“Dat we zijn uitgekozen, voelt als de bekroning op jaren van innovatie en samenwerking in de sport”, noemt Simon Schram, Sales Manager Sport van Sidijk, het nieuws dat het Friese bedrijf als leverancier aangewezen is voor Milaan. De in Heerenveen gevestigde onderneming begon in 1978 met het produceren en leveren van springkussens. Het materiaal dat daarvoor gebruikt werd, kon voor veel meer toepassingen gebruikt worden. Inmiddels is de productie van springkussens niet langer een bezigheid binnen het bedrijf, Sidijk is nu gericht op sport, leisure en industrie. Zo vallen atleten in turnhallen veilig op de kussens, maakt Sidijk bewaarsystemen voor boerenbedrijven, spelen kinderen zonder zich te bezeren in de speeltuinen en wordt een valpartij op het ijs zo onschuldig mogelijk gemaakt met een boardingsysteem van Sidijk.

“Vroeger lagen er strobalen langs het ijs of was er een sneeuwrand, maar de opkomst van de kunstijsbanen heeft geresulteerd in flinke investeringen in veiligheid”, zegt Schram. “Dat begon met een driehoeksboarding van ongeveer 80 centimeter hoog. Dat systeem is al dertig jaar oud, maar ik was recent in Noorwegen waar het langs een buitenbaan nog steeds gebruikt werd.”

De ontwikkeling van de boarding heeft geen moment stilgestaan de laatste jaren, op het ijs maakte Sidijk enorme stappen. Alles met het oog op veiligheid, zegt Schram. “Dat heeft voor ons altijd vooropgestaan. We gaan mee in de ontwikkeling van de sport en de rijders. Met de komst van de klapschaats gingen de snelheden in het langebaanschaatsen fors omhoog, daarnaast zien we steeds snellere tijden door betere trainingsschema’s en sneller ijs. Daarmee werd het belang van een goede boarding aan de rand van de baan nog groter. Dat begon met een luchtgevulde boarding op een rail die kon meebewegen naar achteren. Zo voorkwamen we dat een schaatser niet terug het ijs op geslingerd werd na een val.”

Overzicht Milaan, World Tour 2024/2025
Het olympische theater van Milaan, waar de boarding van Sidijk tijdens de World Tour al gebruikt werd. | Foto: KNSB - Shapevisions

Naast het langebaanschaatsen werd ook shorttrack steeds belangrijker. “Shorttrack heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en wij zijn met onze schuimboarding best snel meegegroeid. Dat komt vooral omdat we veel praten met sporters en coaches die ons voorzien van feedback.” De keuze voor schuim is praktisch, maar komt ook voort uit het veiligheidsaspect: “De boarding moet vrij snel verplaatst kunnen worden, schuim werkt dan makkelijker. En het is wat zwaarder, je glijdt er minder snel onderdoor. Door de ontwikkeling kunnen we zeggen dat onze schuimboarding minstens zo goed werkt als een luchtgevuld systeem. Afhankelijk van de locatie en specificaties van de ijsbaan kijken we per geval wat de beste optie is.”

Zeker in het shorttracken, waar de schaatsers dicht op elkaar rijden en ze relatief veel risico lopen op een valpartij is een veilige boarding een pre. “Heel technisch, maar we hebben een boarding ontwikkeld met verschillende open luchtruimtes in zo’n schuimkussen. Door die uitsparingen werkt het als een kreukelzone waarin de schaatser opgevangen wordt. Dat is een heel moeilijk proces om te perfectioneren. Je wilt dat een lichtgewicht als Xandra Velzeboer veilig wordt opgevangen, maar als Gary Hekman – een van de grote mannen van het marathonpeloton – zou besluiten om te shorttracken, moet het ook goed gaan. Voor beiden moet je een veilige omgeving creëren.”

Op de thuisbasis van Sidijk in Heerenveen staan tientallen testkussens en wordt bijna dagelijks overleg gevoerd hoe de veiligheid nog verder verbeterd kan worden. “Het begint altijd met een theorie, maar we hebben een eigen innovatieafdeling waar ze alleen maar bezig zijn met nieuwe materialen en schuimtypes. Het middenterrein van Thialf – de baan waar de shorttrackers van TeamNL dagelijks trainen – is ons innovatiecentrum. Daar testen we al onze nieuwe producten. Het kan gaan om een nieuw type schuim, een nieuwe hoes of een nieuwe achterkant.”

De ontwikkeling bleef niet ongemerkt. In 2024 maakte de KNSB bekend dat Sidijk de voorkeursleverancier is voor boardingen op langebaan en shorttrack. Het bedrijf mocht steeds vaker boarding leveren aan verschillende partijen in de sportwereld, zoals verschillende EK’s en WK’s in het langebaanschaatsen en shorttrack. Het olympisch traject begon al in 2019, toen nog maar net duidelijk was dat de Winterspelen in Milaan gehouden zouden worden. “Onze grootste concurrent zit ook in Italië, dus op dat moment dachten we zo’n twee procent kans te hebben om daadwerkelijk leverancier te worden. Dat weerhield ons er niet van om door te gaan met de ontwikkeling en een bid te schrijven. We zijn blijven werken aan de verbetering van onze producten en doorgegaan met de dagelijks werkzaamheden. Toch gingen de radertjes draaien en kwam er voor dit project een aanvraag bij ons binnen, een enorme blijk van vertrouwen.”

Foto: Hanneke Mennens

Sidijk heeft op een aantal fronten een voordeel ten opzichte van de concurrenten, stelt Schram. Zo heeft het team veel ervaring met het plaatsen van diverse boardings op diverse ijsbanen. Het is in alle gevallen maatwerk, zo ook in Milaan. “We hebben eerder de Coolste Baan in Amsterdam gedaan. We hebben de kennis hoe we de boarding op een tijdelijke ijsbaan moeten neerzetten en hoe we daarmee moeten werken. Het is altijd maatwerk, maar dat ons team hier al ervaring mee had, was zeker in ons voordeel. We kunnen op dat vlak heel makkelijk schakelen. Zeker in zo’n unieke situatie als Milaan.”

Hoewel het nog niet duidelijk is wanneer de ijsvloer van de 400-meterbaan in Milaan gereed is voor de eerste wedstrijd, ging Sidijk eerder deze winter al wel met een team naar de Italiaanse stad om de World Tour shorttrack bij te wonen. Dat evenement gold als testcase voor de olympische shorttrackwedstrijden van volgend jaar. “Het organiserend comité in Milaan had niet veel ervaring met de wedstrijden. Het was voor ons vooral een kwestie van training geven aan het personeel rondom de ijsvloer en de ogen openhouden. Worden alle deurtjes goed dichtgedaan? Wordt de padding goed op de plek gedrukt na een val? Hoe bewegen de mensen – van de coaches en sporters tot de fotografen – zich om de baan heen?”

Daarnaast waren er vooral praktische zaken die voor de Winterspelen verbeterd kunnen worden. “We hopen natuurlijk dat het niet nodig is, maar we moeten in geval van nood kunnen zorgen dat de hulpdiensten snel op het ijs zijn. Aan de veiligheid hebben we alles gedaan, maar dan zijn er talloze praktische dingen die belangrijk zijn. Een logische route van de heatboxes naar de baan, de posities van alle in- en uitgangen, staat de padding goed op de ondergrond?” Het testevent was geslaagd, volgens Schram. “Er zijn altijd verbeterpunten, maar op het moment dat we ons kunnen focussen op de details staat de basis al heel goed. Wij kunnen met vertrouwen naar de Olympische Spelen.”

De trots overheerst bij Schram als hij praat over het feit dat Sidijk naar de Winterspelen mag. “Het betekent dat je op dat moment de beste van de wereld bent, anders kiezen ze niet voor je. Het is een kers op de taart dat we na zo’n jarenlang traject uitgekozen zijn.”

Jens van 't Wout, World Tour Milaan, februari 2025
The Road to Milaan is begonnen... | Foto: KNSB - Shapevisions