Tickets
Shop
Nieuws

Het belang van sprongtraining: Johan de Wit vertelt

Er is bijna geen trainingsschema zo gevarieerd als dat van een professionele schaatser. Een onderdeel dat regelmatig aan bod komt, is een sprongtraining. In deze tips en trucs legt schaatstrainer Johan de Wit uit waarom deze trainingsvorm zo belangrijk is.

"Sprongtraining is een soort krachttraining. Het is kracht-uithoudingsvermogen, zonder gewichten", zegt De Wit. Wat uiteraard wel gebruikt wordt bij het springen, is het eigen lichaamsgewicht. En het grote voordeel: de oefeningen zijn schaatsspecifiek, ze benaderen de schaatsbeweging op het ijs.

"Je komt goed in je hoeken en kunt in sprongtrainingen de schaatsbewegingen imiteren", aldus de trainer. Hij schrijft zijn schaatsers minimaal eens per week een sprongtraining voor. Daarnaast voegt hij sprongen toe aan de standaard krachttraining met gewichten.

Dat doet hij niet voor niets. Zware krachttraining maakt een atleet sterk, maar vaak ook trager. De Wit: "Krachttraining is maar kracht. Door daar sprongen aan toe te voegen, wil ik de verbinding met het schaatsen maken. De schaatsspecifieke sprongen zorgen voor de aansluiting met het schaatsen."

Daarbij hoef je niet te denken aan veel herhalingen, meent De Wit. Het is immers geen aparte training, maar een klein onderdeel van de hoofdtraining. Let wel: "We doen niet veel herhalingen tijdens die krachttraining, maar wat we doen is wel heel explosief." Op die manier maak je het lichaam weer snel. 

Blok
Tijdens de training doen de sporters verschillende soorten sprongen. De uitgangssprong is de schaatssprong van links naar rechts. Maar er kan ook gedacht worden aan sprongen omhoog, gewoon in de lucht met een landing op de grond, of met een landing op een speciaal blok of ander materiaal op hoogte.

De atleten van De Wit maken zowel eenbenige als tweebenige sprongen. Daarnaast doen zij plyometrische oefeningen over hordes. Dat zijn, mits goed uitgevoerd, zware sprongvormen, waarbij de atleet eerst kort kaatst op de grond, voordat hij een grote sprong maakt. "Plyometrie is de snelste vorm van krachttraining en de meest explosieve vorm van spiercontractie. Dat kunnen wij altijd gebruiken", zegt De Wit.

De sprinters en middellange afstandrijders uit zijn team doen iets vaker een sprongtraining dan de stayers. "Hoe korter de afstand waarop iemand zich specialiseert, des te meer je dit soort oefeningen zou moeten doen", adviseert de trainer.

Maar, zoals bovenaan dit stuk gemeld: sprongtraining is een vorm van krachttraining. Vergis je dus niet in de belasting van deze trainingsvorm!  

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan