Gialt Biesma (45) uit Berlikum ontving 29 juli jl. een mailtje van de ISU met het bericht dat hij als videoscheidsrechter dames shorttrack naar de Olympische Spelen in Sochi mag. "Net als voor de rijders zijn de Olympische Spelen het hoogst haalbare voor mij als jurylid," verduidelijkt Biesma. "En ik ben daar natuurlijk zeer content mee."

Wanneer ben je begonnen met vrijwilligerswerk bij shorttrack?
"Ik ben op mijn zestiende op shorttrack gegaan en acht jaar later, in 1992, ben ik gestopt als actief sporter. Het jaar daarna ben ik jurywerk bij de aankomst- en tijdwaarneming gaan doen en vanaf het seizoen ‘93/’94 was ik regionaal scheidsrechter."

Het lijkt mij een voordeel dat je zelf uit de sport komt.
"Dat is zeker een voordeel. Toen ik nog bij de aankomst- en tijdwaarneming zat kwam de hoofdscheidsrechter, destijds was dat Jan Rodenhuis, naar mij toe om de diskwalificaties (penalty’s) door te geven en dan had ik dat al vaak op papier staan. Hij zei tegen mij: ‘Je zit aan de verkeerde kant van de tafel. Je moet op het ijs staan.’ En zo is het gekomen."

"Doordat ik als actief schaatser al jaren ervaring had, kreeg ik vrijstelling voor de basiscursus en hoefde ik alleen de vervolgcursus voor scheidsrechter te volgen. Ik heb wel eens het gevoel, doordat ik zelf heb gereden, dat ik bepaalde acties aan zie komen. En dat is zeker wel een groot voordeel. Het streven is ook om gestopte schaatsers die idee hebben om official te worden erbij te halen, omdat je hen al met een stukje goede voorkennis kunt opleiden."

Een shorttracker krijgt een ‘kick’ van de bochten. Geldt dat ook voor jou als jury?
"Als scheidsrechter kun je het nooit van dichterbij bekijken en je voelt het goed aan. Dat maakt het voor mij heel erg mooi om te doen. Ook op het moment dat ik aan het jureren ben, kan ik gigantisch genieten van mooie ritten waarin het allemaal net goed gaat en leuke acties gebeuren. De spanning spat er soms vanaf."

Als jury moet je wel eens beslissingen nemen waar rijders kritiek op hebben. Hoe ga je daarmee om?
"Dat vind ik wel het minder leuke aan jury zijn. Maar als je in de regel zeker bent van je zaak en je kunt enigszins uitleg geven, dan accepteren ze dat vaak wel. Maar het blijft jureren en je moet in een splitsecond een beslissing nemen die de ene keer in iemands voordeel uitvalt en de andere keer in iemands nadeel. Dat hoort er een beetje bij. Als ik een race zonder penalty kan doen, doe ik dat natuurlijk het liefst. Maar wanneer iets zich voordoet, moet je het ook uitspreken."

"Het voordeel tijdens grotere wedstrijden, zoals bijvoorbeeld world cups, is natuurlijk de video replay. Dat geeft een gigantische ondersteuning, want op beeld kun je alles natuurlijk perfect terugzien. Je hebt de mogelijkheid om even een situatie stil te zetten of vertraagd af te spelen en in bepaalde gevallen geeft dat net de bevestiging dat je het goed hebt. Maar ook andersom zou natuurlijk kunnen en dat maakt een eventuele overstap naar een andere beslissing wel wat makkelijker."


Je bent in Nederland de enige shorttrack scheidsrechter voor ISU kampioenschappen. Hoe kom je op die A-lijst?
"Puur door wedstrijden te jureren. Daarmee begin je op regionaal niveau en geleidelijk aan word je ook landelijk actief. Op een bepaald moment kun je vanuit de KNSB aangemeld worden voor de internationale B-lijst en mag je eerst als assistent naar bijvoorbeeld Starclass wedstrijden. Dat zijn wedstrijden, voor rijders tot en met junior A, die internationaal worden verreden."

"Tijdens elke internationale wedstrijd word je beoordeeld door iemand van de ISU die daar ook aanwezig is en dan kun je geschikt geacht worden om een keer als hoofdscheidsrechter te jureren. Met een ‘W-status’ mag je eerst meelopen en later zelf actief jureren tijdens een world cup en vervolgens kun je na goede beoordelingen bevorderd worden tot de A-lijst. Eerst met een aantekening ‘A’ voor assistent. Wanneer je de stap bereikt hebt om als hoofdscheidsrechter te staan, raak je de ‘A’ kwijt en heb je de hoogste status."

Wanneer was dat bij jou het geval?
"Ik heb die hoogste status in september 2012 bereikt en afgelopen seizoen heb ik tijdens de world cup in Calgary als hoofdscheidsrechter gestaan. Dat was best even spannend. Allereerst omdat je de verantwoording over de hele wedstrijd hebt en daarnaast was het de eerste wedstrijd van een nieuw seizoen en daarin moet vaak de toon voor de rest van het seizoen worden gezet."

Je mag nu naar de Olympische Spelen in Sochi als videoscheidsrechter. Ligt die functie jou?
"Op het ijs heeft ook z’n leuke kanten, maar ik heb ook al wel ervaring met het videogebeuren. Dat is wel iets dat mij ligt. Dat komt ook een beetje door mijn interesse in techniek. Mijn andere hobby is zendamateurisme, dus ik ben altijd wel wat met techniek bezig."

"Tijdens het WK junioren in 2011 in Courmayeur (Italië) zou ik eerst als assistent op het ijs staan, maar kreeg ik problemen met mijn knie en ben ik achter de video beland. Ik vind dat echt een heel mooie techniek. Je ziet echt dingen die je op het ijs niet ziet en dat maakt het zeer nuttig."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben installatiemonteur. Ik doe gas, water en elektra. Ik heb het geluk dat mijn werkgever me de gelegenheid geeft om af en toe wat te schuiven met mijn vrije dagen. Straks ben ik in februari tweeënhalve week weg. Daar had ik hem al enigszins op voorbereid en dat gaat altijd in heel goed overleg."

Wat is voor jou de voldoening van je vrijwilligerswerk?
"De waardering die je terugkrijgt voor alle tijd die je erin stopt. Zo’n uitnodiging voor de Olympische Spelen geeft een goed gevoel doordat je daardoor weet dat je goed werk levert. Anders benaderen ze je daar niet voor."

Wat is je volgende ISU wedstrijd?
"Dat is de World Cup in Kolomna (14-17 november), de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Daar ben ik dan eerste assistent scheidsrechter. Ik heb al tegen de Nederlandse rijders gezegd: ‘Ik heb het al voor elkaar en nu jullie nog.’ Ik hoop toch zeker dat zij zich kwalificeren, want ik heb een leuke band met hen. Er is altijd wel even tijd voor een woordje met elkaar."

Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl