Tickets
Shop
Nieuws 09 sep 2019

Hoe verzorg ik mijn inlineskates?

Als fanatieke inlineskater wil je natuurlijk voorkomen dat je met pech moet afhaken tijdens een mooie tocht. De verzorging van je skates is daarbij het allerbelangrijkst. Lees snel verder voor een aantal grondige onderhoudstips.

Het onderhoud van inlineskates lijkt veel makkelijker dan dat van schaatsen. Skates hebben uiteraard geen slijpbeurten nodig en ook van frustratie om een braampje dat maar niet weggaat, heeft een skater geen last. Toch kan een goede verzorging van je skates de levensduur aanzienlijk verlengen en je voorkomt materiaalpech. 

Chassis
Maak het chassis en de skateschoen schoon met een vochtige doek. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen op het frame, maar verwijder wel al het stof en vuil. En als je toch bezig bent: controleer meteen even of alle bouten en moeren nog goed vastzitten!

Lagers
Skaten over een ondergrond met water, olie, gravel of zand is slecht voor je lagers. Uiteraard kun je dit niet altijd voorkomen. Maak dus voor je je skates opruimt je lagers schoon op de volgende manier:
1. Haal de wielen uit het frame
2. Druk de lagers en de spacer uit het wiel
3. Leg de lagers in een speciaal lagerschoonmaakmiddel, terpentine of wasbenzine. Gewoon afwasmiddel kan ook
4. Laat de lagers uitlekken en droog ze zorgvuldig.
5. Als de lagers goed droog zijn kun je gaan invetten. Gebruik 1-2 druppels olie (niet meer, want dat trekt juist vuil aan) of 3 mm vet gelijkmatig verdeeld rond in de lager.

Binnenschoen
Heb je door een flinke regenbui of met hoge temperaturen gereden? Grote kans dat je binnenschoen nat is geworden van zweet of water. Haal als het mogelijk is, de binnenschoen uit de buitenschoen en laat deze goed drogen op kamertemperatuur. Leg de skate of binnenschoen nooit op de verwarming: het temperatuurverschil kan vervorming of verharding veroorzaken. Heb je geen binnenschoen, of kan deze er niet uit? Maak dan proppen van oude kranten en stop deze in de schoenen. Herhaal dit tot de kranten al het vocht uit de schoen hebben opgenomen.

Remblok
Heb jij een remblok op je inlineframe? Controleer dan ook de staat hiervan. Op veel blokken staat een streep die de maximale slijtage aangeeft. De meeste remblokken zijn heel gemakkelijk zelf te vervangen.

Opbergen
Gaan je skates voor langere tijd de kast in? Dan kun je ze het beste opbergen in de doos waarin ze verpakt waren toen je ze kocht, of in een sporttras. Het belangrijkste is dat de inlineskates niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen.

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan