Voor Leenstra was het vertrek van Van Veen bij Team Corendon even schakelen. De 26-jarige rijdster kon altijd heel goed met de trainer samenwerken. Maar twee jaar van haar loopbaan trainde ze onder een andere coach - van 2008 tot en met 2010 bij Gerard Kemkers - en dat was haar niet bevallen.

Op een grote verandering in het programma zat Leenstra daarom niet te wachten. Gelukkig zet Kolder in grote lijnen dezelfde visie voort als Van Veen deed in zijn tijd bij Team Corendon. "Peter en Jan hebben altijd veel samengewerkt en ze hebben dezelfde visie. Het was niet zo dat het roer omging, maar ik had soms nog wel even contact met Jan."

Daarbij is het voor Kolder geen probleem dat Leenstra af en toe ruggespraak heeft met Van Veen. "Hij begrijpt dat." De oud-coach komt zelfs wel eens kijken bij trainingen op het ijs. En met de grote lijnen van Kolder en het advies van Van Veen heeft Leenstra een goede zomer achter de rug.

De aanpak was, ondanks de overeenkomsten van Van Veen en Kolder en de adviezen van de oud-Corendon-coach aan Leenstra, toch anders. Daardoor durft Leenstra nog niet te zeggen hoe ze er precies voorstaat. "Ik heb zin in de plaatsingswedstrijden volgende week, maar het is ook spannend, want er is veel veranderd."

Veel impact heeft het gerommel in de ploeg niet gehad op Leenstra's voorbereiding. Het vertrek van Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en Van Veen speelde in een periode in het voorjaar dat Leenstra met haar man Matteo Anesi in Italië was. "Heel veel ervan is aan me voorbijgegaan. Ik heb er voor mijn gevoel buiten gestaan."

Wel vreesde dat de situatie zou overslaan naar de verhouding tussen de sponsor en de ploeg. "Ik ben wel bang geweest dat de sponsor zou stoppen", geeft ze toe. Maar toen ze in mei met haar ploeggenoten de trainingen weer oppakte was de rust terug. "Ik heb de zomer als heel goed beleefd: we hebben het goed gehad en hard getraind."

De geruchtmakende interviews met Van Veen in het AD en de Volkskrant, vlak voor de ploegenpresentatie, hadden op dat positieve gevoel over de zomer weinig effect. "Dat heeft geen invloed op mijn prestaties", aldus Leenstra.

De grote uitdaging voor deze winter ligt voor Leenstra op de grote toernooien. Ze is het zat dat ze altijd een hoog basisniveau laat zien, maar als de prijzen verdeeld worden vaak anderen net voor moet laten gaan. "Ik wil dit jaar gaan pieken op grote toernooien. Dat heb ik afgelopen jaren niet gedaan. Ik heb niet echt een idee waar dat door komt", zegt ze. "Ik legde afgelopen jaren mezelf misschien te veel druk op voor de grote toernooien."

Een verandering die een deel van de oplossing van haar probleem zou kunnen vormen is een trainingskamp in de winter, op de fiets in de zon. Ireen Wüst zweert al jaren bij zo'n intermezzo en Leenstra verwacht dat haar dat misschien net dat beetje extra zou kunnen brengen.

Daarnaast kan ze wellicht wat opsteken van haar nieuwe ploeggenoot Bob de Jong. "Hij heeft juist die pieken in zijn prestaties. Daar kan ik misschien wat van leren."

Het is van groot belang om op de juiste momenten te pieken, denkt Leenstra, want de concurrentie heeft niet stilgezeten. "Ik denk dat de concurrentie groter is dan vorig jaar. Lotte van Beek is terug, net als Jorien ter Mors en ik denk dat ook Antoinette de Jong weer hard gaat rijden. En dan heb je ook nog die jonge meiden, Sanneke de Neeling en Melissa Wijfje. Het wordt een leuk wedstrijdseizoen."