Bij haar tweede Olympische Spelen in 2010 zat eremetaal er niet in. Net niet. Met de vrouwenploeg schaatste ze naar een vierde plaats. Mau-Asam kijkt met plezier terug op haar sportloopbaan. “Ik ben twee keer op de Spelen geweest, dat kunnen niet veel mensen zeggen. Ik weet wat het is om voor een passie te gaan. Ergens voor gaan en alles daarvoor opzij zetten. Dat voelde niet als een opoffering.”
Terug uit het Canadese Vancouver pakte Mau-Asam, die het studeren in het olympisch seizoen op een laag pitje zette, haar studie weer op. De Zuid-Hollandse moest nog acht maanden colleges lopen en deed haar afstudeerstage bij schaatsbond KNSB. De keuzes rond studie en stages stonden altijd in het teken van de sport. Na het MBO toerisme begon Mau-Asam aan de studie commerciële sporteconomie aan de Johan Cruijff University.
De stages deed ze vanuit huis.“Achteraf had ik dat misschien anders moeten aanpakken. Meer ervaring moeten opdoen bij een bedrijf op kantoor. Maar ik zat vlak voor de Spelen en had daar geen tijd voor”, aldus Mau-Asam, die desondanks achter haar keuze staat. “Ik heb er geen spijt van, ik zou mijn shorttrackcarrière zo nog een keer doen.”
Bij het zoeken naar een geschikte baan na haar afstuderen, kreeg Mau-Asam ondersteuning van Randstad. “In topsport doe je veel ervaring op, maar op andere vlakken. Ik had soms het idee dat ik achter de feiten aanliep. Je begint vrij laat met werken, terwijl anderen al op hun drieëntwintigste zijn begonnen”, vertelt Mau-Asam. “Het is fijn dat Randstad er is voor de topsporter die stopt. Je merkt dat je niet de enige bent met weinig werkervaring.”
Vanuit het project ‘Goud op de werkvloer’ kreeg de viervoudig Nederlands kampioene een loopbaancoach toegewezen. Samen bekeken ze waar haar interesses en competenties liggen en namen haar CV onder de loep. “Daardoor kreeg mijn zoektocht naar werk richting. Wat wil ik? Waar liggen mijn sterke punten en welke functies vind ik interessant? En welke functies passen daarbij”, kijkt Mau-Asam terug.
De overgang van topsporter naar het werkende leven viel Mau-Asam best moeilijk. “Het zijn twee verschillende werelden. In mijn sport was ik wel eens onzeker, maar je doet iets waar je goed in bent. In mijn werk vroeg ik me geregeld af of ik het allemaal wel goed deed”, vertelt Mau-Asam. “Het hele politieke gebeuren op een kantoor was nieuw voor me.”
Randstad zocht naar een match en introduceerde Mau-Asam bij twee bedrijven. Het leverde haar direct twee mogelijkheden tot een baan op. “Ik heb mijn gevoel gevolgd en gekozen voor het bedrijf waar ik mij het prettigst voelde”, aldus Mau-Asam, die inmiddels drie jaar met plezier werkt als projectmedewerker bij Lifeguard. "Deze ondersteuning (van Randstad) heeft mij richting gegeven en verder geholpen. Ik kan andere sporters alleen maar aanraden om dit soort hulp in te schakelen"