Tickets
Shop
Tips & trucs 28 mrt 2019

Trainen met een hartslagmeter heeft veel voordelen

Voor een sporter is de hartslagmeter niet meer weg te denken in het trainingsschema. Alles wordt via de borstband geregistreerd op de klokjes en die geven zo de belangrijkste informatie door aan de sporter. Ben jij geïnteresseerd wat de hartslagmeter aan jouw training toe kan voegen? Lees deze tips en trucs en doe mee met de quiz om kans te maken op een Wahoo fietscomputer met hartslagmeter!

Trainen met een hartslagmeter heeft veel voordelen en is interessant zodra je weet waar je naar moet kijken. Belangrijk zijn daarbij je maximale hartslag, het hoogst aantal hartslagen per minuut bij een maximale inspanning en je omslagpunt, je maximale hartslag waarbij de aanmaak van afvalstoffen en de afvoer daarvan nog net in balans is. Door deze punten te bepalen kun je trainen met een effectief resultaat. Train je voor een goed duurvermogen, dan is het verstandig om niet boven je omslagpunt te komen. Hierbij voorkom je overtraining en blessures, omdat je niet boven de verzuringsgrens traint.

Je hartslagmeter is een goed meetapparaat van hoe jij als sporter reageert op trainingen. Heb je moeite om tijdens intervaltrainingen je omslagpunt te bereiken, dan kan dit wijzen op vermoeidheid. Ben je vermoeid of niet fit? Je hartslag geeft het aan. Belangrijk is om daar dan naar te luisteren en jezelf af te vragen waardoor je vermoeid bent: stress, druk op het werk, teveel getraind of misschien heb je iets onder de leden. 

Een vuistregel om je maximale hartslag te bepalen is om 220 min je leeftijd te doen. Ben je 30 jaar, dan is via deze rekensom je maximale hartslag 190. Al met deze manier van bepalen van je maximale hartslag kun je gerichter trainen met een hartslagmeter. Ongeveer 85 procent van je maximale hartslag is dan ongeveer je omslagpunt. Om tot in detail je omslagpunt en maximale hartslag te berekenen, kun je het beste uitgebreidere testen ondergaan. 

Inspanningstest
Om je maximale hartslag, je omslagpunt en je hartslagzones zo nauwkeurig mogelijk te bepalen is een medische maximaaltest aan te raden. Over het algemeen wordt deze test op een fiets afgenomen. Bij de fietstest wordt je hartslag door middel van elektrodes op je lijf tijdens inspanning gemeten en geregistreerd.

Je kunt deze test ook zelf uitvoeren, al zal het niet zo nauwkeurig zijn als bij een medische test. Je voert deze test uit door een onafgebroken stuk te fietsen en elke vijf minuten je hartslag met vijf slagen te verhogen. Op het moment dat je denkt dat het niet meer gaat, kom je in de verzuring. Je omslagpunt zal daar zo'n vijf tot tien slagen onder liggen. Je omslagpunt is een hartslag, waarbij je een lange tijd op een bepaald tempo kunt lopen of fietsen. 

Door in stappen de weerstand te verhogen zal de hartslag stijgen, totdat het punt komt dat je niet meer verder kan en moet stoppen. Je hartslag op dat moment is je maximale hartslag. Uit alle geregistreerde hartslagen kan diegene die de test afneemt naar voren halen wat voor jou de beste hartslagzones zijn en bij welke hartslag je bepaalde trainingen kunt doen.

Ochtendpols
Wil je een goede indicatie hoe een trainingsschema voor je werkt? Dan kun je het beste je ochtendpols bijhouden. Waar de meeste mensen direct uit bed springen voor een frisse douche, neem je nu even de tijd om je hartslag op te nemen. De meest makkelijke manier is de vinger aan de pols en een minuut lang je hartslag tellen. Zorg er voor dat je nog rustig in bed ligt. De gemiddelde hartslag bij een gezond persoon zal zo tussen de 60 en 75 hartslagen per minuut liggen. Toch zegt dit niets over de fysieke kwaliteiten van een persoon, aangezien je hartslag erfelijk bepaald is.

Bij regelmatig bijhouden van de ochtendpols zal er een redelijk constante lijn zichtbaar worden. Ben je begonnen aan een schema met een duidelijk doel, bijvoorbeeld de Elfstedentocht schaatsen, dan kan de ochtendpols je informatie geven over je herstel na trainingen. Een duidelijke verhoging van de ochtendpols kan duiden op een vermoeid lichaam. Advies is dan ook om hier naar te luisteren en deze dag niet te kiezen voor een lange of intensieve training. Belangrijk voor elke sporter is om stil te staan bij je gevoel van de dag en eerlijk te zijn naar jezelf.

Logboek
Om voor jezelf een goed beeld te krijgen van je trainingen en bevindingen kun je een logboekje bijhouden. In dit logboek kun je verschillende aspecten registreren. Naast tijd en datum natuurlijk je training van die dag. Heb je gelopen, gefietst of geschaatst? Hoe lang ben je weg geweest en wat was de inhoud van de training? 

Ook je ochtendpols kan je vermelden. Je gevoel bij een training opschrijven is ook zinvol. Was je moe, of juist onvermoeibaar tijdens de intervallen. En hoe zwaar was de training. Dit kun je benoemen met cijfers; 1 is hierbij rustig en 10 is maximaal.

Wil je heel uitgebreid te werk gaan, dan kun je zelfs je aantal uren slaap toevoegen en hoe je geslapen hebt. Alles bij elkaar geeft het je een beeld van je trainingen en hoe je deze beleeft. Je kunt moeheid makkelijker verklaren en zelfs blessures voorkomen. Om je te helpen bij het vastleggen van je trainingen en het opstarten van je logboek is er tegenwoordig veel keuze aan apps voor op je telefoon.

Doe mee met de winactie en maak kans op een Wahoo ELEMNT BOLT fietscomputer compleet met snelheid-cadansmeter en hartslagmeter! 

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan