijze handschoen in de lucht houdt. De EHBO-er steekt zijn duim op: ‘’Perfect zo!’’

De 16-jarige Pien komt tijdens het seizoen bijna wekelijks met haar vader naar de baan. Deze keer is vriendin Isabel voor het eerst ook mee. Vader wordt opgedragen een filmpje te maken voor op Facebook. De eerste schaatsmeters van het seizoen moeten natuurlijk wel vastgelegd en gedeeld worden. ‘’Dit gaat wel even duren,’’ moppert pa als de twee meiden wat lang over hun eerste rondje doen, ‘’Ze zijn alleen maar aan het beppen die tuttebellen.’’

Toch krijgen de meiden al snel de smaak te pakken. Dat geldt voor meer bezoekers. Na een kwartiertje vormen zich de eerste treintjes en staat het overgrote deel van de schaatsers alweer wat zekerder op de ijzers. En degene bij wie het nog niet vlekkeloos ging hebben nog tijd genoeg: tot zondag 27 maart 2016 kunnen schaatsers op de Jaap Eden Baan terecht.