Tickets
Shop
Nieuws 14 jun 2024

Lianne van Loon verliest tweestrijd met Marijke Groenewoud

Lianne van Loon en Marijke Groenewoud kruisen vaak de degens tijdens inlineskatemarathons. De ene heeft van de sport op wieltjes haar hoofddoel gemaakt, de ander gebruikt het als luxe training op weg naar de winter. Ook in Rijssen maakten de vrouwen de dienst uit. Al is de sport voor Van Loon momenteel even van ondergeschikt belang.

Foto : Glenn Wassenbergh

De eerste etappe van de 3-daagse was voor Marijke Groenewoud, die op het parcours van Heerde donderdagavond een paar rondes voorsprong pakte. Deel twee in Rijssen werd een mooie strijd tussen de sterkste vrouwen van het peloton. Maar waar Groenewoud kon rekenen op een twee ploeggenotes van Albert Heijn Zaanlander, moest Van Loon het alleen redden. “Daarom wilde ik proberen met elke aanval mee te zitten. Na verschillende pogingen kwamen we samen los, de rest kon niet volgen. Het was een leuke koers, alleen mijn laatste bocht was slecht. Ik gleed weg. Ik probeerde nog buitenom te komen, maar ik was net niet goed genoeg.” De transponderuitslag wees Van Loon aan als winnares, maar voor beide vrouwen was gelijk al duidelijk dat Groenewoud als eerste de lijn had gepasseerd. Het verschil was enkele centimeters.

Hoewel de topsportster in Van Loon baalt van de nipte nederlaag, weet ze dat deze wedstrijd niet het hoofddoel van de zomer is. Bovendien spelen er andere dingen in haar leven die voorrang krijgen boven de sport. Haar moeder kreeg vlak na het Daikin NK Inlineskaten een hartinfarct en een tia. Afgelopen week moest ze terug naar het ziekenhuis met een ontsteking. Deze vrijdag mocht de moeder van Lianne weer naar huis. “Ik probeer mijn tijd goed te verdelen, nu niet alle energie naar het inlineskaten gaat. Mijn familie is belangrijker. Bij deze meerdaagse heb ik even afleiding, al merk ik dat het nooit echt uit mijn hoofd verdwijnt. Gelukkig gaat het inmiddels een stuk beter met mijn moeder”, vertelt Van Loon onderweg naar het ouderlijk huis in Gouda.

De inlineskatester is in voorbereiding op het EK, met als tussenstation de Europacup van volgende week in Heerde. “Ik sta hier vermoeid aan de start omdat we een pittige trainingsweek hebben gehad. In Heerde zal ik voor het laatst een zwaar wedstrijdprogramma draaien, maar dat is nog niet het moment waarop ik goed moet zijn. Dat volgt een maand later.”

In Oostende is Van Loon een van de kanshebsters op een medaille, alleen kan ze niet rekenen op haar ploeggenote en vriendin Fleur Veen, die herstellende is van de ziekte van Pfeiffer. Wie moet haar vervangen? “Dat is natuurlijk niet aan mij, ik maak de selectie niet. We hebben nog zeker andere meiden die sterk hebben gereden dit seizoen. Ik verwacht dat de plek goed opgevuld wordt.” Door Marijke? “Voor de piste niet, misschien voor de marathon. Maar ik zie eerder een van de jonge meiden die taak op zich nemen. De afgelopen jaren hebben we veel talenten verloren. Voor de toekomst hoop ik dat meiden als Jet (Fransen) en bij de junioren Sofia (Schilder) de sport leuk blijven vinden en behouden blijven, zodat we een sterker team hebben de komende jaren.

De volledige uitslag van Rijssen is te vinden op de uitslagenpagina

Ruben Ligtenberg maakte de koers bij de mannen. De rijder van Team Sprog probeerde meerdere malen los te komen van zijn concurrenten om zo de wedstrijd op zijn eigen baan binnen te slepen. Alle verwoede pogingen ten spijt, de overwinning was hem niet gegund. Ligtenberg belandde op een keurige vijfde plaats. Ook de Belg Jason Suttels, die donderdagavond in Heerde liet zien hoeveel kracht hij in zijn benen heeft, kwam tekort voor de overwinning. Waar Suttels een dag eerder Bart Hoolwerf aftroefde in de sprint, waren de rollen nu omgedraaid. Hoolwerf pakte daarmee zijn eerste skeelerwinst van deze zomer. Die had hij mede te danken aan het werk van zijn ploeggenoten, die de koers gecontroleerd hadden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan