Eind maart maakte het team van Angenent wereldkundig dat Van de Pol problemen had met zijn gezondheid. Dat bleek uit tests die werden uitgevoerd nadat de schaatser met een ribblessure van het ijs stapte bij het NK op natuurijs. Een hartecho toonde aan dat er wellicht iets mis was met Van de Pol, die nog wel mocht rijden op de Weissensee, maar daarna volstrekte rust diende te houden.

In de afgelopen maanden moest het hart van Van de Pol weer volledig tot rust komen, zodat er opnieuw tests konden worden uitgevoerd. De schaatser zelf hing in die periode tussen hoop en vrees. “Natuurlijk hoop ik dat ik weer kan schaatsen, maar het allerbelangrijkste is toch dat ik in het dagelijks leven normaal kan blijven functioneren”, liet Van de Pol nog weten bij het marathonfeest in Ridderkerk.

Natuurlijk had hij daarin gelijk, maar het moet een enorme opluchting zijn voor de marathonman - vorig jaar nog winnaar van de 150 kilometer in Zweden en de Henk Angenent Classic - dat voor hem het sein nu op groen is gezet om zijn schaatsloopbaan voort te zetten.

Dat gebeurde na een nieuwe hartecho nadat het hart van Van de Pol drie maanden rust heeft gehad. De echo wees niet op problemen die sportieve inspanning in de weg stonden. Van de Pol mag daarom komend weekend weer aansluiten bij het eerste trainingskamp van de Wadro-ploeg. Wel blijft hij voor de zekerheid onder controle van een sportarts.

“Alles is goed, ik kan nu weer rustig gaan opbouwen. Daarmee begin ik samen met de ploeg tijdens ons trainingskamp in Ridderkerk”, vertelt Van de Pol, die ruiterlijk toegeeft dat hij opgelucht is. “Zeker. In de afgelopen drie maanden gaat er toch van alles door je hoofd. Ik heb veel nagedacht. Ook over hoe het zou kunnen aflopen, wat de invloed op de sport zou zijn. Mijn belangrijkste gedachte was dat het leven verder gaat, ook als de afloop negatief zou zijn. Natuurlijk zou ik verdrietig zijn als ik niet meer had mogen sporten. Want ik ben nog niet klaar met schaatsen. Maar die gedachte is nu niet meer van toepassing. Ik mag verder, en daar ben ik blij mee.”

Wat er nu precies mis was met Van de Pol, dat is een ingewikkeld verhaal. Dan, zegt Van de Pol, zou het een medisch bulletin worden. “En soms kan ik het zelf ook niet allemaal volgen, want het is best complex. Maar het heeft er mee te maken dat mijn hartwand verdikt was. Na drie maanden rust is die dikte met 25 procent afgenomen, en dat is een goed teken. Verder is er met mijn hart zelf helemaal niets mis. Geen complicaties, geen ritmestoornissen; niets. En dat is natuurlijk goed.”

Van de Pol wil nu alleen nog naar dokter Jan Hoogsteen, de bekende Brabantse sportcardioloog, die ook verbonden is aan de wielerploeg van de Rabobank. “Ik wil mijn geval ook aan hem voorleggen, en mijn cardioloog is daar ook een voorstander van.”