Het is twee uur rijden in een volle forenzenboemel vanuit Moskou, twee uur naar het zuiden door de voorsteden van de Russische hoofdstad. Daar ligt Kolomna, het decor van de ISU WK Afstanden.

Het is een plek die alle sporen van de Russische geschiedenis draagt. In een schil van zware industrie – een diesellocomotievenfabriek is een van de belangrijkste bedrijven in Kolomna – ligt een slaperig stadje waar de verkruimelende erfenis van de Sovjet-Unie vermengd is met het goedkope kapitalisme van de moderne tijd. Grijze betonkolossen met afbladderende kozijnen staan naast de oplichtende neonlichten van de McDonald’s en de KFC.

Daartussen wijst een beeld van Lenin nog altijd de juist weg naar de communistische heilstaat. Hij staat er parmantig bij. Een oude man wijst ernaar. “Lenin, ja”, zegt hij en steekt zijn duim op.

Honderd meter bij Vladimir Lenin vandaan krijgt Kolomna een heel ander karakter. Het slaperige industriestadje blijkt een mooi oud centrum te hebben. Aan de rivier de Moskva ligt het oude Kremlin – de ommuurde binnenstad van Kolomna. Het is het kleine broertje van het bekende Moskouse Kremlin met dezelfde hoge rode bakstenen muren.

Binnen die muren staan fraaie veelkleurige huizen en Russisch-Orthodoxe kerken. De straten zijn er netjes geveegd en auto’s worden er geweerd. Een besnorde wachter in ouderwets uniform houdt de slagboom in de gaten.

Kometa

Pal naast dat oude centrum, aan de voet van de stadsmuur, ligt de ijsbaan ‘Kometa’. In 2006 werd het complex gebouwd, met medewerking van de Nederlandse ijsmeester Bertus Butter. En het is niet toevallig dat juist in Kolomna voor 150 miljoen werd geïnvesteerd in zo’n moderne baan.

Net als in Tsjeljabinsk, de plek waar vorig seizoen het EK Allround was, leeft het schaatsen in Kolomna. Dmitri Dorofejev, in 2006 winnaar van het zilver op het WK Sprint komt er vandaan. “Schaatsen is hier sport nummer één”, zegt de Rus die als coach Pavel Kulizhnikov onder zijn hoede heeft.

De sprinter die komende dagen topfavoriet is op de 500 en 1000 meter merkte dat als kind ook. Toen hij als zesjarige met zijn ouders van Vorkuta naar Kolomna verhuisde had hij maar weinig te kiezen toen hij wilde gaan sporten. Schaatsen, dat was zo ongeveer het enige dat kon in zijn nieuwe stad.

In de tijd dat Kulizhnikov met schaatsen in aanraking kwam, lag er al wel een kunstijsbaan, maar de elementen hadden nog vrij spel, want de baan was nog onoverdekt. Ook toen al had de stad met Dorofejev en later Yekarina Lobysheva goede schaatsers voortgebracht. Tweevoudig wereldkampioen sprint (in 1970 en 9173) en winnaar van drie olympische medailles (in 1972 en 1976), Valeri Muratov, komt ook uit Kolomna.

Met de overkapping in 2006 is die status als schaatsstad alleen nog maar verder versterkt. In de aanloop naar de Winterspelen van 2014 trainden de Russen in Sotsji, maar omdat er in de Adler Arena geen ijs meer wordt gemaakt is de Russische ploeg verhuisd naar Kolomna.

Het industriestadje kreeg de voorkeur boven Moskou, waar de selectie eerder trainde. En dat is meer dan terecht vindt Dorofejev. “Kolomna is een mooie stad. Het is mijn thuis.”

Voor de schaatsliefhebbers is Kolomna dus meer dan het rommelige stadje op het eerste oog lijkt. De sport leeft, benadrukt Dorofejev. Hij verwacht dan ook vier dagen lang volle tribunes, al is dat uiteindelijk niet heel verrassend. “De tickets zijn gratis dus dan komen de mensen wel”, lacht hij. 

Lees alles over de ISU WK Afstanden op onze speciale pagina