Sytze Voulon uit Haarsteeg vindt shorttrack een enorm leuke sport voor kinderen. "Het verbaast me dat het geen grotere aantrekkingskracht op kinderen heeft." Zelf is Sytze nauwelijks weg te denken als vrijwilliger binnen de schaatssport. En gelukkig maar, want het belang van vrijwilligers is met name bij deze sport enorm groot. "De hele structuur van de KNSB rond gewesten en verenigingen is per definitie een vrijwilligersstructuur. Zonder vrijwilligers valt de sport letterlijk om. Zeker de hele breedtesport."
Wanneer ben je begonnen met vrijwilligerswerk?
"Dat was zo'n zes of zeven jaar geleden. Toen mijn kinderen zijn gaan schaatsen merkte ik als ouder al snel dat een club drijft op welwillende vrijwilligers en op die manier ben ik ook mijn steentje gaan bijdragen. Schaatsen is een sport, meer dan andere sporten, waarbij de ouderparticipatie voor de jeugdschaatsers verschrikkelijk belangrijk is. De ijsbanen liggen nu eenmaal voor de meeste kinderen niet naast de deur."
Ben je zelf ook schaatser?
"Ik probeer naast de drie uur per week dat ik als trainer op het ijs sta, recreatief te schaatsen. Ik ben in Friesland opgegroeid naast een meer, dus zodra er ijs lag zaten als jong jochie de schaatsen gelijk onder."
Het was dus logisch dat ook jouw kinderen gingen schaatsen.
"Dat is eigenlijk bij toeval zo gekomen. We wonen namelijk vlakbij Den Bosch en mijn oudste zoon Max leek ijshockey wel een leuke sport. Toen zijn we op een avond bij een training gaan kijken en na de training van de ijshockeyers kwam er een langebaanclub op het ijs met achterop hun shirts 'Willy van de Berk Haarsteeg'. We waren net naar Haarsteeg verhuisd, dus dat was bij ons in het dorp. Hij is daar toen lid van geworden en is bij de pupillen gaan schaatsen toen hij zes jaar was. Nu is hij veertien."
"Hij is de enige van de drie die nog schaatst. Ze hebben het allemaal gedaan, maar toen de oudste zo lekker presteerde en steeds met bekers thuiskwam, zeiden de anderen al snel 'wij gaan lekker wat anders doen'."
Wat heb je bij STC Willy van de Berk zoal gedaan?
"Ik ben trainer geweest en ik was ook bestuurslid, maar daar ben ik dit jaar mee gestopt. Ik heb me beziggehouden met het stimuleren van vooral jonge kinderen om te blijven schaatsen. Voor sommige kinderen is dat wedstrijdjes meedoen en voor andere kinderen is dat een leuke training hebben. In de breedste zin van het woord kinderen enthousiast maken voor het schaatsen. Daarnaast deed ik ook het wedstrijdsecretariaat voor shorttrack."
Heeft shorttrack je voorkeur?
"Ik vind shorttrack een leukere discipline om kinderen enthousiast te houden voor het schaatsen. Mijn zoon had redelijk snel de schaatstechniek onder de knie en mocht als klein ukkie al naar de 400-meterbaan. Dan is dat rechte stuk wel heel erg lang voor die kleintjes. Dat merkte ik ook, want hij vond daar helemaal niets aan."
"Gelukkig was daar ook iemand van onze club die Max vroeg om bij shorttrack te komen. Daar werd hij helemaal enthousiast van. Op mijn beurt zag ik dat kinderen het verschrikkelijk leuk vonden en toen ben ik me er ook verder in gaan verdiepen. Ik heb SL2 shorttrack gehaald en daarna ST3 shorttrack. Ik had al mijn trainerspapieren voor de langebaan, maar ik vond het toch wel heel erg leuk om met shorttrack verder te gaan. Zo is het eigenlijk een beetje gegroeid. En nu ben ik iemand die zegt 'schaatsen is schaatsen' of dat nu langebaan of shorttrack is, het is voor mij om het even."
Sytze Voulon tijdens een training voor het Schaatscollege (Koning Willem II College) in Tilburg
Wat doe je momenteel aan vrijwilligerswerk?
"Ik ben hoofdtrainer van de talentengroep over de drie gewesten in Zuid-Nederland. Shorttrack is de jongste sport van de KNSB en daardoor hebben we een probleem met ijsuren. IJs krijg je bij ijsbanen op basis van verworven rechten en wij hebben heel weinig ijs. In Noord-Brabant is ijs op 30x60 meterbanen historisch bezet door kunstschaatsen en ijshockey. Vandaar dat we een samenwerking zijn aangegaan met de gewesten N-H/Utrecht en Zuid-Holland."
"Vanuit de clubs hebben we een talentengroep samengesteld, met daarin in principe de D-junioren. Daarboven hebben we een inter-gewestelijke groep met C-junioren en daarboven is de nieuw opgerichte RTC in Dordrecht. Die staat onder leiding van Benny Bruggemans en hij stoomt de B-junioren klaar voor een eventuele overstap naar Jong Oranje."
"Ik hou me dus bezig met de D-junioren en daarnaast ben ik nog trainer bij de club Shorttrack Brabant (STB). Ook heb ik nog een rol in het gewestelijk bestuur voor de GTC shorttrack. Daarvoor doe ik op dit moment secretariaat en topsportontwikkeling. En ik zit in de werkgroep van de KNSB om shorttrack naar de 2000 licenties te halen."
Hoeveel uur per week besteed je aan vrijwilligerswerk?
"Daar gaat veel vrije tijd in zitten. Hoeveel precies? Geen idee. Maar met een Star Class-wedstrijd sta je bijvoorbeeld al gewoon drie dagen op de ijsbaan."
Wat is voor jou de voldoening?
"Ik vind het leukste wanneer zo'n grote groep kinderen met een smile van het ijs komt. Winnen vind ik nog niet zo belangrijk, dat prestatiegerichte komt nog wel een keer. Ik zie veel liever dat ze enthousiast blijven en dat ze de sport leuk blijven vinden. Dat ze leren omgaan met een teleurstelling en genieten van een triomf. Al die dingen die zich binnen een groep afspelen daarbij leren kinderen ook van elkaar en dat vind ik echt leuk."
Is het daarbij belangrijk voor jou dat je zoon ook goed presteert in deze sport?
"Eigenlijk vind ik dat alleen maar lastig. Ik vind het leuk dat ik hem een beetje kan faciliteren, maar eigenlijk is die relatie met zo'n vader die trainer is heel lastig. Je zit ook vaak in een spanningsveld waarbij andere ouders misschien denken dat je je eigen kind voortrekt. Ik vind dat een lastige rol. Daarom heb ik ook geen rol in de gewestelijke groep waar mijn eigen zoon in zit."
Vaak zie je ouders stoppen met vrijwilligerswerk zodra hun kind met de sport stopt. Dat lijkt me bij jou niet het geval.
"Ik blijf absoluut bij de sport. Zoals gezegd vind ik het soms juist wat lastig dat mijn zoon dezelfde sport doet. Ik denk dat meer trainers dat vinden. Wanneer ik op de tribune zit om naar zijn wedstrijden te kijken dan doe ik dat toch met een kritisch oog. Je bent veel kritischer naar je eigen kind dan naar een kind van een ander. Het is bovendien makkelijker om bij andere kinderen een positieve snaar te raken. Je eigen kind ziet het vaak als kritiek. Dat is een moeilijk spanningsveld."
Kan iedereen vrijwilligerswerk doen?
"Absoluut. Er zijn zoveel rollen binnen een verenging die gedaan moeten worden. Tegenwoordig zie je vaak wat meer mensen die verschillende taken uitvoeren. In het verleden had je een bestuur bestaande uit drie of vier iconen die alles regelden. Dat is nu veel minder, je hebt dus gewoon meer mensen nodig. Ik vind het wel belangrijk dat je doet waar je plezier uithaalt. Ik krijg plezier van training geven, dan kom ik echt met energie van het ijs. Andere mensen krijgen weer voldoening uit het feit dat ze op die manier hun kind kunnen ondersteunen en dat is natuurlijk ook prima. Wat dat betreft kunnen de drijfveren van vrijwilligers heel verschillend zijn."
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl