De 49-jarige Paul Gnodde uit Malden heeft zijn vrije tijd goed gevuld. Naast dat hij werkzaam is binnen de vogelwerkgroep Nijmegen, doet Paul vrijwilligerswerk bij de Nijmeegse Schaatsvereniging en is hij zelf ook nog actief schaatser. “Ik heb altijd gezegd dat ik wel vrijwilligerswerk wil doen, maar dat ik er ook nog zelf bij moet kunnen blijven schaatsen.”
Sinds wanneer doe je vrijwilligerswerk bij NSV?
“Ik denk vanaf 1991, toen schaatsten wij nog op het ijshockeybaantje in Nijmegen.”
Wat was voor jou de reden om vrijwilligerswerk te gaan doen?
“Ik kom uit de studentenschaatssport en daar was ik ook al vrijwilliger. Ik vind dat wanneer je lid bent van een vereniging dat je daar ook als het enigszins kan betrokken bij moet zijn door vrijwilligerswerk te doen. Het is toch je ‘cluppie’ en je moet met elkaar proberen er wat leuks van te maken.”
Wat heb je allemaal gedaan?
“Ik ben jarenlang bestuurslid geweest. Eerst algemeen bestuurslid en later ben ik 7 jaar penningmeester geweest. Verder heb ik altijd het informatieboekje samengesteld voor de vereniging. Daarin staat alle informatie van de vereniging en dat wordt aan het begin van het seizoen naar de leden gestuurd. Dat is altijd een hele klus.”
“Ik ben ook nog trainingscoördinator geweest. In die functie zorg je ervoor dat voor de lesgroepen voldoende trainers van de juiste kwaliteit zijn. Nu beheer ik nog samen met 2 andere leden de website van de schaatsvereniging, wat vooral inhoudt dat we de content vullen. En sinds kort hou ik samen met iemand anders het twitteraccount @NSVNijmegen bij. En al die jaren ben ik ook schaatstrainer geweest. Een soort betaalde vrijwilliger, die voor elk lesuur dat hij/zij geeft een vergoeding krijgt.”
“Eind mei en juni geef ik nog een 6-tal skeelerlessen aan de wedstrijdgroep, aangevuld met wat recreatieve jeugd. Dat is onbetaald en puur gericht op techniek. De droogtraining gedurende de zomer wordt door anderen gegeven.”
Je hebt dus zo’n beetje alle geledingen van de vereniging gezien?
“Ja, dat klopt. Met enige regelmaat verricht ik ook nog hand- en spandiensten wanneer ze bij wedstrijden iemand tekort komen. Zoals bijvoorbeeld blokjes leggen of met de hand klokken.”
En je geeft training aan jeugd van 10 tot 17 jaar. Hoe is het om hen enthousiast te maken/te houden voor het schaatsen?
“Eigenlijk zijn ze allemaal wel intrinsiek gemotiveerd. Ze vinden schaatsen gewoon heel leuk en hebben er plezier in. Dus als trainer moet ik niet te streng zijn, maar ze ook een klein beetje de vrije hand geven. En zoals het met de moderne jeugd gaat, is dat vaak een beetje onderhandelen. Je koppelt hun gedrag terug. ‘Wat zoek je dan? Wat wil je bereiken?’ Zodat ze ook gaan nadenken over hun eigen gedrag.”
“Daarnaast is het belangrijk te complimenteren, goede positieve aandacht geven en ze enthousiastmeren voor de wedstrijdsport. Zodra ze zien dat ze vooruit gaan, geeft dat een kick.”
Hoeveel tijd besteed je per week aan het vrijwilligerswerk?
“Met die website en het beantwoorden van vragen ben ik zo’n 2 uur per week bezig. Het schaatstraining geven kost 3 uur per week en 1x per 2 weken ben ik een zaterdagavond aan het coachen. Dat is nog een keer 3 uur, dus 1,5 uur per week. Bij elkaar zo’n 6,5 uur per week.”
Wat is voor jou de voldoening?
“Wanneer ik zie dat de vereniging een goed draaiend geheel is. Verder vind ik het heel prettig om een paar gelijkgestemden te hebben die ook kwaliteit nastreven. Op een professionele manier met elkaar werken. Afspraken nakomen, notulen maken en ervoor zorgen dat alles goed loopt. Dat vind ik leuk.”
De vereniging heeft geen clubhuis. Is dat lastig voor jullie?
“Nee, we hebben inderdaad geen clubhonk. Maar we hebben wel op maandagavond en zondagochtend eigen NSV-uren in Triavium, waarop alle leden gratis recreatief kunnen schaatsen. Dat zit bij het lidmaatschap in.”
“Naast de jaarlijkse algemene ledenvergadering hebben we begin november ook een vrijwilligersbrunch in café Groenewoud in Nijmegen. Ik begreep van het bestuur dat de uitnodiging heel breed geldt. Iedereen die ook maar 1x blokjes heeft gelegd of een mat heeft opgehangen bij shorttrack is welkom. En het is heel gezellig, vooral ook om met vrijwilligers onderling contact te krijgen. Dat spreekt iedereen enorm aan.”
Hebben jullie voldoende vrijwilligers binnen de vereniging?
“We komen natuurlijk altijd te kort, met name trainers van voldoende kwaliteit, maar we mogen niet klagen. De meeste activiteiten kunnen we wel doen. Bij het werven van nieuwe mensen vragen we ze eerst voor een tijdelijke of eenmalige klus. Wanneer dat van beide kanten goed bevalt, kun je ze later nog een keer vragen voor een andere wat meer reguliere functie binnen de vereniging.”
Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben manager ICT en facilitaire zaken bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en ik werk ook nog voor de GGD regio Nijmegen.”
En je bent ook zelf nog een gedreven schaatser.
“Ja, de afgelopen 2-3 jaar heb ik al mijn PR’s uit mijn studententijd verbroken. Ik begin meestal pas in januari met langebaan, zodat ik eerst kan zorgen dat mijn trainingsgroepje goed gecoacht wordt en dat ik zelf een paar keer kan overslaan.”
“Daarnaast doe ik ook mee aan de regionale marathoncyclus, de Leisure World Oost Competitie, die wordt gehouden op de ijsbanen in Dronten, Enschede, Nijmegen en Deventer. Ik kan goed meekomen bij de Masters 2. Ik win geen wedstrijden en rij ook niet bij de eerste 3, maar net daarachter is me al een paar keer gelukt.”
En als liefhebber van vogels kijken hou je natuurlijk ook van natuurijs.
“Nou, dan moet het wel echt heel mooi natuurijs zijn. Wat dat betreft ben ik wel verwend met het ijs in Triavium in Nijmegen. Afgelopen winter zijn we wel naar de Dokkumer Ee geweest en dat was zo mooi geveegd, daar kan dan niets tegenop. Dat is zondermeer waar.”
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl!