Tickets
Shop
Nieuws

Hoofdscheidsrechter Fred Berlijn spreekt: wat mag je wel en niet doen in de baan?

Tijdens wedstrijden op de piste moet je je plekje zien te verdedigen tussen alle andere rijders. Hoofdscheidsrechter Fred Berlijn (links op de foto) legt uit wat je wel wat en niet mag doen in de baan.

Hoofdscheidsrechter Fred Berlijn is al zo'n elf à twaalf jaar scheidsrechter en zal aankomend weekend weer op het midden terrein te vinden zijn. Fred vindt het belangrijk dat iedereen eerlijk behandeld wordt en dat alle rijders dezelfde kansen krijgen. Scheidsrechter zijn zorgt voor veel verantwoordelijkheid!

Wat moet je doen als scheidsrechter?
"De wedstrijd, veiligheid en de uitslagen in goede banen leiden. Met een heel team wordt dit geregeld. En als hoofdscheidsrechter neem ik de eindbeslissingen."

Wanneer krijgt een rijder een waarschuwing?
"Na ongeoorloofd gedrag tijdens de wedstrijd. Dit is schelden, over de lijn heen gaan of iemand dwarszitten."

Hoeveel waarschuwingen mag je hebben?
"Twee! Bij de derde waarschuwing moet je de baan verlaten."

Je hebt zelf ook twee zoons in het skeeleren, Twan en Tjeu. Hoe ga je hiermee om?
"Ik zie het niet als mijn kinderen, maar als rijders en nummers", zegt Fred die dus net zo streng moet zijn als voor andere skeeleraars. "Hier moet ik wel voor waken, want mensen denken vaak dat ze minder snel bestraft zullen worden. Ik denk dat ik ze eerder zwaarder bestraf dan anderen. En aanmoedigen? Dat mag al helemaal niet!"

Wie zijn moeilijker, de jeugd of senioren?
"De senioren hebben wat meer ervaring en daarbij zijn overtredingen moeilijker te zien. Bij de jeugd gaat het meer met de handen en is het makkelijker om te zien wat een overtreding is. Ik vind ze allebei even leuk."

Soms komen rijders boos naar de scheidsrechters. Hoe ga je om met zulke discussies?
"Discussies vind ik niet lastig. Ik sta achter de beslissing die ik neem, tenzij het anders wordt aangetoond. We gaan geen discussie met rijders aan. Ploegleiders kunnen wel bij ons een protest indienen."

Zou je nog iets tegen de jeugdskaters willen zeggen?
"Ga vooral door met skeeleren. Gebruik je hoofd, maar niet je mond en handen!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan